Petr Hartman: Vítěze senátních voleb zatím definitivně neznáme

10. říjen 2020

Kdo vyhrál senátní volby? Na první pohled zbytečná otázka. Jednoznačně středopravicová opozice.

Mimo jiné se v některých volebních obvodech dokázala shodnout na jednom společném kandidátovi. Zbytečně netříštila síly a byla za to odměněna. Zároveň tím umožnila vykládat výsledky různým způsobem. 

Čtěte také

Třeba podle toho, jak silné budou jednotlivé kluby. Paradoxně to v tuto chvíli nejde přesně spočítat. Bude záležet na zvolených senátorech, do kterého zamíří. Pochopitelně u některých z nich by o tom neměly být pochyby.

Pokud úspěšného kandidáta podporovalo jen jedno uskupení, tak by měl vstoupit do jeho klubu, jestli ho tedy vůbec má. Existují však i zvolení senátoři, kteří se opírali o podporu například ODS, STAN, TOP 09 nebo KDU-ČSL. Jako společní kandidáti by si tak mohli vybrat mezi lidovci, starosty a občanskými demokraty. Případně zkusit založit klub TOP 09, pokud se najde dostatek podobně smýšlejících kolegů. 

Ty by potřebovali i sociální demokraté. Pokud neseženou dva do party, neudrží svůj klub při životě. Když už nedokázali přesvědčit voliče, tak třeba budou úspěšnější u kolegů politiků. Například za cenu toho, že by klub v názvu nenesl jméno pouze ČSSD. Není to ale příliš pravděpodobné. Takovéto starosti nemusí řešit hnutí ANO. To by mělo i nadále pětici poskládat, i když po těchto volbách dodá pouze jednoho nového člena.

Mít nejpočetnější klub

Čtěte také

Nejde ani vyloučit vznik nějakého nového klubu. Zkrátka k přeskupení sil v horní parlamentní komoře může dojít více, než by se z pohledu do výsledků mohlo zdát. Pro veřejnost to nebude věc, kterou bude sledovat s napětím. Ostatně, setrvale tragicky nízká účast v druhém kole voleb názorně dokazuje, jak moc berou lidé horní parlamentní komoru vážně. 

Přesto bude začleňování nově zvolených senátorů do jednotlivých klubů zajímavé. Nejde pouze o peníze, které klub za ně zinkasuje. Důležitá je rovněž prestiž. Mít nejpočetnější klub, to přispívá k silnější vyjednávací pozici při volbě předsedy Senátu.

Jde o druhou nejvyšší ústavní funkci v zemi. Počínání Miloše Vystrčila v ní názorně dokazuje, že šéf horní parlamentní komory může vylepšit pověst konkrétní strany u části voličů. Před sněmovními volbami se to může hodit. Pokud budou mít největší klub Starostové a nezávislí, bylo by s podivem, kdyby se o získání nejvyššího postu v Senátu nepokusili. Už jen kvůli tomu, že velmi pravděpodobně do voleb příští rok nepůjdou jako koaliční partneři občanských demokratů.

Petr Hartman

Zkrátka boj o každého nového senátora, u kterého není dopředu jasné, kam zamíří, bude lítý. S nadsázkou se dá tvrdit, že počítání výsledků voleb ještě úplně neskončilo. Tečku za ním budeme moct udělat až v momentu, kdy bude o složení jednotlivých senátních klubů definitivně jasno. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.