Petr Pithart: Když vás lidi nepochopí, je to vaše vina a ne jejich

14. leden 2021

Pochybovat o sobě mi pomáhá nemýlit se příliš dlouho, vysvětluje historik a bývalý předseda vlády a senátu Petr Pithart. Pořád se mýlíme a opravujeme, takhle žije a přežívá pravda a demokracie. Mnohým imponuje asertivita, která vylučuje pochybování. Svět se rychle mění a normální lidé mu nemohou rozumět. Někteří říkají, že ví, co dělat, aby se jim žilo dobře – a lidé se k nim bezděčně přichylují. Důležité je vzdělání. Dejme regionům vysoké školy, jinak budou upadat, vybízí.

Spousta politiků dojede na lidi, které má kolem sebe. Je strašně důležité, aby mu řekli ‚hochu, teď blbneš‘. Musím umět uznat, že se mýlím. I když politické porážky bolí, zejména ty nespravedlivé,“ uvažuje Petr Pithart.

Čtěte také

„Když vás lidi nepochopí, je to vaše vina a ne jejich. Ne vždy to víte včas a máte za to, že bloudí. Na druhé straně je nádherné, když někoho přesvědčíte a něco se změní. Tohle střídání je politika, strašně bohatý život.

Petr Pithart přiznává, že po odchodu z politiky zažíval prázdno. Díval jsem se na televizní obrazovku, když se rozpadalo Československo, a cítil se bezmocný, vzpomíná.

V úhrnu by se stát měl ztenčit, celou řadu věcí si dovedeme lépe udělat sami. Obejdeme se bez lidí jako Trump, Lukašenko nebo Zeman.
Petr Pithart

Uvažovat politicky

Prohry by ale podle něj měl politik umět nechat za sebou, osobní animozity patří do normálního života. V politice vás skoro každý naštval, ale na to musíte zapomenout. I když se ukáže, že jste měl pravdu, nemá cenu to dokazovat. Je třeba rozebrat, jak se to stalo nebo co jsme mohli udělat dřív,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pandemie podle bývalého federálního premiéra znamená pro Česko mimo jiné také příležitost. Budeme těžit z toho, co jsme se o sobě a svých institucích během pandemie dozvěděli. V úhrnu by se stát měl ztenčit, celou řadu věcí si dovedeme lépe udělat sami. Toto poznání je obrovské bohatství, jsou to vesměs dobré věci. Proto si mohu dovolit říct, že se obejdeme bez lidí jako Trump, Lukašenko nebo Zeman,“ domnívá se.

A jaký je podle něj stav naší demokracie? Základní instituce drží, v parlamentech se lidi dávají dohromady podle svých postojů a vytváří koalice, které změní mocenskou situaci u nás. Kdybych zamhouřil oči a neviděl pandemii, řekl bych, že česká společnost funguje dobře,“ neskrývá optimismus.

autoři: Lucie Výborná ,
Spustit audio

Související