Petr Kolář: Vstup Ukrajiny do EU? Byl by to nákladný příběh s otevřeným koncem

Poté, co se v centru Kyjeva přestalo demonstrovat, hraje se o to, jaká bude budoucnost Ukrajiny. Jak dění v této zemi ovlivňuje Ruská federace? A bude Ukrajina spíš evropská, nebo ruská? I na to se ptal Martin Veselovský bývalého velvyslance v Moskvě Petra Koláře.

Podle Petra Koláře považuje Rusko Ukrajinu za svou přirozenou sféru svého vlivu. „Ukrajina je součástí ruské historie. Rusku vždy patřil část Ukrajiny,“ připomíná s tím, že i název Ukrajina znamená okraj, tedy okraj Ruska nebo jakási nárazníkové pásmo. Proto podepsání asociační dohody Ukrajiny s Evropskou unií bylo vnímáno jako nepatřičný zásah.

Čtěte také

Touhu některých Ukrajinců po vstupu do Evropské unie považuje za legitimní. „Západ Ukrajiny k ní historicky patří. Prolínaly se tam totiž vlivy Rakouska, Rumunska, které je dnes součástí EU, Československa,“ vyjmenovává Petr Kolář.

Není si však jistý, že evropští politici touží mít Ukrajinu ve sféře svého zájmu. Pokud totiž podle Petra Koláře Ukrajina vstoupí do Evropské unie, bude to hodně drahé, nákladné a konec zůstane otevřený.

Jak berou možný vstup Ukrajiny do Evropské unie Spojené státy? Podepíšou představitelé Ukrajiny asociační dohodu s Evropskou unií? A proč se Rusko odtáhlo od Viktora Janukovyče? I to jste mohli slyšet krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.