Petr Holec: Rakušan na sněmu STAN slíbil něco, před čím jen tak neuteče

4. září 2021

Volební sjezd hnutí STAN trochu připomínal sjezdy komunistických stran. Znovuzvolení předsedy Víta Rakušana bylo předem známé, protože neměl protikandidáta. A nikdo nepochyboval ani o jeho téměř absolutní podpoře a ovacích delegátů, šlo totiž spíš o předvolebně propagační než skutečně volební sněm.

Přesto přinesl jeden velmi důležitý „coming out“, který v médiích nějak zapadl. Volební lídr STAN a poslední dobou vlastně i jeho koalice s Piráty se totiž chytil do vlastní pasti, když se přihlásil k povolební zodpovědnosti za Česko. 

Čtěte také

„Nemůžeme dopustit, aby se vláda opět opírala o komunisty. My nemůžeme k moci pustit SPD, KSČM a další extremisty. Bylo by to naše selhání,“ slíbil doslova Rakušan, který teď v televizi občas zaskakuje za šéfa Pirátů a volebního lídra jejich společné koalice se STAN Ivana Bartoše, jemuž vůbec nevyšla nedávná Partie s ministrem a vicepremiérem za ANO Karlem Havlíčkem na Primě.

Vezměme proto staronového šéfa STAN za slovo, jak se ostatně sluší krátce po sjezdu, kdy ještě nebyl čas na něj tradičně zapomenout: v podstatě nám slíbil, že přinejmenším STAN po volbách nedopustí vládu ANO s KSČM, SPD a případně i další podobnou partají. 

Zříct se odpovědnosti za situaci v zemi?

Čtěte také

Nechme teď stranou, že STAN asi navždy zůstane jedinou partají, která si udělá volební sněm měsíc před volbami, kdy jí prostě nezbývá nic jiného než ve funkci potvrdit stávajícího předsedu, protože už je několik měsíců i volebním lídrem, který se na nás usmívá z billboardů, propisek i dalších propagačních cetek. Před Rakušanovým slibem už Starostové každopádně neutečou. 

Po posledních sněmovních volbách se i STAN přidal ke stranám, které k moci pustily přinejmenším komunisty. I Starostové totiž odmítali jakoukoli koalici s ANO s úplně stejným cynickým kalkulem, s jakým ji nakonec po krátkých námluvách odmítla i ODS: necháme Andreji Babišovi do vlády to nejhorší ze sněmovny a on se během čtyř let zničí, zatímco my vyrosteme. To bude jeho konec. 

Ano, je pravda, že STAN jako jediný z pětiprocentních sněmovních „trpaslíků“ skutečně vyrostl do dvojnásobné síly, jeho volební preference se setrvale pohybují kolem deseti procent.

Čtěte také

Jenže Babiš se nezničil a poslední předvolební průzkumy naznačují, že ANO může znovu vyhrát volby, zatímco antibabišovská „pětka“ možná nedá dohromady sněmovní většinu. Znovu se tak může opakovat i velké faustovské dilema nejen Starostů, ale i lidovců a ODS, před kterým se už podruhé v řadě prostě neschovají.

A sice: zříct se znovu odpovědnosti za politickou situaci v zemi a nechat Babiše případně vládnout s komunisty a SPD, nebo nějak vládnout s ANO?

„Volební“ sněm STAN měl proto smysl už jen kvůli odpovědi na tuto otázku. Rakušan je totiž jediný lídr opobloku, který veřejně řekl, že jeho strana nepřipustí další vládu s komunisty nebo SPD. A pokud ji připustí, bude to její selhání. Neměli bychom proto tato slova zapomenout. Ostatně i kvůli té 96procentní podpoře, kterou Rakušan na sněmu dostal. Tomu se přece říká závazek.  

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.