Petr Nováček, komentátor Radiožurnálu

Jeden den do voleb, přesně tolik zbývá do momentu, kdy se začne volit do krajských zastupitelstev a třetiny horní komory parlamentu. Předvolební kampaň nabrala zejména v posledních dnech nečekané obrátky a možná tím spíš představitelé dvou nejsilnějších stran o překot tvrdí, že nadcházející volby budou opravdu těmi důležitými. Těžko říct, zda tomu tak opravdu bude, jestli třeba výsledky krajských voleb nějak změní ochotu poslanců hlasovat příští středu o vyslovení nedůvěry vládě tak, jak plánují sociální demokraté, nebo jestli budou mít regiony sílu reálně tlačit na vládu. I o tom bude dnešních Dvacet minut Radiožurnálu, u jejich poslechu vám dobrý podvečer přeje Martin Veselovský. A ve studiu jsme se dnes sešli s kolegou, komentátorem Radiožurnálu Petrem Nováčkem. Petře, dobrý den.

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Hezký den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem včera ve Dvaceti minutách mluvil s politologem Alexandrem Tomským, který tvrdil, že politická kultura podle něho upadá a že letošní předvolební kampaň je špinavější a drsnější než kdy jindy. Petře, opravdu i podle vašeho názoru prožíváme něco, co jsme dosud nezažili?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Já jsem vás s panem Tomským samozřejmě poslouchal a nezdá se mi, že by to bylo něco tak výjimečného. Víte, já už mám dlouhou paměť a sleduji politiku týden od týdne od roku 1990, pokud jde o tento demokratický režim. Pamatuji se, s prominutím, na různé hnusy, ale je pravda, že, řekl bych, od předvolební kampaně do velkých, tedy sněmovních voleb v roce 2006, kdy ty dvě hlavní konkurenční strany vykopaly barikády, ty příkopy a postavily barikády příliš hluboké a vysoké, tak že od té doby ta česká politická scéna výrazně zhrubla. Ono se tehdy mnohým zdálo, že až to všechno přejde a sestaví se vláda, tak že zase nastane klid, jenomže nenastal. Ta atmosféra plná napětí, nevraživosti, nechutných výpadů, a tak dále, se přenesla do Poslanecké sněmovny a tam se dokonale konzervuje a pomalu zachvacuje i širší okruhy našeho politického života, a proto ty volby, které máme teď těsně před sebou, to znamená, do krajských zastupitelstev a do třetiny Senátu, nemohou být jiné, než pokud jde o předvolební kampaň, já nevím, jestli chcete říct trochu dramatičtější, ale já bych dokonce řekl, trošku hnusnější, než to bývalo předtím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já jsem i od několika lidí, kteří se pohybují, řekněme, v kuloárech politických stran, zejména těch menších, ne tedy těch dvou našich velkých stran, slyšel, že ta situace je opravdu výrazně drsnější než kdy jindy, že ty veškeré útoky předvolební jsou osobní, jsou opravdu drsné, jde se takříkajíc na kost. Čím to podle vás může být, Petře?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Tak, do mediálních kampaní, které provázejí kampaně volební, už před časem vstoupili profesionálové, marketingoví odborníci a jiné speciální instituce a některé politické strany, to je známá věc, se jejich radami velmi intenzivně řídí. Vzpomenemeli si na předvolební kampaně před deseti, dvanácti lety, tak byly jiné také proto, že ty dnešní jsou barnumské, to je prostě představení pro veřejnost, a tak jako já si vzpomínám ze svých mladších let, že film jako umělecký útvar vypadal trošku jinak, zatímco dnes v něm tečou potoky krve, protože nejspíš ten můj už by nikoho dneska nezajímal, tak tak se mění postupně i ty předvolební kampaně. Volič, předpokládají asi politické strany, je apatický, v některých okamžicích dokonce velmi otrávený, a tak ho je třeba probudit. To, co stačilo před pěti, šesti, osmi lety, nestačí dnes, takže proto na něj příslušné odborné agentury, které na tom pracují, reklamní agentury, vymýšlejí nové finesy, jak ho s prominutím dostat a vedení některých politických stran si takové agentury ne najímá, ale plně jejich práce využívá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, asi bychom se spolu, Petře, mohli dlouho bavit o tom, kde je ta míra únosnosti, kterou ještě volič snese, ale pojďme ještě zpátky k motivaci.

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Já vám do toho malinko vstoupím, ta míra únosnosti podle mě, tu nikdy nenajdeme. Ta snad by se objevila v okamžiku, kdyby v jisté chvíli volební účast prudce poklesla na nějakou zcela směšnou úroveň. Pak snad by se politické strany zamyslely o tom, jestli přece jenom na své potenciální klienty a voliče nepůsobit jinak, hlavně tedy rozumem než tím, že vyvolávají silné emoce.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
K volební účasti a její důležitosti se ještě v dnešních Dvaceti minutách rozhodně dostaneme, jen připomínám, že mým hostem je komentátor Radiožurnálu Petr Nováček, ale ještě zpátky k motivacím, k tomu, co se děje teď před volbami do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu, když použiju část titulku z čerstvého vydání týdeníku Respekt, tak tam se mluví o tom, že nás čeká nové období, kdy si budeme moct dosáhnout na evropské peníze a česká krajina, moravská krajina budou takzvaně pocukrovány těmi miliardami eur, které na nás čekají v evropských fondech. Není možná toto motivace toho, že je potřeba i tyto volby vyhrát, nebo v nich nejlépe uspět, protože v tu chvíli si ti dotyční sáhnou na to, jak se ty peníze budou rozdělovat?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Tak, těch motivací je jistě více, Martine, ale tahle, o které jste mluvil, určitě bude jednou z nich. Uvědomme si, že ty peníze, které přicházejí z Evropské unie, původně jaksi v tom gro rozdělovalo ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho role v tomto smyslu významně poklesla na úkor krajů, které si budou s většinou těch peněz v jakémsi krátkém řízení přidělovacím hospodařit samy. Takže kdo bude mít kraje, která koalice v tom či onom kraji bude dirigovat hospodaření v tom kraji a ty kraje mají, jak známo, poměrně široké kompetence, tak ten samozřejmě bude ve výhodě a bude to moct šikovně prodat i v dalších volbách voličům příslušných stran pochopitelně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste, Petře, mluvil o tom, že už i u těchto voleb, už u předchozích voleb do Poslanecké sněmovny před dvěma lety bylo standardem, že politické strany si najímají mediální a jiné agentury pro to, aby pro ně pracovaly. Je to tak, že vedení politických stran tyto agentury úkoluje, anebo jsou jiní lidé kdesi ve strukturách politických stran anebo jinde, kteří řídí předvolební kampaně, to, jak se ta politická strana bude prezentovat, to, jak se bude chovat, jaká témata bude tlačit?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Martine, abych vám řekl pravdu, já vám přesně nevím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je dobrá zpráva?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Byl bych rád jako volič, kdyby to byl ten případ, že vedení politických stran úkolují ty příslušné agentury, že jim prostě řeknou: "Vážení, my máme zhruba tolik a tolik peněz, řekněte nám, jak byste si za ty peníze představovali účinnou volební kampaň." Dostanou návrh, vedení strany ji schválí nebo neschválí, poopraví a agentura potom zařídí to, co je zapotřebí. Tomu, to bych vnímal jako normální záležitost v dnešní době. Obávám se ale, že v některých případech, protože je den před volbami, tak nemohu jmenovat zejména v tom jednom, to začíná být někdy trochu naopak. Existujou dnes agentury, které mají světovou pověst v tomto oboru a už se jim podařilo doinstalovat několik prezidentů a nevím kde koho po celém světě a jedna taková působí i u nás a měla celkem úspěch i v roce 2006, takže byla znovu najata. Pro takovéto agentury pracuje ohromná spousta odborníků a to, co využívají především, to jsou sociologické průzkumy, které zadávají v nebývale intenzivní míře. A podle výsledků těchto socialistických, sociologických průzkumů, omlouvám se, prosím, průběžně upravují tu předvolební taktiku, ale dokonce si myslím, že i jaksi modifikují předvolební cíle. Určitá témata oslabují, určitá témata zdůrazňují. No, a tam pak může dojít k situaci, že samozřejmě jistě formálně nakonec bude rozhodovat vedení strany o tom, jak volební kampaň povede, ale že bude, že to budou jakési spojené nádoby s takovýmto silným profesionálním týmem, který když už je najat a jistě za velké peníze, tak prostě je jeho úkolem v těch, tu záležitost náležitě odvést, a proto si myslím, že bude mít silný, možná i silnější hlas než samotné vedení strany při tom, jak se ta kampaň vede a hlavně se stupňuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál, posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a mým dnešním hostem je kolega komentátor Petr Nováček. K té otázce, kterou jsem říkal úplně na začátku v úvodu, jak důležité jsou ty nadcházející volby do krajských zastupitelstev a třetiny horní komory českého parlamentu?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
cčera pan kolega Tomský tady vyjádřil názor, že podle něho příliš důležité nejsou, že to je víceméně nafouknutá bublina, o což se staráme my novináři a také politologové, řekl tak nějak zhruba. Já si myslím, že důležité jsou, a to hned z několika důvodů. Tak za prvé, naše kraje mají poměrně velké kompetence, pravomoci. Byl o ně velký boj už když se OV USC, tak se tomu tehdy říkalo původně, bojovalo, ale ty kompetence mají. Například mají tedy vedení těch krajů, zastupitelstva, zákonodárnou iniciativu. Představme si modelovou situaci, že výrazná část těchto krajských zastupitelstev bude jaksi fungovat pod vedením jisté politické strany a že to nebude ta strana, která představuje vedoucí stranu vládní. Dovedu si představit v takovém případě vodopád podání návrhů zákonů, kterými se v takovém případě nebude moci vláda nezabývat a budou se dostávat normálně do legislativního procesu. Mimochodem, když byli u vlády sociální demokraté, tak občanští demokraté velmi usilovali o to, aby se v uvozovkách zakopali právě na krajské úrovni a vytvořili si tam silné pozice, protože věděli, že sice odtamtud se vláda jaksi neshazuje, ale vytvoříli se tlak z krajů a současně se vytváří permanentně tlak v Poslanecké sněmovně, tak že to žádné vládě na síle nepřidá. Já bych k tomu dodal, že to není žádný nový objev, že komunista, anarchista, socialista Antonio Gramsci, když psal zápisky svoje z Musoliniho vězení, tak tam dospěl k takzvané teorii dobývání moci současným úderem shora a zdola, a to je vlastně právě toto. Soustředěný tlak z parlamentu kombinovaný soustředěným tlakem z krajů a když to jde, taky z obecní úrovně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu, dnes je mým hostem komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Pojďme si teď vzít pět parlamentních stran v České republice a prosím vás, Petře, o krátký komentář toho, co tyto politické strany mohou v těch nadcházejících dvou víkendech volebních, protože ten příští víkend nás čeká druhé kolo voleb do třetiny Senátu, co mohou získat a ztratit. Začněme Občanskou demokratickou stranou, tu čeká volební kongres, sice první místopředseda strany Pavel Bém deklaroval celkem, myslím, jasně, že nechce kandidovat na předsedu strany, na druhou stranu narýsoval současnému předsedovi Mirkovi Topolánkovi jasné meze úspěchu a neúspěchu, po kterých ho bude podporovat, či ne. Tak co tuto stranu čeká? Co může ztratit či získat?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Podívejte se, kdyby občanští demokraté výrazně neuspěli, ale výrazně neuspěli, to znamená tak, že by se to jaksi dodatečně nedalo dovyložit jako víceméně slušný výsledek, tak pak by měl samozřejmě Mirek Topolánek na kongresu začátkem prosince potíže. Je tu ale jeden otazník. I ti občanští demokraté, kteří patří ke kritikům Topolánkovým, jistě vědí, že skácet Topolánka znamená skácet současnou vládu a není tomu tak, jak se objevilo v některých novinách, že kdyby padla Topolánkova vláda, tak budou předčasné volby. Prosím, nebudou. Kdyby se na nich politické strany nedohodly, na tom mechanismu a jak k nim ústavně dospět, tak se bude opět sestavovat vláda na základě výsledků voleb v červnu z roku 2006. Pamatujeme si, jakou to dalo práci. Takže když občanští demokraté výrazně neuspějí, tak Topolánek má šanci si svoji autoritu ve straně udržet a dokončit, myslím si já, určitou přeměnu ODS k obrazu svému. S tím by souvisely i určité personální změny. To ale ještě nebude očista strany, kterou slíbil, to je něco jiného.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Česká sociální demokracie vzhledem k tomu, že jde o volby do třetiny Senátu a do krajských zastupitelstev, kde sociální demokraté již téměř tradičně nemají silnou roli, tak ta otázka zní, jestli vůbec mají co ztratit, jestli čirou náhodou ty volby pro ně už rovnou neznamenají automaticky zisk?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Jiří Paroubek udělal něco, čím mě překvapil. On totiž dopředu oznámil, že ty volba sociální demokracie vyhraje. Vzhledem k tomu, že dosud, pokud jde o krajské volby i volby do Senátu, nepatřila ke stranám úspěšným, tak je to jaksi velmi ambiciózní sdělení. Zase to bude tak, jak jsem naznačil v prvém případě. Když se sociálním demokratům podaří prolomit tu dosavadní bariéru neúspěchu a získají několik hejtmanských postů a podaří se jim uplatnit se ve větším počtu krajských koalic v uvozovkách, tak se to dá interpretovat jako úspěch a Paroubkova pozice zůstane stejná, spíš se posílí. Jenom v případě, kdy by nastal velký neúspěch, to znamená, kdyby to všechno nevyšlo, tak by se jistě našli spolustraníci, kteří by přišli na to, že Jiří Paroubek není tak úspěšný předseda, jak se mohlo někomu zdát, a to by pro Jiřího Paroubka znamenalo potíže až sociální demokracie bude zkraje příštího roku volit svého nového předsedu. Ty potíže by to znamenalo i v případě, že místo volby členskou základnou budou členové sociální demokracie svezeni do Prahy do sportovní arény a tam, abych tak řekl, budou sice volit demokraticky, ale pod dohledem stranického vedení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Petře, lidovci, otázka by mohla znít, jestli by mohly výsledky těch víkendových voleb ještě nějak více znejistit pozici vedení Jiřího Čunka?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
No, je to asi takhle. Lidovci neočekávají nějaké přehnané úspěchy v těch volbách, ale víte, to může být skutečně přímo naopak. Řeknu to následovně. Když Jiří Čunek v čele KDUČSL s touto stranou nyní hrubě nepropadne, tak se v podstatě v KDUČSL nic nepohne. Zůstane tam zakonzervovaná otázka, co dál, na kterou si ta strana není schopná odpovědět. Příštího května má sjezd a na tom nedávném na jaře v Pardubicích mi říkali i stoupenci Čunkovi do ucha, že to asi není ono a že předsedu asi budou muset vyměnit. Ale když předseda nepropadne se stranou ve volbách, tak to bude obtížné. Kdyby ten neúspěch naopak byl veliký, tak pak by KDUČSL hrozilo to, o čem si mezi sebou její členové povídají, totiž, že by se časem mohla stát stranou méně než pětiprocentní a vypadnout z velké politiky a pak by tam zesílil tlak lidí, kteří si přejí změnu, to znamená, jiného předsedu a jiné jeho spolupracovníky, protože teď to vedení KDUČSL je vlastně jednobarevné pročunkovsky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, teď prosím už jen krátce, Petře. Komunistická strana Čech a Moravy vypadá téměř jako monolitní strana, stejně hlasují i její zákonodárci a strana zažívá téměř konstantní výsledky ve volbách. Bude tomu tak i teď?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Monolitní strana zcela to není, ale ta strana se nemodernizuje a pokud by se KSČM s pomocí sociálních demokratů v některých krajích podařilo stát se členy těch krajských v uvozovkách vládních koalic, tak pak by jistě komunisté, kteří mají v průměru věk kolem sedmdesáti let, neviděli žádnou potřebu svoji stranu modernizovat. Předsedovi Filipovi o nic nejde, ten a jeho kolegové jsou potvrzeni ve svých funkcích sjezdem, který se konal teprve před několika měsíci.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A stejně tak se zcela nedávno, tuším, před měsícem, konal sjezd Strany zelených, kde drtivě zvítězilo vedení Martina Bursíka nad první místopředsedkyní Danou Kuchtovou a jejím křídlem. Co Strana zelených může získat a ztratit ve volbách, které budou v tomto, v těchto nejbližších dnech?

Petr NOVÁČEK, komentátor:
No, ať ty volby dopadnou tak či onak, tak jak je zvykem, za jejich výsledek bude činěn zodpovědným předseda strany Martin Bursík. Z toho já usuzuju, protože ty volby nepředpokládám, že by měly dopadnout nějak zázračně, že ta debata u zelených, která byla vlastně svým způsobem uměle utlumena na sjezdu, bude pokračovat, že po těchto volbách ožije Dana Kuchtová a její stoupenci a že dialog na téma, jak ta strana má vypadat, jakým způsobem má uvnitř komunikovat, jak se tam má tvořit politický názor, tam bude pokračovat, přesto, že ten nedávný zářijový teplický sjezd Strany zelených vyzněl naprosto jasně ve prospěch Martina Bursíka a jeho lidí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, takových bylo dnešních dvacet minut, které jste slyšeli a poslouchali v podstatě necelý den před započetím voleb do krajských zastupitelstev a do jedné třetiny horní komory Parlamentu České republiky. Mým hostem byl komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Petře, díky, že jste přišel a na shledanou.

Petr NOVÁČEK, komentátor:
Děkuju a přeji hezký den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Radiožurnálu, i já vám přeji příjemný večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio