Petr Novák ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Na ministerstvu obrany se schyluje k další mnohamiliardové zakázce. Konkrétně půjde o tendr na dodávku několika takzvaných 3D vojenských radarů. Dva radary stejné technologie už v Česku stojí, vláda teď bude poptávat mobilní verzi tohoto zařízení. Zhruba v půli roku má být vypsáno otevřené výběrové řízení, což se nelíbí konsorciu českých a slovenských firem, které jedno z řešení nabízejí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNa stole jsou tedy minimálně dvě otázky, zda bude zakázka v řádu miliard korun vysoutěžena výhodně pro český rozpočet, a pak, jestli český dodavatel znamená automaticky to nejvýhodnější řešení. Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Spolu se mnou je ve studiu generální ředitel společnosti RETIA, výrobce elektronických vojenských systémů, Petr Novák. Dobré odpoledne.

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIADobré odpoledne, pane redaktore.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorŘekněte mi, pane řediteli, nejdřív k čemu potřebuje Česká republika sérii mobilních 3D radarů?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak mobilní 3D radar je v podstatě vojenské zařízení, které slouží k vytváření obrazu o vzdušné situaci pro vojenské použití. Tyto radary by měly nahradit radary, které v současnosti armáda provozuje, jsou to radary sovětské výroby, které jsou dnes daleko, daleko za svou životností.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu to správně, že jednáte, že vyvíjíte váš typ 3D radaru na objednávku Vlády České republiky nebo ministerstva obrany či Armády České republiky?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAMy zatím pracujem na tomto radaru jako na své iniciativě, my nemáme žádnou objednávku od ministerstva obrany. A máme zájem tyto radary armádě dodat. Vytvořili jsme konsorcium ve spolupráci se slovenskými firmami, protože na Slovensku je ta situace podobná, tam jsou také zastaralé ruské nebo sovětské radary a chceme dodávat, jak do České republiky, tak na Slovensko.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu to správně vzhledem k tomu, že nemáte zajištěn odbyt, že vyvíjíte něco, u čeho není úplně jisté, jestli to dokážete prodat?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAAno, je to tak, je to naše riziko.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTen, kdo si od vás váš typ radaru koupí, ať už to bude česká armáda nebo slovenské ozbrojené síly nebo kdokoliv jiný, tak se de facto stane svého způsobu testerem proto, jak se ten radar, to zařízení bude chovat v ostrém provozu, chápu to správně?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATo bych takhle neformuloval. V podstatě ten, to zařízení, které vzniká, tak vychází z nějakých osvědčených technologií, vychází z toho, že se používají části na díly, které byly ověřeny v jiných systémech, koneckonců my a náš hlavní radarový partner, firma Eldis jsme dneska firmy, které radarovou techniku vyvážejí, vyvážejí do celého světa. My jsme v podstatě hlavně vývozci. Prodali jsme licenci do Asie na radary, Eldis je velkým konkurentem dneska firem jako, jako je třeba Thales, kde dodává radary pro civilní použití do celého světa, takže to není o tom, že nabízíme něco, co nikdo neviděl, nikdy nefungovalo. My máme své technologie, své zkušenosti a ty technologie chceme samozřejmě využít. Ještě je potřeba si uvědomit ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom pardon, pane řediteli, předpokládám, že kdyby tady seděla jakákoliv nebo seděl generální ředitel jakékoliv jiné firmy, která se zaobírá právě takovými typy radarů, tak asi bude říkat něco podobného, protože dost obtížně bych od vás mohl slyšet nemáme to odzkoušené a tak trošku čekáme na české armádě, že nám to odzkouší.

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAJá si myslím, že je potřeba se podívat na historii, co které firmy kdy a jakým způsobem dodaly a není to první výrobek, který by třeba odebírala armáda jako první zákazník, protože máme historii dodávek do armády, my jsme vždycky své závazky splnili jak v čase, kvalitě, tak i v ceně, nikdy jsme prakticky nedodatkovali naše smlouvy, takže tady nějaká jistota je. A co se týče toho, že armáda by byla prvním zákazníkem, to je naprosto logické, protože vaše armáda musí být prvním zákazníkem v tomto oboru bez reference od své vlastní armády ve světě nic neprodáte.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKdybych teď chtěl, abychom se domluvili na příští dny, abyste mi ten prototyp radaru ukázali, tak bych si na něj mohl sáhnout?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAMůžeme vám ukázat nějaké rozhodující části, ano, můžeme se domluvit, můžete vidět anténu, můžete si na ten anténní systém sáhnout, můžete vidět moduly, vysílače, přijímače, můžete si na ně sáhnout, můžete vidět výsledky měření toho anténního systému, můžete vidět signálové zpracování, datové zpracování, zobrazení, všechny tyto části jsou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVíte, na co se ptám, pane řediteli, pokud opravdu to bude tak, jak zástupci ministerstva obrany říkají, že v polovině tohoto roku by mělo být vyhlášeno otevřené výběrové řízení, tak se vaše konsorcium bude hlásit s čím? Bude se hlásit s těmi hotovými díly toho finálního výrobku, které jste mi teď popsal, anebo se bude hlásit s kompletním mobilní 3D radarem?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIASamozřejmě, že budeme nabízet kompletní mobilní 3D radar.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKterý bude k vidění?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAKterý nebude v danou chvíli k vidění, ale bude, budou jeho části ověřené a budou existovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJak jste sám, pane řediteli Nováku, říkal, vy jste společně s dalšími slovenskými a českými firmami dali dohromady konsorcium firem. Kromě toho, že se ucházíte o tu zakázku jako pro slovenské ozbrojené síly, tak pro Armádu České republiky, tak jste v Česku, řekněme, deklarovali ochotu složit jakousi stomilionovou záruku, pokud by ta případná vaše dodávka nebyla včas a jaksi správně a kompletně dodána, takže by tato záruka propadla ministerstvu obrany. Přihlásíte se do toho výběrového řízení?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAPokud bude výběrové řízení, tak se samozřejmě do výběrového řízení přihlásíme a co se týče té záruky, to není jakási záruka. My jsme nabídli armádě nebo ministerstvu obrany, abych byl přesný, záruku 100 milionů formou bankovní záruky, to znamená, že to není o tom, že firma ve svých aktivitách, ve své práci neuspěje, zavře krám a ministerstvo nedostane nic, to nejsou prázdná slova, to se jedná o bankovní záruku, kde vlastně za tu dodávku svým způsobem ručí banka.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo se vám principiálně nelíbí na tom, že se zatím ministerstvo obrany chystá vyhlásit otevřený tendr?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak je to vůbec otázka přístupu k domácím firmám, protože my bezpochyby jsme v trochu obtížné situaci. Vývoj takového zařízení je nesmírně náročný a bez domácí reference my pak nemáme šanci uspět v zahraničí. A na druhou stranu to, jakým způsobem se nadefinujou podmínky toho výběrového řízení, no, tak může deklasovat, deklasovat některé účastníky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, vy se obáváte toho, že by někdo na ministerstvu obrany, což je jedna ze součástí Vlády České republiky, nadefinoval ty podmínky tak, že by to deklasovalo konsorcium českých a slovenských firem?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak já nemůžu samozřejmě nic takového předjímat, ale jsou to podmínky složité, může se tam objevit třeba podmínka, že musíte předložit naměřené hodnoty na zařízení, které je dodáno v nějaké jiné armádě. Samozřejmě v tu chvíli se dá říct, že třeba ta podmínka může být legitimní, na druhou stranu je pro konsorcium českých a slovenských firem deklasující.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA z toho lze se dostat ven jedině tak, že nebude vyhlášeno výběrové řízení a bude ta zakázka zadána takříkajíc napřímo vašemu konsorciu?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIANo, tak tady je ještě otázka, pro nás samozřejmě otázka času, protože ty dodávky jsou požadovány někdy a celý proces toho výběrového řízení, pokud, pokud uvážíme nějaká odvolání a tak dále, tak je velmi, velmi dlouhý a pokud platí nějaké termíny, které armáda požaduje, no, tak pro nás jako firmu, která, nebo firmy, které ten produkt v podstatě vyvíjejí a mohou do toho vložit nějaké prostředky a další prostředky mohou vložit při nějaké jistotě, že ten produkt bude odebrán, tak ta situace je tím pádem složitější. My potřebujeme určitý čas.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá tomu rozumím, pane řediteli, jenom vy mi říkáte a mluví o tom mnoho dalších lidí, kteří se pohybují ve zbrojním průmyslu, že pokud daný zbrojní systém není zaveden u domácí armády, tak je potom velice obtížné bez takové reference prorážet na světovém trhu, dobře, tak to je jedna informace. Vy jste se pustili do vývoje mobilního 3D radaru, to znamená, že byste počítali s jistotou, že ten výrobek udáte české armádě?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAMy jsme se pustili do vývoje mobilního 3D radaru, abysme měli šanci ten výrobek české armádě dodat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNebylo to příliš riskantní, když máte tak malou víru v to, jak budou nastaveny podmínky u toho případného tendru?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak my jsme očekávali, že do určité míry to tady bude fungovat nějakým způsobem racionálním a tak, jak to funguje třeba v jiných zemích NATO a Evropské unie. To znamená, že v případě, že existuje domácí dodavatel, tak ten dodavatel je osloven a armádě tyto výrobky dodává. Má to souvislost s ekonomickou výhodností, s výhodností následného exportu, běžně se to tak ve všech zemích, které nejsou v pozici kolonie v rámci Evropské unie dělá, to je naprosto standardní postup, takže jsme předpokládali, že i v tomto případě bude standardní postup. Jiná situace je, pokud se nakupuje výrobek pro obranné účely, který, kde není v dané zemi domácí výrobce. Pak i v souladu s evropským právem by mělo být vypsáno výběrové řízení, ale podle článku 346 smluv o evropském společenství je pro obranné účely a jen obranné účely naprosto legitimní zadat tu zakázku domácímu výrobci a všichni to tak využívají, protože samozřejmě je to pro ten stát výhodné. Pokud my dodáme radary v nějakém tom uvedeném objemu, tak se dá jednoduše dopočítat a tu tabulku vám tady můžu předložit, že cirka 45 % z té zaplacené ceny ministerstvem obrany se vrací formou DPH, formou odvodů z mezd, formou zdanění zaměstnanců, DPH a spotřební dani, co ti zaměstnanci zaplatí, tak 45 % té částky se vrací do státního rozpočtu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane řediteli, já tomu rozumím. Na druhou stranu existuje určitý nástroj, který se právě u zakázek, které dostanou zahraniční firmy, jmenuje offsety, což bývá mnohdy i přes 100 % té zaplacené částky vrácené formou řekněme práce či zakázek pro české firmy, není to dostatečné?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAJá si myslím, že téma offsety za a) myslím si, že offsety z hlediska Evropské komise jsou dneska věc naprosto nežádoucí nebo dokonce nedoporučená nebo nevím, jak bych to řekl, to je věc jedna. A věc druhá, možná by bylo potřeba se podívat na strukturu těch offsetů a co je deklarováno a co je skutečnost, ale to není moje nebo moje parketa.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak uvádíme tady různé argumenty, vy jste uvedl jede, vy jste uvedl další. Pořád ještě český stát uznává offsety jako celkem bernou minci při svých zakázkách. Stále posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, generální ředitel společnosti RETIA, výrobce elektronických vojenských systémů je hostem těchto Dvaceti minut. Kolik by to celé stálo, kdyby český stát oslovil vaše konsorcium a nakoupil váš výrobek?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAKolik by to celé stálo? To je v podstatě těžká odpověď, protože český stát, potažmo tedy ministerstvo obrany ještě nedal k dispozici nebo nevypsal definitivní specifikace toho zařízení a to zařízení je složité, sofistikované a samozřejmě, že jakékoliv změny v těch požadavcích mohou mít dopad na tu ekonomiku. My jsme v minulosti si přečetli v Hospodářských novinách koncem toho loňského roku nebo na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí, že ministerstvo nakoupí radary z Polska. Vyjádřil se tak tehdejší první náměstek, pan Koštoval i ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá se omlouvám, pane řediteli, pojďme to zkrátit. Minimálně podle vašich materiálů je zřejmé, že vy jste se inspirovali ohledně té ceny, kterou tehdy nabízeli údajně Poláci, jejich výrobce Bumar a podle toho jste odrazili cenu jednoho kusu vašeho 3D radaru, chápu to správně?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIANo, jsme schopni se vejít, bezpochyby jsme schopni se vejít do té ceny, za kterou ministerstvo bylo připraveno nakoupit polské radary, které byly generačně starší s elektronkovým vysílačem, my nabízíme polovodičový vysílač, dosah byl asi o 100 kilometrů kratší, takže je to ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře, já to chápu. To se dostáváme na úroveň někde 1,7 miliardy korun?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIADostáváme se na úroveň, dejme tomu, 1,5 miliardy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Jaký důvod je, protože stále se tady bavíme o penězích, které by šly z veřejných rozpočtů, tak, jaký je důvod nepokusit se tu cenu udělat ještě o něco víc příjemnější pro daňové poplatníky například skrze soutěž?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak je tady bezpochyby ten efekt těch zpětných transferů financí do státního rozpočtu a pokud se to nakoupí, nakoupí ze zahraničí, tak bezpochyby tenhle ten transfer nenastane, ty peníze všechny zůstanou v zahraničí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAni, když by fungovaly ty offsety?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAKdyž by fungovaly ty offsety, to je věc nějaké složité ekonomické kalkulace.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA to, že to je věc složité ekonomické kalkulace, zároveň znamená, že by to nefungovalo, nebo nerozumím?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAJá, jestli by to fungovalo, nefungovalo, tady je jako ta kalkulace naprosto průzračná. Tady jsou jasné odvody, jasné zdanění, jasné zdanění těch zaměstnanců.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá tomu rozumím, ale pokud, pane řediteli, tady nedisponujete nějakými údaji, že offsety nefungují nebo že se na to mnohé firmy, které dostaly zakázku a byly zahraniční takříkajíc vykašlaly, tak o čem se tady bavíme? Není to prostě stejně legitimní nástroj jako to, o čem mluvíte vy, to znamená, že se skrze DPH, superhrubou mzdu a tak dále dostanou zpátky určité peníze zaplacené zpátky do státního rozpočtu?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak minimálně je tady otázka i kvalifikovaných pracovních míst. Co se týče, co se týče vlastního vývoje takového sofistikovaného zařízení, no, tak je tam spousta kvalifikovaných pracovních míst. Když se podíváme na strukturu práce, která se přináší formou offsetů, tak se to pohybuje směrem k méně kvalifikovaným pracovním místům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeště mě zajímá jedna věc, a to se čistě týká možná technické stránky věci nebo možná obsluhovosti celého systému, už tuším od roku 2009 jsou v Česku dva stacionární 3D radary. Ty jsou od italského výrobce Selex. Je z čistě technického hlediska logické, aby řekněme od roku 201617 tady byly dva italské stacionární 3D radary a k nim 567 mobilních radarů od jiného výrobce? Bude to dávat logiku, co se týče obsluhy celého toho systému?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIANerozumím tomu, proč by to nemělo dávat logiku. Ty radary, které jsou od výrobce Selex, jsou radary nějakého jiného typu, jiného určení a technicky jsou, technicky jsou jakoby svým řešením stacionární nehledě k tomu, že historie uvádění těch radarů byla docela problematická, uvádění do provozu a i tam možná by mělo být z toho nějaké poučení ve vztahu k zahraničním výrobcům.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPodle toho, co říkáte, tak to vypadá, že jste úplně přesvědčen o tom, že minimálně v oblasti elektronických systémů a radarů prostě zahraniční výrobci jsou úplně vedle a není s nimi dobrá zkušenost, tak to opravdu je?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIATak to je otázka na uživatele. My nejsme uživatelé zahraničních radarů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAle vy jste ten, kdo tady při tom rozhovoru uvádí argumenty, že jsou špatné zkušenosti se zaváděním zahraničních technologií.

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAJá mluvím o tomto konkrétním radaru. Myslím si, že trvalo několik let a kdo ví, jestli dnes je již nasazen v ostrém provozu ten radar.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo asi víte, jestli je nasazen, ne?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIANevím, jestli v tuto chvíli je už nasazen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorVraťme se k samotné soutěži. Pokud ji opravdu ministerstvo obrany vyhlásí tak, jak říká a pokud se tam nedostane ta z vašeho pohledu diskriminační klauzule, která by říkala, že je potřeba reference už z nějakého ostrého nasazení toho výrobku, tak ze všech materiálů, které mám o vašem výrobku, tak to vypadá, že jste přesvědčení o tom, že je široko daleko úplně nejlepší, což je logické stanovisko z vašeho pohledu? Tak čeho se bát v té soutěži?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAČeho se bát?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPardon, pane řediteli, já vám to ještě řeknu úplně jinak. Mnoho let je resort obrany kritizován za spoustu jiných věcí, ale kromě jiného také za to, že se v něm nakupují věci draho, protože kromě jiného bez soutěže. Teď tady přede mnou sedí zástupce jedné z významných firem, které vyrábějí v Česku vojenský materiál a říká, že by bylo ideální, kdyby to bylo opět bez soutěže, tak mi to nedává úplně logiku.

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIAJá si myslím ale, že je potřeba se podívat na to, jak to probíhá a komu to slouží. A v minulosti bezpochyby i z hlediska práva Evropské unie takto byly, byly to bezsoutěžové nákupy, které v podstatě byly problémové. Neexistoval domácí výrobce, nakupovalo se bez zahraničí a zadalo se to jednomu dodavateli, přestože těch dodavatelů byla řada. Tady ta situace je jiná, tady existuje domácí výrobce, existuje výrobce, který, nebo existují výrobci, kteří mají jasnou průzračnou minulost a jsou to domácí výrobci, takže, jestliže v minulosti se něco dělalo tak, že to v podstatě podle pravidel Evropské unie bylo minimálně diskutabilní, tak teď to diskutabilní není a znovu tam je otázka, koho hlavně zajímá, aby to bylo jinak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorKoho, jinak, kdo prosazuje, aby to byla soutěž?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIADneska ministerstvo obrany.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA vy to považujete za špatný postup?

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIANo, tak já si myslím, že to není postup, který je nejlepší pro Českou republiku, bezpochyby pro české firmy. Je to postup, který i ekonomicky, určitě dodávka a vznik takového sofistikovaného produktu s vysokou přidanou hodnotou pro Českou republiku je výhodný ekonomicky, z hlediska potenciálního exportu a tak dále, takže myslím si, že to není nejlepší postup.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu s Petrem Novákem, generálním ředitelem společnosti RETIA. Díky za váš čas. Na shledanou.

Petr NOVÁK, generální ředitel společnosti RETIANa shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Veselovský byl u mikrofonu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio