Petr Hartman: Vládní krize není, ale pochybnosti sílí

16. listopad 2018

Rozhovor s komentátorem Českého rozhlasu Petrem Hartmanem o politické situaci a kauze Čapí hnízdo. Vládě podle něj vyslovena nedůvěra nebude a prezident Miloš Zeman bude nadále podporovat premiéra Andreje Babiše.

„Situace se uklidní v tom slova smyslu, že ti, kteří se snaží dosáhnout toho, aby Andrej Babiš po dobu vyšetřování kauzy Čapí hnízdo nebyl premiérem, tak poznají marnost svého snažení a asi trochu uberou na té intenzitě,“ míní Petr Hartman.

Jiří Čunek: Oslabení důvěry v politika je destrukce demokracie, říká ke kauze Babišova syna

Jiří Čunek

Senát považuje za nepřijatelné, aby premiér Andrej Babiš setrval ve vládě, dokud se nevyšetří kauza Čapí hnízdo. Důvodem jsou nově zveřejněná podezření. Je možné kvůli závažnému podezření opustit vrcholnou politiku a v případě očištění se do ní bez problémů vrátit? Marie Bastlová se ptala senátora a bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka z KDU-ČSL.

A jak může celá kauza ovlivnit postavení Andreje Babiše v očích jeho voličů? Hartman se opírá o průzkumy – hnutí ANO je se přehledem nejsilnější stranou a Babiš nejpopulárnějším politikem.

„Pochopitelně, co se v současné době děje, jakým způsobem Andrej Babiš vysvětluje nebo spíše nevysvětluje podivné okolnosti kolem svého syna, tak mají dopad na postoj voličů k důvěryhodnosti vysvětlení,“ říká. 

Ti, kteří nejsou skalními příznivci hnutí ANO, tak začínají mít podle Hartmana pochyby o tom, zda Babiš mluví pravdu týkající se kauzy Čapí hnízdo.

autor: Jiří Chum
Spustit audio

Související