Petr Fiala: Je třeba postupovat opatrně. Vondráček varuje před překotností, Zeman byl prý schopen dialogu

19. říjen 2021

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) tlumočil zprávu Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), podle které teď není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Prezidenta navštívil za okolností, vůči nimž se nemocnice ohradila, šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Měl jsem o tom být informován. Je to věc, o které jsem měl vědět. Když nad tím ale přemýšlím, zřejmě bych pana prezidenta i tak navštívil, i když by to byla návštěva třeba jen přátelská,“ tvrdí dnes.

Předseda dosluhující sněmovny Vondráček navštívil prezidenta bez vědomí svého stranického šéfa Andreje Babiše (ANO) navštívil prezidenta na jednotce intenzivní péče, kde převzal úřední dokument o svolání ustavující schůze sněmovny v nejzazším možném termínu – 8. listopadu.

Čtěte také

Podle zprávy ÚVN už byl ale v té době hradní kancléř Vratislav Mynář informován o tom, že prezident aktuálně není schopen výkonu své funkce. Vondráčkovu návštěvu kancléř zprostředkoval za zády lékařů.

„Panu Mynářovi se chystám zavolat,“ uvedl ve Speciálu Tomáše Pancíře Vondráček. Tvrdí, že na něj naléhala média i zástupci KDU-ČSL, aby se s prezidentem zkusil setkat.

„Protože ho nikdo celé dny neviděl a množily se spekulace o tom, že je v bezvědomí a vůbec nereaguje. Z toho důvodu považuji svou schůzku za důležitou – na vlastní oči jsem se mohl přesvědčit, jak na tom je, že je schopen dialogu, byl naprosto přesně zorientovaný a věděl, že činí svůj úkon.“

Senátoři: Je třeba aktivovat článek 66

Senátoři zásadní informaci o nezpůsobilosti prezidenta vykonávat svou funkci tlumočili veřejnosti na tiskové konferenci. Vzhledem k závažnosti sdělení ošetřujících lékařů se nyní hovoří o potřebě aktivovat článek 66 Ústavy a dočasném přenesení pravomocí na premiéra a předsedu sněmovny.

Čtěte také

V úterý se shodla Stálá komise Senátu pro Ústavu, že podmínky k aktivací článku 66 byly naplněny. „Budeme zvažovat další postup. Důvody pro aktivaci článku 66 jsou v současné chvíli jasné a mají velkou váhu,“ potvrdil místopředseda senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) ještě před zasedáním komise.

Miloš Vystrčil podle Růžičky svolal také jednání s předsedy politických stran, které budou zastoupeny v nové sněmovně. „Pozitivní zpráva je, že všichni zúčastnění mají zájem situaci nějak konstruktivně řešit.“

Napadá mě slovo ‚překotnost‘. Myslím si, že přeci jen bychom si měli dát pár týdnů a vydebatovat celou věc v obou komorách.
Radek Vondráček

Vondráček sice souhlasí s tím, že je situace vážná, byl by ale pro to dopřát prezidentovi čas k uzdravení. „Napadá mě slovo ‚překotnost‘. Myslím si, že přeci jen bychom si měli dát pár týdnů a vydebatovat celou věc v obou komorách. Máme teď luxus tří týdnů – předpokládám, že ustavující schůze bude chvíli trvat. A teprve na další schůzi může sněmovna projednávat i jiné body, například článek 66.“

Okamura: Chci to černé na bílém

Ještě zdrženlivěji se k otázce nezpůsobilosti prezidenta vykonávat funkci staví předseda SPD Tomio Okamura, který by rád viděl dopis senátorům na vlastní oči a znal i vyjádření odborníků mimo ÚVN, ústavních právníků, ale také zástupců Kanceláře prezidenta republiky.

Čtěte také

„K tak závažným krokům a diskuzi nad nimi nelze přistupovat na základě toho, že někdo něco říkal,“ naráží na tiskovou konferenci zástupců senátorů. „Je potřeba vidět ty věci písemně černé na bílém.“

Přesněji by chtěl Okamura znát například prognózu Zemanova stavu a čas, po který bude v neschopnosti. „Nelze dělat unáhlené kroky, když nemáme kompletní informace,“ upozorňuje a dodává, že stávající prezident byl zvolen nejvyšším počtem hlasů v historii. Nutno ovšem podotknout, že jde o vůbec první přímo volenou hlavu České republiky.

Fiala: Pokusím se najít shodu

Aktivitu senátorů naopak oceňuje pravděpodobný šéf vítězné volební koalice Spolu Petr Fiala (ODS), který by se mohl stát příštím premiérem. „Jsem rád, že se uskuteční schůzka zástupců stran – dostáváme se na nevyzkoušené pole Ústavy a musíme postupovat velmi opatrně, rozumně a ve shodě napříč politickým spektrem,“ upozorňuje.

Hosty byli:
Anna Horáčková, redaktorka, Český rozhlas
Aleš Gerloch, vedoucí katedry ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy
Jiří Růžička, za TOP 09 a STAN, místopředseda Senátu
Radek Vondráček, ANO, předseda Poslanecké sněmovny
Tomio Okamura, SPD, místopředseda Sněmovny
Petr Hartman, komentátor, Český rozhlas
Petr Fiala, ODS
Vít Rakušan, STAN

Právě pokusit se najít kýženou shodu považuje Fiala za svou povinnost. „Bylo by to velmi žádoucí pro zdejší politickou kulturu. Tato země si nemůže dovolit, abychom v tak důležité věci nepostupovali v alespoň rámcové souladu.“

„Informace jsou vážné, relevantní a chtěl bych, aby všichni poslanci napříč politickým spektrem zapomněli na své postoje a blízkost či neblízkost k prezidentovi. Neřešíme jeho odvolání ani zbavení funkce, ale situaci, kdy prezident objektivně není schopen svou funkci vykonávat,“ uzavírá Speciál další z předsedů stran Vít Rakušan (STAN), který by se také mohl stát členem zvažované vlády složené ze dvou volebních koalic, tedy Spolu a Pirátů se Starosty.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.