Pětibojaře Svobodu čeká v Londýně reparát

4. duben 2012
Zblízka

Pětibojař David Svoboda se sice na letní olympijské hry ještě nekvalifikoval, ale v přípravě českých reprezentantů se s ním počítá. Proto je jeho tréninkový plán možná trochu náročnější než jindy. Trénuje i čtyřikrát denně, takže občas je složité ho zastihnout. Nám se podařilo natočit ne příliš typický šermířský trénink.

„Nejde o volný šerm, kdy stojí každý proti každému. Soustředíme se s trenérem na techniku, a tak jsme na takzvané šermířské škole,“ vysvětluje David Svoboda s tím, že k tréninku potřebuje jen kord a masku.

Jeho trenérem je bývalý československý reprezentant v šermu a pětiboji Jiří Adam, který se zúčastnil olympiády v Moskvě a ještě před tím také her v Montrealu, kde získal stříbrnou olympijskou medaili ze soutěže družstev v moderním pětiboji.

Teď se věnuje přípravě i Davida Svobody, kterého zná už bezmála deset let. Přesto občas při tréninku opomene jednu maličkost.

Únava po víkendu?

„Jé, ty jsi levák, já jsem zapomněl,“ uvědomí si po chvíli vysvětlování. „Pořád čekám, že pohyb přijde z druhé strany,“ dodává.

David Svoboda piluje  s trenérem Jiřím Adamem šermířskou techniku

Zda je David Svoboda pravák, nebo levák, jsme si tedy ujasnili. Ještě vysvětlit typy zásahů.

„Začíná se jednoduchým bodem, který se kombinuje s různými kryty a vazbami. Kryty se označují kvarta nebo sixta, ale i oktáva, septima, sekunda, prima. Vlastně všemi čísly v latině,“ nastiňuje David Svoboda.

Ranní tréninky podle slov svých koučů zvládá velice dobře, ale na tomto šermířském byl prý lidově řečeno vyčpělý. Občas se mu totiž stane, že to se sportovní aktivitou a pílí trochu přežene.

„Dneska byl pro mě trénink náročnější,“ přiznává. „Asi jsem o víkendu málo odpočíval,“ zamýšlí se a vzápětí přiznává, že se věnoval běhu a plavání.

Hlavně nezapomenout základní pravidla

Na podobné tréninkové prohřešky vzpomíná i někdejší hlavní pětibojařský kouč, dnes už jen ten šermířský, Jiří Adam: „Občas mi neřekne, že jde běhat. A pak v pondělí přijde naprosto vyčerpaný s tím, že běhal 17 kilometrů v kopcích.“

Atmosféra na šermířském tréninku je dobrá, je však třeba trochu zvážnět. Jak je na tom David Svoboda se šermem? „Myslím, že dobře. Občas vypadne z koncepce, nehlídá si základní věci, hlavně vzdálenost. Příliš chce vyhrát a pouští se do boje bez přípravy. David jezdil na každé závody s tím, že vyhraje,“ uvažuje Jiří Adam.

Hala, v níž David Svoboda trénuje šerm

Na olympijských hrách v Pekingu také startoval s tím, že vyhraje. Šerm se mu povedl bravurně – z celkových 35 duelů uspěl ve 24. Po třech disciplínách byl druhý. Jenže pak přišel nepovedený parkúr a sny o olympijské medaili se rozplynuly. V Londýně, kam by pro Davida Svobodu neměl být problém se kvalifikovat, bude šance na reparát. Doufejme, že úspěšnější.

autor: špo
Spustit audio