Petr Holub: Pravicový venkov, nejpravicovější Haná

15. říjen 2018

Velká města jsou napravo a venkov levicový. S tímto pravidlem jsme vystačili dlouhá léta, z výsledků posledních voleb s tím však je leccos ve sporu.

Například následující výčet: Rokycany, Domažlice, Teplice, Litoměřice, Mladá Boleslav, Jablonec, Náchod, Chrudim, Svitavy, Břeclav. Většinou jde o menší města, na úroveň 50 tisíc obyvatel se dostanou pouze tři z nich, tedy Teplice, Mladá Boleslav a Jablonec, které ovšem mají ke krajským metropolím daleko.

Jakub Černý: Volby zastavily chystaný pokus vlády o ovládnutí Senátu pomocí změn volebních pravidel

Senát Parlamentu České republiky

Česká vláda se teď po senátních volbách vzdálila své naději, že změní způsob voleb senátorů tak, aby jí více vyhovoval. K podobným změnám totiž potřebuje i Senát, kde však vládní koalice oslabila a kde tedy ani společně s SPD nedrží většinu.

O těch ostatních se dá s klidným svědomím říci, že jde o venkovská města. Přitom jde o výčet senátních obvodů, kde vyhrála ODS, lídr tuzemské pravice. Proti tomu vyhráli v Praze kandidáti, kteří jsou proti občanským demokratům jednoznačně nalevo.

Bylo by předčasné na základě jediných doplňovacích voleb do Senátu prohlašovat, že venkov je pravicový a že se velká města posunula nalevo. Přesto už je načase změnit zažitou a strnulou optiku minulých let a připustit, že k takovému obratu může dojít, i když o 180 stupňů se poměry jistě neotočí.

Nejzajímavější z příkladů vítězství pravice nad levicovými populisty ovšem nabízí Haná, konkrétně prostějovský obvod, kde kandidát ODS neuspěl, zastoupila ho však bývalá poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Zkušenosti z praktické politiky

Příliš pravicová pro současné vedení opustila TOP 09 a jako představitelka menšinového názoru v oslabující straně zamířila podle obecného přesvědčení do propadliště dějin. Zachránilo ji pět hlasů v prvním kole senátních voleb, o které porazila kandidátku ANO Irenu Blažkovou.

Jindřich Šídlo: Bělobrádek lidovce zachránil. A odchází jako klidná síla

Pavel Bělobrádek

Když úplně vyřízení lidovci, kteří půl roku předtím vypadli ze Sněmovny, zvolili na konci roku 2010 předsedou jakéhosi Pavla Bělobrádka z východních Čech, napsal jsem na Facebook něco ve smyslu, že si zvolili Daniela Landu.

Ve druhém kole Chalánková jako jediná z pětadvaceti kandidátů na druhém místě přeskočila vítěze prvního kola, dosavadní senátorku Boženu Sekaninovou (ČSSD). Teď se ještě může stát, že někdejší členka TOP 09 rozhodne, kdo bude předsedou Senátu.

Podle nepsaného pravidla předsedu nominuje nejsilnější senátorský klub. Dnes je se 16 členy nejsilnější klub ODS, ovšem lidovci a STAN mají jen o jednoho senátora méně.

Zároveň ve volbách uspělo pět nezávislých kandidátů, kteří se budou teprve rozhodovat, jestli do nějakého klubu vstoupí.

Petr Holub

Vedle tří prezidentských kandidátů a bývalého rockera Ladislava Faktora do této kategorie patří Jitka Chalánková, která jako jediná má zkušenosti z praktické politiky a spíše než ostatní dokáže využít výhodné pozice k prosazení svého stanoviska, tedy z jejího pohledu nejvhodnějšího člověka do čela horní parlamentní komory. 

autor: Petr Holub
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.