Pete Namlook a Move D vydávají další opus

28. leden 2009

O prezidentu Obamovi ví v dnešní době i ta poslední babička v "horní dolní". Přesto asi nikdo nečekal, že se z předvolebního boje zrodí instrumentální elektronická deska, která z atmosféry politického klání vytěží zajímavý materiál bez přívlastku. Ale stalo se. Pachateli jsou Němci Pete Namlook a Move D, kteří svoje retro elektrojamování napřímili právě do volebního kvasu loňského podzimu.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Skoro by se dalo říci, že co rok, to nová trilogie Pete Namlooka a Davida Moufanga alias Move D. V předloňském roce pánové věnovali tři hodinovky hypotetickým úvahám o dobývaní vesmíru s trojicí alb série Raumland, aby v roce 2008 vyměnili kosmické skafandry za mnohem prostší cestování po matičce Zemi v rámci "civilizační" trilogie. S prvním - a hudebně mimořádně šťavnatým - výletem jsme se pohybovali po asijské Hedvábné stezce a tentokrát se soustředíme na severoamerický kontinent. Někdejší světový lídr se potýká s vleklými ekonomickými problémy, které s sebou přinášejí i řadu zásadních otázek o dalším severoamerickém, respektive světovém směřování. A právě do tohoto zlomu dějin se noří staří elektroničtí experimentátoři z německého Heidelbergu na novince There!.

00854217.jpeg

Album nabízí znovu materiál vzniklý ze společného studiového jamování. To znamená, že nejkratší kousek má patnáctiminutovou stopáž. Retro analogové i world music choutky jsou pro tentokrát ponechány v šuplíku a na scéně se v hlavní roli producírují house, ambient i nenápadné jazzové vyhrávky. A onu atmosféru očekávání tu a tam prořízne emotivní citát podzimních kandidátů na prezidentský post. Zatímco první skladba Do You Have Any Messages? má až nečekaně burcující podtón, prostřední kompozice Reach For Something Better jakoby nachází pomyslné světlo na konci tunelu skrze IDM klidné vody. Téměř půlhodinový závěr s názvem Stars & Stripes pak nakonec oplývá ambientně "vodnatou" náladou, v níž se autoři společně s posluchači docela vyráchají s celkem pozitivním výsledkem. Je pravdou, že předchozí "hedvábná" deska nasadila kvalitativní laťku proklatě vysoko, na druhou stranu There! patří v záplavě nové muziky obou pánů k jasnému nadprůměru.

00854216.jpeg
autor: Pavel Zelinka
Spustit audio