Petr Kužel, prezident Hospodářské komory

Analytici, prognostici i věhlasní ekonomové se spletli. Startér české ekonomiky je očividně příliš studený a není tedy možno jen tak snadno nastartovat její motor. Místo toho, aby se ekonomický výkon země pomalu, ale jistě šplhal vzhůru, spadl oproti minulému čtvrtletí o šest desetin procenta HDP. Takže žádný důvod k optimismu, naopak stačí, aby i v dalším srovnání česká ekonomika klesala a země se opět ocitá v hospodářské recesi. Začíná pondělních Dvacet minut Radiožurnálu. Přeji vám dobré odpoledne. Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Dobrý den, vítejte v rozhlase.

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co může český stát v tuto chvíli udělat pro oživení růstu ekonomiky?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Tak já bych se spíše vrátil k té statistice, která nás dneska obklopuje, protože 0,6 procenta, vlastně srovnání s předešlým kvartálem 2009, si myslím, že není žádné utrpení, když si uvědomíme, že prosinec byl téměř o jednu třetinu pracovního týdne kratší než listopadový. Takže my jsme to, za prvé, prognózovali. Za druhé, říkám a říkám to dopředu a říkal jsem to už několikrát, že vždycky na konci roku ta produktivita práce svým způsobem klesá a hlavně v roce, kdy opravdu ta ekonomika nejenom v České republice, ale v celé Evropě a na celém světě stagnovala.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom pardon, abych si to úplně vyjasnil, pane prezidente. To znamená, že to číslo, které zveřejnil Český statistický úřad, podle vašeho názoru neznamená, že průběh té hospodářské krize má onen průběh dvojitého w, to znamená, že tady je určitá možnost na to, že padneme do recese?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Když byste dobře četl to, co Hospodářská komora i analytici říkají, tak byste věděl, že my jsme prognózovali i pro rok 2010, hlavně pro tu první dekádu, útlum. To se stalo i na konci té předešlé dekády. To znamená, teď se bavíme o konci, nebo o posledním měsíci 2009, protože, znovu říkám, lidé byli na vánočních svátcích, fabriky neprodukovaly, a to se opravdu velmi snažil export tak, aby tuto bilanci vytáhl do alespoň rozumných, přijatelných čísel. Když se zase z druhé strany podíváme na druhé statistické číslo, že export v České republice za rok 2009 byl jedním z nejlepších roků za poslední desetiletí, tak tady vidíte, že vždycky tabulky, které si neuděláme sami, tak je potřeba je vzít s velkým optimismem, nebo taky s velkým pesimismem.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak když bych tento, řekl bych, zemanovský axiom přijal, tak to znamená, že jinými slovy, pane Kuželi, říkáte, že to číslo šest desetin procenta propadu mezičtvrtletně u české ekonomiky je činěno pouze tím, že byl, de facto, to čtvrtletí o týden kratší a lidé byli na prázdninách?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Tak je to jeden, je to jeden z faktů. Bez toho, když se podíváme, opravdu, když nesrovnáváme jenom čísla a podíváme se, co ekonomika zažila od začátku loňského roku do konce toho svého období, to znamená do 31. 12., a čím si prošla, tak je opravdu unikátní, že Česká republika svým způsobem je na tom docela relativně dobře proti ostatním zemím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Přijde na to, se kterými je porovnáváte. Například německá ekonomika pouze stagnovala, ta se nepropadala.

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Já bych nebyl tak optimistický.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, počkejte, neříkejte mi, že vyrábíte i německé tabulky.

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Ne, vyrábíme české tabulky, ale samozřejmě je vyrábí, to opravdu se dostáváme na jiný led, nicméně charakteristika...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dostáváme se na led země, která je klíčová pro český export minimálně.

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Samozřejmě, a proto jsem říkal, že český export byl jeden z nejlepších za poslední desetiletí. Takže vidíme, že..., my máme totiž problém. Ty tabulky se srovnávají z několika samozřejmě komodit. Podívejme se na to, co se stalo například s nezaměstnaností 2009. Ta opravdu velmi prudce vylétla nahoru. Na druhou stranu stát musel nějakým způsobem zareagovat, musel vydávat velké finanční prostředky na záchrannou síť. V neposlední řadě to bylo o firmách, které si muselo sáhnout na takové to své pomyslné dno. A pak do toho přišly banky, které přestaly zejména v první polovině roku 2009 úplně půjčovat, pak začaly půjčovat alespoň i na náš tlak individuálně. Přesto přese všechno to někdy nestačilo a firmy si musely opravdu se podívat do svých pokladnic až na dno a své finance a své úspory využily na svůj budoucí, na svůj budoucí start.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, dobře, tak jinak pojďme přistoupit k té statistice, protože ta statistika vzbudila určité podivení nejen u domácích, řekněme, ekonomů, nebo minimálně ekonomických novinářů, ale dokonce i u zahraničních. Evidentně vy v Hospodářské komoře, pane prezidente, jste byli spokojeni, protože jste to podle vašich slov prognózovali. Ale jaký je tedy teď stav české ekonomiky, nebo minimálně českého průmyslu? Je to všechno v pořádku? De facto, nebýt toho týdne a dovolených mírně roste?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Nic takového jsem neřekl. Bavili jsme se o 0,6 procenta propadu proti měsíci listopadu 2009. Takže nechoďme nikam tam, kde jsme nechtěli být. Řekl bych, že současný stav v jednotlivých fabrikách samozřejmě není vůbec růžový a samozřejmě fabrikanti se snaží najít nové, za prvé, ekonomické zdroje a za druhé, nové oživení pro své firmy, což se v mnohých případech daří. Dále je nutné si uvědomit, že i křivka nezaměstnanosti nadále malinko poroste, ale už nebude tak raketová jako v roce 2009. A v neposlední řadě je to o financích jak firemních, tak osobních u lidí. To znamená, že firmy velmi velkým způsobem začaly šetřit, což je dobře, ale i občané začali šetřit, protože nikdo nevidí ještě tu velikou prosperitu. A ona ještě dva roky určitě nebude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy jste říkal, že křivka nezaměstnanosti mírně ještě poroste.

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Určitě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Analytici Hospodářské komory počítají s jakou nezaměstnaností tedy minimálně pro rok 2010?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
No, já myslím, že se budeme držet někde kolem hranice deseti až 10,1 procenta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká zatím ve Dvaceti minutách Radiožurnálu prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Já se vrátím k mé první otázce, která zůstala nezodpovězena, pane prezidente. Co by v tuto chvíli český stát, a teď to klidně můžeme rozdělit na vládu a pak Parlament České republiky, mohl udělat pro oživení ekonomiky?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Tak možná se vrátím k poslednímu vývoji, a to je zasedání tripartity, kde na tomto zasedání byl přijat několikabodový scénář, jak český stát v krátkodobém horizontu oživit. A myslím, že je všem notoricky znám. Je to z byrokratické zátěže v krátkodobém horizontu po některé stavby, které přinesou jak oživení v regionu, to znamená, myslím, návrh práce jak samozřejmě o tom, že bysme, by naši podnikatelé mohli získat zakázky za několik desítek miliard korun. Takže ten, řekl bych, harmonogram práce byl nastaven dobře. Takže to je první věc. Druhá věc je, možná do budoucna informace, která v poslední době mě velmi potěšuje, a to je koordinace přípravy eura, protože dlouhodobě jsme věděli, že podnikatelé chtějí euro, ale politici nechtěli slyšet o tom, že bysme ho někdy zavedli. A teď se všichni shodují na tom, že asi by to byl jeden z dobrých aspektů pro tuhle zem, když jsme zjistili, že mnohé, mnohé firmy už euro dávno obchodují. Takže to nebude nic, co by firmy neznaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, když vám skáču do řeči, o tom termínu vstupu do eurozóny někdy na rok 2016 mluví vláda, která beze sporu skončí v květnu tohoto roku, bezesporu je to vláda úřednická s ne příliš valnou politickou podporou. Kde máte jistotu, že ta příští politická vláda, která přijde, prostě řekne omyl, termín přijetí eura stahujeme a, řekněme, bude někdy úplně jindy?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Já tomu rozumím, ale obě dvě nejsilnější politické strany, protože nemůžeme dělat reklamu, tak nemůžu říct které, ale obě dvě nejsilnější politické strany toto prohlašují stejně jako tato úřednická vláda a na tom datumu se plus minus o jeden rok shodují. Takže to je dobrá zpráva pro český průmysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že Občanská demokratická strana, jejímž jste bezesporu členem, pane Kuželi, tak říká ano, v roce 2016 bychom měli přijmout euro?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Já, pokud jsem četl noviny za poslední tři týdny, tak nejenom Občanská demokratická strana, ale i sociální demokracie říká ano, přijmeme euro.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když se vrátím ještě k tomu zasedání tripartity. Z toho také vzešel jeden návrh a na jeho osud se teď ptám. A ten návrh vzešel od odborářů, aby se daňové zatížení osob samostatně výdělečně činných srovnalo s daňovým zatížením zaměstnanců. Operovalo se tam se superhrubou mzdou a tak dále a tak dále. Jinými slovy bych to řekl úplně jednoduše, aby se daně OSVČ narovnaly s daněmi zaměstnanců, tedy de facto zdvihly. Jak ten nápad je daleko? Jaký má osud?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Já právě, my jsme dneska tady v Radiožurnálu opět v tabulkách, protože tabulku, kterou používá odborová organizace, tak z našeho pohledu není úplně přesná, protože už k dnešnímu dni osoba samostatně výdělečně činná, když to spočítáme a bavíme se o osobě samostatně výdělečně činné bez dětí, tak má vyšší daňové zatížení než zaměstnanec. Takže myslím si, že už jsme za touto hranicí. Ale my jsme už několikrát s odbory o této, my jsme vedli, nebo já osobně jsem vedl s odboráři tuto diskusi a vždycky jsme si to dovedli nějakým způsobem vysvětlit. A toto je samozřejmě jejich požadavek, který předkládají a možná, samozřejmě jsou to jejich členové, to znamená, že chtějí svým členům ukázat, jak je potřeba s někým diskutovat o tom, co už dávno je, ale to je samozřejmě jejich věc, ne moje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, vaší věcí možná bude další návrh, který jde spíše z levého spektra politické scény v České republice, a to je jaksi ten ohlášený sociálnědemokratický návrh, či nápad zvýšit daň z příjmu zejména firmám, že by tedy nedopadala zvýšená daň z příjmu na, řekněme, drobnější podnikatele, ale zejména na firmy. Není to nakonec ústupek od toho původního plánu zvýšit daně téměř plošně?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Já to takhle neumím posoudit, protože politické strany ještě nedaly na stůl přesné znění svých budoucích politických programů a protože Hospodářská komora chystá cykl, vlastně povídání si u kulatého stolu s jednotlivými politickými stranami o jejich ekonomickém, hospodářském programu a o programu dopadající na podnikatele v rámci životního prostředí, tak samozřejmě my budeme velmi očekávat, kdy politické strany právě předloží oficiální své dokumenty, abychom je mohli podrobit svému zkoumání, a pak se o tom můžeme bavit. Ale obecně vzato, samozřejmě že se nám vůbec nelíbí, že by, ať je to kdokoliv, zvednul daně. Za druhé, jsem přesvědčen o tom, že stát by se měl chovat minimálně proticyklicky. To znamená, v době, kdy tomu státu není dobře, lidem není dobře, podnikatelům není dobře, tak by měl daně snížit. A v opačném trendu by je mohl i eventuelně zvyšovat. To je zcela normální model a tak by se, doufám, i český stát, ať ho bude řídit kdokoliv, měl chovat a doufám, že se tak chovat bude.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je bezesporu jeden výklad dané situace. Ten druhý výklad ale může být, že ve chvíli, kdy právě v průběhu hospodářské recese, či hospodářské krize klesají prudce příjmy do státního rozpočtu, tak že z určitého úhlu pohledu je logické zvýšit některé daně, tak proč by nebylo možno zvýšit daně firmám?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Protože ty firmy zaměstnávají občany a dávají státu peníze. Pokud někdo přepálí tuto, to znamená, tuto šňůru, přežene ten svůj požadavek, stane se jediné. To znamená, že firmy přestanou produkovat zisk, přestanou produkovat peníze a nebudou odvádět do státního rozpočtu daně, ať jsou to daně přímé, či daně nepřímé. To je celkem logická úvaha.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
No, a pak otázka, která vesměs padá spíše v momentech, kdy je někdo připraven vyjít do ulic a tak dále, ale co když opravdu zákonodárci i přes určitou patovou situaci v Poslanecké sněmovně najdou nakonec shodu na tom, že se prostě některé daně budou zdvihat, a nakonec to například padne prostě na korporátní daně. Tak co vyhlásí Hospodářská komora?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Vy jste řekl správně, některé daně. Je důležité rozlišovat, které daně to jsou. Já jsem v tomto velmi obezřetný a musíme se bavit o tom, co opravdu máme na stole, a nikterak co jedna paní říkala, nebo co bude. Až jakmile budeme vidět, že jednotlivá politická uskupení opravdu chtějí něco udělat, co by škodilo podnikání v této zemi, tak věřte, že já budu první, který bude říkat, takhle ne, pojďte to udělat jinak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, že bych chtěl Bohuslava Sobotku, místopředsedu ČSSD, označovat za jednu paní, která něco povídala, ale byl to on, který mluvil o tom, že by bylo možno zdvihnout jen korporátní daně. Tak se ptám, pokud by to tak opravdu bylo, tak například v roce 2010, kdy bezesporu ještě bude probíhat tak, jak vy jste sám říkal, pane Kuželi, určitý útlum české ekonomiky, tak co by to dělalo s českými podniky?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Na jednu stranu chápu to, co jste říkal, a to, co je zcela ekonomiky závazné. To znamená, že stát potřebuje z něčeho svůj provoz platit. A předpokládám, že i v době, kdy bude vládnout, znovu říkám, kdokoliv, bude muset být odvážný a sáhnout taky na své náklady, což neudělala ani vláda pana Fischera. To znamená, mám na mysli opravdu základní výčet mandatorních výdajů tohoto státu. Za druhé, jestli někdo bude zvyšovat daně a budou to korporátní daně, je nutné se podívat, jestli opravdu to zvyšuje plošně, nebo budeme se bavit jenom o některých daních, protože některé daně, jako jsou nepřímé daně, jako je DPH, samozřejmě na jednu stranu vyvolávají politický odpor, ale na druhou stranu je to okamžitý přínos do státní pokladny a podnikatelům jako takovým jaksi zvýšená sazba DPH nepřidělává až tak úplně vrásky na čele. Ale i stát potřebuje, znovu říkám, peníze rychle. Pokud by někdo například šáhl na daň z příjmu, tak opět musí čekat rok a půl, a to nevím, jestli je stát na toto připraven a v jakém objemu zejména.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Připomínám, že posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a dnes je jejich hostem prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. Pane Kuželi, Občanské demokratické straně se podařilo v minulých třech týdnech různými obstrukcemi zablokovat jednání Poslanecké sněmovny, tak se vás opět jako člena této politické strany ptám. Nebylo by rozumnější využít ten čas pro nějaké nalezení shody na zákonech, či novelách norem, které by pomohly právě ekonomice, která je stále v útlumu?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Promiňte, ale já jsem prezident Hospodářské komory České republiky a zastupuji tady podnikatele, nikterak v tuto chvíli člen politické strany. A já na takovéto otázky jsem nikdy neodpovídal a odpovídat nebudu. To není problém, který řeší prezident Hospodářské komory České republiky. To je problém politický.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A vy jako člen ODS nejste politikem zároveň?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Jako prezident Hospodářské komory a dnes tady sedící nejsem v tuto chvíli jaksi kompetentní, abych něco takového říkal, protože já jsem člověk, který se snaží, pokud zastupuje zájmy podnikatelů, zastoupit podnikatele tak, aby jim se dařilo dobře, ať říká kdokoliv cokoliv.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a teď si představte z té mé úvodní otázky, že vypouštím, ptám se vás jako člena ODS, nahraďme to, ptám se vás jako prezidenta Hospodářské komory České republiky. Nebylo rozumnější ty tři neděle strávit něčím jako například schvalováním norem, které by prostě pomohly české ekonomice, abychom se tady teď nemuseli bavit o tom, že padá česká ekonomika v době, kdy už se očekával mírný vzrůst?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Já jsem přesvědčen o tom, že je nutné, aby politici se chovali tak, aby si jich občanská veřejnost, nejen podnikatelská, mohla vážit, a to je důležité, že prostě i produktivita práce politika by měla být svým způsobem měřitelná. Někdy možná není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Co mohou samotní podnikatelé? To je varianta té úplně úvodní otázky. Co mohou teď samotní podnikatelé udělat pro to, aby ta čísla za čtvrt roku byla lepší, aby možná už v roce 2010 se dalo mluvit prostě o křehkém růstu?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Samotní podnikatelé nejenomže začali dělat, nebo že by měli začít dělat. Samotní podnikatelé dnes a denně se snaží ve svých firmách udělat to maximum, aby minimálně v tuto chvíli někteří ještě přežili, někteří naopak myslí na hospodářský růst. A my jsme vytvořili systém krize, navzdory kdy naopak ukazujeme a chceme ukázat svým způsobem novodobé ekonomické hrdiny, kteří i v době velkého útlumu hospodářství ve svých firmách nastolili minimální třeba hospodářský růst. Já si myslím, že takové firmy mezi námi jsou a těch je potřeba si jich vážit, a proto i stát by si jich měl vážit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A kromě toho, že si jich bude vážit, je teď lepší z hlediska státu prostě ekonomiku, řekněme, nechat být v nějaké bezzásahové zóně s tím, že se prostě vzpamatuje, anebo je prostě potřeba nějaká intervence, minimálně v roce 2010?

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Tak politika bohužel z mého pohledu, bohužel zasáhla velmi razantně nejenom v České republice, ale i ve Spojených státech, v Evropě, do ekonomiky. To znamená, že je narušená ta křehká váha, například burza versus ekonomické dění v dalších komoditách. Takže státy pokud dnes už zasáhly do tohoto dění, tak bohužel budou muset v dalším desetiletí do této oblasti zasahovat, ale je nutné, aby než, a doufejme, že se všichni politici poučili z toho, co se stalo v roce 2009, to znamená, že je nutné nejdříve ten krok, který politika chce udělat, že by měl být s ekonomy konzultován a nikterak naopak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky byl dnes jejich hostem. Pane prezidente, díky za váš čas, na shledanou.

Petr KUŽEL, ředitel Hospodářské komory ČR:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Martin Veselovský byl také u mikrofonu Radiožurnálu. Přeji vám příjemný podvečer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio