Pětibojař David Svoboda by s Phelpsem fotbal nehrál

8. únor 2012
Zblízka

Na olympiádu se ještě nekvalifikoval, nikdo nepochybuje o tom, že se tak stane. I proto si pětibojař David Svoboda ve svém tréninkovém plánu nedělá zbytečná okýnka. Trénuje třeba na pražském stadiónu Juliska, který je spojen především s atletikou a fotbalem, nikoli však na promrzlém trávníku nebo atletickém oválu.

„Dobrý den, prosím vás, kde je tady bazén? Těmito dveřmi vpravo a přes pánskou šatnu dolů? Děkuji.“

Poté, co se labyrintem chodem a schodů konečně dostanu k pánským sprchám. Už slyším, jak hlavní kouč Jakub Kučera komanduje v bazénu svého svěřence, který však poslušně dělá to, co se po něm chce.

Přicházím k bazénu, v něm naplno plave kraulem David Svoboda. Jeho trenér mu na břehu měří rychlost a frekvenci. Jako laik se musím zeptat, k čemu je frekvence dobrá.

Trénink v bazénu? Měření rychlosti a frekvence

„To, co mu hlásím, je ve vztahu k závodní rychlosti. Pokud bude ve frekvenci významně níž nebo nebude schopný ji regulovat, může tím být jeho výsledný výkon negativně ovlivněn,“ popisuje Jakub Kučera.

Následně se ptám na věci, které mě o Davidu Svobodovi nejvíce zajímají, k čemuž je jako osoba nejpovolanější nakloněn. Začneme tím, jak je na tom nejlepší český pětibojař posledních let s plaváním.

„Jestli se ptáte na výkonnost z pohledu mezinárodní konkurence, je v plavání lehce nadprůměrný, ale nepatří do skupiny úplně nejrychlejších. Je to disciplína, ve které David neztrácí. Nemá svoji strukturu výkonnosti postavenou na tom, že plaváním bude významně získávat, není to ale ani jeho slabina,“ vysvětluje Jakub Kučera.

David Svoboda v šermířském

„Jakou roli hraje hlava a psychika v kvalifikaci na olympiádu?“ ptám se opatrně.

„Obavy nemáme, takový je sportovní život. Pokud David potvrdí svoji výkonnost, a zatím nic nenasvědčuje, že by to tak nemělo být, kvalifikovat se na olympiádu by pro něj pořád ještě mělo být povinností. Pro nás i pro něj nemůže být hlavním cílem se do Londýna dostat, ale udělat všechno pro to, aby v Londýně závodil co nejvýš,“ odpovídá jasně Jakub Kučera.

Trénink s plavcem Michaelem Phelpsem

Jsme na plaveckém tréninku, tak se vrátíme právě k této disciplíně pětiboje. David konečně splnil veškeré tréninkové povinnosti a má čas se věnovat i mně. Do olympiády zbývá přibližně sedm měsíců a přípravy sportovců jsou v plném proudu. I proto odjel David Svoboda do amerického Colorada, kde trénoval například po boku fenomenálního plavce Michaela Phelpse.

„Pozoruji ho a obdivuji už delší dobu. Teď jsem jeho výkony viděl na vlastní oči a připomněl jsem si, jak je dobrý. Překvapila mě spousta jiných věcí. Je vidět, že je opravdu velmi specializovaný sportovec, na pětiboj by se asi nehodil. O to lepší je ale samozřejmě v plavání,“ uvažuje David Svoboda.

David Svoboda na svém hnědákovi

„Zahrál byste si s ním třeba fotbal nebo jinou míčovou hru?“ položím úsměvnou otázku.

„To je to, o čem mluvím. Radši ne,“ přiznává český pětibojař. „Trenér mu to navíc zakazuje, protože není moc šikovný na nic jiného než na plavání,“ dodává s úsměvem.

Poté, co David Svoboda splnil povinnosti v bazénu i ty mediální, spěchal do sprchy a na odpolední jezdecký trénink do Poděbrad. Podobně náročný program má šest dní v týdnu. To už je úděl vrcholových sportovců, kteří jako odměnu za odvedenou dřinu zažijí olympijskou atmosféru.


Zvětšit mapu stadiónu na Julisce

autor: špo
Spustit audio