Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR

Na ekonomických serverech a v komentářích ekonomů to vypadalo, že dnešek bude den, kdy se minimálně zhroutí česká ekonomika, skončí funkce peněz, vrátíme se k výměnnému hospodaření a zvítězí anarchistický model společnosti. To samozřejmě přeháním, ale jen trochu. O pátku 14. srpna se psalo jako o dni, kdy čeští statistici zveřejní nejčernější data v historii Česka a jeho ekonomiky. A čeští statistici nezklamali, jejich odhadu poklesu hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí v meziročním srovnání je 4,9 %. Což sice není dobrá zpráva, ale překvapivě zase není tak úplně špatná. Vítejte u poslechu dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu, přeji vám dobré odpoledne. Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel dnes přijal pozvání do studia, dobré odpoledne.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane prezidente, v uplynulých nocích, nevím, jestli jste se díval, ale byly vidět padající meteority z roje Perseid, takže byla extrémně velká šance na to si něco přát při pohledu na padající hvězdu. Tak co byste si přál s tím očekáváním těch dat?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já jsem na to čekal, ale protože bylo zamračeno, tak bohužel to přání se nevyplnilo. Samozřejmě kromě těch intimních přání, jakože chceme mít zdraví, štěstí, tak jsem si přál, aby vlastně nejenom české, ale zejména světové ekonomiky zaznamenaly už konečně dlouhodobější růst.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takže propad o 4,9 %, to je stav české ekonomiky v půli roku 2009, tak jaká je to zpráva pro vás?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Tak samozřejmě ten propad je alarmující, ale z druhé strany, protože také je důležité říci podle toho, jak se to počítá, my si myslíme malinko optimisticky, že se sice jedná o pokles, ale z toho dlouhodobého hlediska a hlavně z informace z posledních týdnů od našich firem, tak máme už potěšující zprávy, a to, že firmy získávají nové zakázky, nepropouští už tolik zaměstnanců, a v neposlední řadě je také potřeba zmínit to, že statistika vychází z loňského a z předloňského roku, kdy opravdu ta ekonomika velmi tvrdým způsobem šlapala a byla velmi vysoko.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že podle vašeho názoru ta současná situace není tak černá, jak to vypadá podle tohoto čísla, protože to je téměř jaksi ten nejhorší výsledek mezi různými odhady analytiků, horší už měl jen jeden z analytiků Patria Finance, který říkal, že bude 5,5 % propad?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Tak 4,9 meziročně je opravdu nejhorší výsledek, ale já se domnívám, že je také důležité vědět, jak to opravdu mezi firmami vypadá, a i barometr jsou banky a podle informací z posledních 14 dnů tak banky začínají být víc shovívavější k nabídkám podnikatelů, respektive k žádosti podnikatelů a začínají znovu, byť pomalu a velmi obezřetně, půjčovat peníze, a to pro mě je větší barometr než americká burza.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď abych to úplně přeložil i pro laiky, znamená to, že české banky se začínají rozhoupávat a začínají z jejich pohledu možná více riskovat, že i v době probíhající, možná končící recese začínají českým podnikatelům půjčovat peníze?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já bych byl opatrný se slovem končící recese, protože si myslím, že on ještě ten pomyslný ocas té ošklivé, toho ošklivého ještěra nás ještě možná sekne ve třetím, možná čtvrtém kvartálu, ale i to, že analytici bank už zjišťují, že některé firmy ustály ten opravdu velmi drastický začátek roku, že jejich finance jsou poměrně stabilní, tak i ta komunikace mezi bankami a těmito podniky začíná znova být oživována, a to je velmi dobré, protože ty podniky, které jsou zdravé, tak samozřejmě se staraly o to, aby dostaly novou zakázku, a na to potřebují cashflow, čili peníze od banky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Můžete mi říct, pane prezidente Kuželi, které z českých podniků, teď nechci po vás, abyste tady vyjmenovával sáhodlouhý seznam, ale spíš která oblast českých podniků a českých firem se začíná nějakým způsobem dostávat do lepší kondice?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Tak samozřejmě díky šrotovnému, které bylo kolem nás, tak je to strojírenský průmysl a samozřejmě se bavíme hlavně o těch firmách, které jsou orientovány hodně na export, to znamená, že automobilový průmysl a všichni dodavatelé kolem automobilového průmyslu, i když v tomto právě říkám, že musíme být velmi ostražití, protože šrotovné končí a bude záležet opravdu na dynamice ekonomiky Evropské unie, jakým způsobem se s tím vyrovnáme, jestli opravdu poptávka po autech dále bude na té úrovni, jako je dnes, bude minimálně stávající, ale dobré je, že se blýská i na lepší časy v oblasti sklářství, v oblasti malého strojírenství a v neposlední řadě i u některých stavebních firem, jejichž výroba začíná znovu narůstat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Český statistický úřad ve svém odhadu dnes uvedl ještě jedno poměrně nenápadné, ale možná ještě důležitější číslo. Ve srovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku česká ekonomika rostla o 0,3 %, což je po dlouhé době v podstatě první černé číslo v této oblasti. Jak to interpretujete vy?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já to interpretuji tak, že proti loňsku jsme si v tomto ohledu polepšili, ale hlavně opravdu to byly důležité momenty jak ve spotřebitelské oblasti, protože důvěra spotřebitelů, byť čísla zveřejněná minulý týden jsou ještě špatná, ale obecně strojírenství jako takové, ale hlavně služby začínají mít znovu dynamiku, a to si myslím, že je velmi důležité, protože zastavilo se propouštění, tak jak jsme ho zaznamenali všichni na začátku tohoto roku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, a teď to prosím pojďme opět nějakým způsobem trošku zjednodušit a zpřehlednit, na jedné straně máme tedy číslo 4,9 % propadu HDP meziročně, vedle toho máme údaj o stále rostoucí nezaměstnanosti, teď jsme podle posledních údajů statistického úřadu na 8,4 %, vedle toho je ten údaj, o kterém jste mluvil, to znamená řekněme ta spotřebitelská kondice, ta ochota nakupovat, která prostě není příliš velká, a vedle toho vy jste poměrně optimistický, pane prezidente.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já jsem, děkuju za to slovo poměrně optimistický, já jsem opravdu lehce optimistický, protože znovu říkám, informace, které dostáváme od výrobních společností, a proti tomu, když srovnáme číselně první a druhý kvartál, tak ten optimismus z mého pohledu je namístě a těch negativních zpráv samozřejmě dostáváme všichni mnoho a pro mě, znovu říkám, je velmi optimistické to, že máme signály od jednotlivých, od některých výrobních podniků i nevýrobních, že banky začínají s nimi komunikovat, začínají s nimi hovořit o možných penězích.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ještě jeden protiargument, ve druhém čtvrtletí klesla průmyslová výroba v České republice o 18,8 %, pracuje meziročně ve vašem odvětví, tedy v průmyslovém odvětví pracuje meziročně o 13 % méně lidí. A i přesto říkáte, že se teď začíná blýskat na lepší časy.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Samozřejmě, protože ekonomika, o které vy mluvíte, a statistická čísla, která používáte, tak používáte opravdu řekl bych hladinu ekonomiky 2008, ale ta běžná hladina ekonomiky já bych řekl, že by se měla srovnávat čísla 2006, možná počátek 2007, protože z mého pohledu to byla hladina zcela normálního, běžného chodu firem, a to, co se stalo od poloviny 2007, celý rok 2008, já to spatřuji jako nadvýrobu, čili proto já jsem mírný optimista, protože si myslím, že pokud se dostaneme na hranici 2006, tak jsme řekl bych na tom docela dobře.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jen připomínám, že posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál, posloucháte dnešních Dvacet minut, jejichž hostem je Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky. Kdy začne český průmysl nabírat lidi?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Z mého pohledu a ze srovnání, které jsme dělali dnes dopoledne, tak si musíme do příštího roku počkat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená ještě půl roku nás bude čekat ...

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já bych řekl třičtvrtě roku.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Třičtvrtě roku.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Protože ve firmách nastal ozdravný proces, firmy se pokusily snížit náklady na tu reálnou mez pro udržení chodu podniku, propustily i bohužel některé zaměstnance a v současné době se snaží udržet kvalifikovanou sílu, do které investovaly mnoho finančních prostředků a i osobního úsilí a zároveň mnoho informací, a také o tom, což je dobré, mnozí zaměstnanci naopak velmi soudrží dnes s firmami, ale abych prognózoval, kdy bude znovu růst, kdy podniky začnou masivněji přijímat lidi, já si opravdu myslím, že rok to bude trvat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jaký je odhad vašich expertů nebo vašich analytiků ohledně toho, co by mohlo být tahounem nebo startérem toho případného růstu? Protože teď se stále ještě nacházíme řekněme v recesi, v poklesu ekonomiky, možná bude následovat nějaká stagnace nebo mydlení se někde kolem dna, tak co bude tím, co nastartuje českou nebo možná potažmo evropskou ekonomiku?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Pro nás je důležité, jak jsou na tom naši sousedé, ať je to Francie, Německo, Itálie, protože tyto velké ekonomiky díky i podpoře, masivní podpoře ekonomických stimulů, které dostalo podnikatelské fórum, dostal podnikatelský svět na začátku roku, ta propojenost s naší ekonomikou Německa, Francie a Itálie je velmi veliká, a pokud tyto tři země dostanou nový drive, budou nějaký čas stoupat, tak právě v ten moment si myslím, že jsme si mohli oddychnout, protože ta propojenost mezi námi začíná být opravdu veliká.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu úplně stejné číslo jako zaznamenali čeští statistici ohledně mezičtvrtletního porovnání teď malinkého růstu české ekonomiky, zaznamenala jak francouzská, tak německá ekonomika, tedy 0,3 % HDP mezi prvním a druhým čtvrtletím. Kupodivu tamní experti, zejména němečtí, neskáčou radostí. Teď budu citovat německého ministra hospodářství KarlaTheodora zu Guttenberg, a ten řekl, že návrat ekonomiky zpět k růstu je sice dobrou zprávou, ale není to důvod k přehnanému optimismu. Ekonomika těžila především ze stimulačních opatření.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
To je to, co jsem říkal před chvílí, ale právě že ekonomika těžila ze stimulačních opatření a zároveň se to promítlo do těch subdodavatelských podniků, které jedním z těchto balíků nebo z tohoto balíku subdodavatelských firem je také Česká republika. Naopak když se podíváme na srovnání se Slovenskem, tak Slováci jsou na tom poměrně hůře než my, my jsme jedni právě z mála států, kde zaznamenáváme hospodářský růst, byť velmi, velmi minimální.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste říkal, že ve chvíli, kdy nějaký impuls získá například německá nebo francouzská ekonomika, takže to bude velice dobrá zpráva pro nás vzhledem k navázanosti na tyto trhy. Na druhou stranu Josef Hladík, to je předseda Sdružení českých podniků v Německu, říká: "Německá jiskra přeskočí do České republiky se zpožděním, v cestě jí stojí nevyužitý pracovní potenciál, který se nahromadil v německých podnicích, více než milion zaměstnanců pracovalo na zkrácený úvazek, nákladné stroje a zařízení na sebe nevydělávaly. Oživení pocítí v Česku jen ty podniky, které jsou přímou součástí německých výrobních procesů." To znamená, pane prezidente Kuželi, že ty ostatní budou v bídné situaci stejně jako teď?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já si myslím, že to je, to, co jste teď říkal, velmi specifický okruh, protože ta ekonomika nebo to, co jste teďko citoval, řekl bych, že opravdu je to jenom úzký záběr toho hospodářství Spolkové republiky, ale my si musíme říci, že my nejsme navázáni jenom na Spolkovou republiku, my jsme navázáni dnes na výrobní závody v Polsku, na výrobní závody ve Francii, na výrobní závody v Belgii, ale není to jenom právě o výrobě, ono je to i o službách i o IT službách, které z mého pohledu, podle i ukazatelů téměř nepoznaly nějakou krizi a v současné době plní státní nebo budou jedni z mála, které možná budou plnit státní pokladny.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pojďme se dostat k opatřením, která by ještě proti následkům krize či recese mohla být či měla být učiněna. Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel je dnes mým hostem. Měla by se ještě tato vláda Jana Fischera, která bezesporu skončí na začátku října tohoto roku svoji činnost, anebo ta nová vláda, která vzejde z voleb, a ta nová Poslanecká sněmovně, která vzejde také z voleb, měly by ještě přijmout nějaká opatření, která by pomohla české ekonomice, a to znamená buď ta exekutivní, nebo legislativní?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Tak nás mrzí, že Poslanecká sněmovna, byť to měla na stole, neschválila jeden z návrhů Hospodářské komory, a to byl návrh na legislativní úpravu daně z přidané hodnoty. A to je, aby podnikatelé neplatili daň z přidané hodnoty takzvaně z virtuálních peněz, ale z peněz, které opravdu dostanou. My v tuto chvíli ještě jednáme nebo znovu jednáme s Evropskou komisí, abychom doladili tento náš návrh, a také v druhé řadě jsme poslali do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o výběrových řízeních, tak aby v tomto zákoně byl přesně specifikován termín, v jakém období musí ten, kdo vyhraje výběrové řízení, dostat poprvé své peníze. My jsme tam dali termín 60 dnů. Druhá věc, kterou samozřejmě očekávám od všech, kteří budou vládnout, ať vládnou teď, nebo budou vládnout potom, aby nezatížili podnikání novými daněmi, aby nezatížili podnikání novými byrokratickými předpisy, protože se velmi těžce odbourávají a samozřejmě daňová zátěž v této době by byla kontraproduktivní s tím, co i například vláda Jana Fischera, snížení sociálního, zdravotního teďko od 1. 7., které podnikatelé můžou využít, a podnikatelé to vnímají jako velmi dobrý počin, tak si myslím, že by to bylo kontraproduktivní s tím, kdyby někdo zase tu byrokratickou zátěž a ty daně opět zvednul.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, vy dobře víte, pane prezidente Kuželi, že minimálně tento rok a příští a kdoví jestli ještě ne další dva roky budou schodky státního rozpočtu v takových těch téměř fantastických hranicích 200 či 210 miliard a už teď jenom z úst řekněme technokratického ministra financí Eduarda Janoty je slyšet, a ten, asi není možno ho podezřívat z nějakých politických či ideologických zabarvení, je slyšet, že zdvižení daní, ať už právnickým, nebo fyzickým osobám, je jednou z cest, jak ten schodek prostě učinit nějaký snesitelný.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
To je to, co nás samozřejmě podnikatele velmi děsí, protože když si vezmu, že jsem se někde dočetl, že Česká republika ze svého dluhu od roku 1900, a teď se omlouvám, jestli to byl 1994 nebo 7, od tohoto data nezaplatila ze svého dluhu ani korunu, tak to kdyby udělal podnikatel, tak by už dávno nebyl. Zadruhé si myslím, což mě mrzí, že ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dlužno podotknout, Česká republika platí splátky, abych tak řekl.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Platí splátky, ale neplatí svůj dluh. Zadruhé je škoda možná, že tato technokratická vláda nebo úřednická vláda nebude déle vládnout, a to z toho jednoho prostého důvodu, že by bylo dobré se také podívat na mandatorní výdaje státu, které jsou už ve výši 80 %, a myslím si, že ten stát, pokud ty mandatorní výdaje dále budou růst, tak to nemůže přežít, a tím pádem by se také mohlo stát, že ti, co dávají ratingy jednotlivým zemím, to znamená i České republice, tak možná by v tu chvíli mohly zvážit, jestli ten rating, který má Česká republika v tuto chvíli, jestli nebude změněn, což by nebylo vůbec dobré pro investory.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A pojďme ještě k těm řekněme tvrdým opatřením proti krizi nebo takovým těm přímočarým, jako je například šrotovné. Ten první pokus neprošel přes prezidenta republiky Václava Klause, který ho odmítl podepsat. Měla by se nějaká příští vláda pokusit v nějakém jiném gardu šrotovné protlačit?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Já si myslím, že šrotovné, které zavedly státy kolem nás, tak samozřejmě pro našeho výrobce automobilů to byl dobrý impuls a víme, že dokonce Škodovka musela prodloužit směny. Zavedení šrotovného v České republice by bylo asi pravděpodobně jenom takzvaně politickým gestem pro ty, co dováží auta do České republiky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a poslední otázka, pane prezidente, a ta je možná spíš retrospektivní, protože otázka, jestli v tuto chvíli vůbec je možno bilancovat, ale pokud bychom opravdu to číslo 0,3 % mezičtvrtletního srovnání české ekonomiky vzali jako mírný signál toho, že možná růst je už někde na dohled nebo alespoň ta stagnace, tak kolik firem tu recesi nebo krizi v České republice odneslo?

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Dnes máme informace, že nejvíc jsou postiženy velké podniky a takové ty středně menší firmy a jde to do stovek, což je opravdu nepříjemné číslo, protože jak u těch velkých, kde je, kde se jedná o zaprvé firmy, které naplňovaly významným způsobem státní rozpočet, tak to byly i firmy, které samozřejmě poskytovaly mnoho pracovních míst, ale zase u těch menších samozřejmě to je nepříjemné, protože to byly většinou firmy, které dělaly nějaké služby a tak dále, ale takový je život a nedá se nic dělat, ale doufejme, že opravdu jsme v té stagnaci, a jsem přesvědčen o tom, že to dno, po kterém jedeme, dlouho nebude trvat a že za chvíli budeme vidět, jak se zvedá k pomyslnému pobřeží.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Uvidíme, jestli tato drobná prognóza na závěr se ukáže být správnou. Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel byl hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuji za váš čas a na shledanou.

Petr KUŽEL, prezident Hospodářské komory ČR:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio