Pět PCR testů je proto, aby si každý mohl zajít na test i bez žádanky, vysvětluje náměstek

17. leden 2022

Od pondělí 17. ledna platí povinnost testování zaměstnanců, která má zajistit bezpečné prostředí v kolektivech. Za dopoledne prvního dne plošného testování systém zaznamenal nižší tisícovky pozitivních výsledků, potvrzuje náměstek ministra zdravotnictví za Piráty Josef Pavlovic. 

Oprava:
V článku jsme původně uváděli chybnou informaci o karanténách. Zprávu jsme upravili.

Ten, kdo bude pozitivně testován antigenním testem, zamíří do pětidenní karantény. Po rizikovém kontaktu s nakaženým koronavirem musí nově do pětidenní karantény všichni včetně očkovaných. 

Čtěte také

Lidé bez příznaků pak můžou opustit karanténu po pěti dnech. Dalších pět dní je pak doporučené nosit respirátor. Karanténu nařízenou kvůli rizikovému kontaktu nezkrátí ani případný negativní PCR test.

„Počet proplácených PCR testů jsme navýšili na pět měsíčně. Kdokoliv si může dojít bez žádanky od lékaře nebo krajské hygienické správy na test,“ vysvětluje náměstek Pavlovic.

Kdyby se kdokoliv dostal i několikrát do rizikového kontaktu s nakaženým, může si dojít bez žádanky na test, který ho uvolní.
Josef Pavlovic

I tak by měli lidé dbát zvýšené opatrnosti a dodržovat některá opatření, jako je nošení respirátoru nebo vyhýbání se hromadným akcím po dobu dalších pěti dnů, doplňuje náměstek. 

Připouští ale, že v některých regionech může být obtížné dostat se na PCR test, třeba na Vysočině se lidé na test do 24 hodin nemusí dostat.

Dražan: I lehký průběh může být nepříjemný

Data o počtech záchytů v rámci plošného testování podle epidemiologa Petra Smejkala víceméně potvrzují předběžná očekávání. Karanténu by ale bylo dobré vždy ukončit negativním PCR testem, dodává a připouští, že pokud pak člověk míří do zaměstnání nebo do školy, nejspíš ho otestují tam.

Když někde uberete, musíte někde přidat. Nevyžadujeme ochranu úst a nosu ve všech prostorách škol, takže bychom neměli ustupovat v testech.
Petr Smejkal

Pokud jde o snížení frekvence testování ve školách, je mezioborová epidemiologická skupina MeSES, jejíž je Smejkal členem, proti: „Když někde uberete, musíte někde přidat. Pořád nevyžadujeme ochranu úst a nosu ve všech prostorách škol, takže bychom neměli v testování ustupovat.“

Hosty byli:
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví za Piráty
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
Veronika Žeravová, redaktorka, Český rozhlas
Václav Plecháček, redaktor, Český rozhlas
Daniel Dražan, člen České vakcinologické společnosti
Ladislav Novák, zpravodaj v Rakousku, Český rozhlas
Ivana Milenkovičová, zpravodajka v Moskvě, Český rozhlas
Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES, hlavní epidemiolog IKEM

Ani v otázce očkování dětí nepolevujme, apeluje člen České vakcinologické společnosti Daniel Dražan. „Vakcíny jsou velmi účinné – i když už po nějaké době nedosahují 95procentní účinnosti, jsou stále efektivnější než třeba očkování proti běžné chřipce.“

Dražan navíc varuje, že ani děti neprochází covidem-19 vždy hladce. „Jsou i takové, které jsou nemocné s vysokými horečkami a je jim hodně špatně. Pořád tomu přitom říkáme mírný průběh, protože nejsou hospitalizované a nemají problémy s dechem,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související