Petr Holec: Nechceme žádný Pirátostán. Migraci teď do voleb naplno hodil Afghánistán

21. srpen 2021

„Já říkám hlasitě a nahlas, vážení spoluobčané, my v Česku nechceme žádný multikulturní ekofanatický Pirátostán. Nechceme!“ Hřímal začátkem června ve sněmovně premiér Andrej Babiš a vrátil do voleb téma migrace. To teď posílilo i vítězství Tálibánu v Afghánistánu, které migraci vrátilo do celé EU. Česko tak čekají už druhé výrazně „migrační“ volby.

A že ty první v roce 2017 udělaly čtvrtou nejsilnější stranou protiimigrační SPD. Ta se tehdy populisticky svezla na vlně strachu z více než milionové a převážně muslimské migrační vlny, která se houfně prohnala Evropou v letech 2015–2016. SPD poslední dobou sice přesedlala na populární covid, ten teď ale přebil Afghánistán. I proto šéf strany Tomio Okamura hned řekl, že by Česko nemělo přijmout ani jednoho Afghánce.

Čtěte také

Že Afghánistán z evropské politiky hned tak nezmizí, ostatně dokázala i Annalena Baerbocková, kandidátka Zelených na německou kancléřku. Ta řekla, že by Evropa měla přijmout migranty z Afghánistánu a odsouhlasit pro ně migrační kvóty. Baerbocková sice zatím mluvila jen o zemích, které jsou ochotny uprchlíky přijmout, zapomeňte ale na nuance. Ty vždycky bývají první obětí voleb. A zvlášť když další migrační krize znovu skutečně zraje na jižní hranici EU i bez Afghánistánu.

Piráti nazvali Okamuru „sketou“, pravda ale je, že i díky Afghánistánu budou až do voleb jen utíkat před někdejším výrokem svého šéfa Ivana Bartoše, že mu nevadí muslimská Evropa bez hranic.

Nelegální tranzit migrantů Českem

SPD navíc lidi vyzývá, aby řekli „NE migrační vlně“ podpisem petice proti migračnímu paktu, který vloni na podzim představila Evropská komise. A i bitva o jeho finální podobu udrží migraci v předvolební politice, i kdyby v Česku nebyl jediný migrant.

Čtěte také

Právě tím často argumentují mnozí čeští novináři, jenže jde o omyl. Migrace je permanentní celoevropské téma, které se Česka politicky týká i bez případné početné migrantské komunity. Ostatně policie nedávno zveřejnila zprávu, podle které v letošním prvním půlroce rapidně přibylo nelegálního tranzitu migrantů Českem. Migrace tu prostě je a bude i bez populismu nejen SPD a z druhé strany jejího umělého potlačování některými médii.

I proto krátce před volbami ODS moc nepotěšila šéfka TOP 09 a lídryně pražské kandidátky koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová. TOP 09 vždycky hájila migraci a její šéfka se o přijímání migrantů rozpovídala i v rozhovoru pro server Novinky. „Nejsme pro kvóty, ale určitě jsme pro dobrovolnou pomoc zejména svým partnerům v rámci EU, kteří jsou těmi nárazníkovými zeměmi,“ řekla. Nejen Okamurovi tím v předvolební kampani ušetřila dost práce.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.