PES na maximu: V rakovnické nemocnici je ve službě každý, kdo má ruce a nohy

V nemocnici plné pacientů nejen s koronavirem jede personál na plné obrátky. Na Rakovnicku dosáhl na přelomu roku index rizika protiepidemického systému PES maximální hodnoty 100. Zdravotníci v Masarykově nemocnici v Rakovníku ve Středočeském kraji se nezabývají tím, proč vystoupal až na absolutní číslo. Nemají na to čas.

Čtěte také

Šest hodin ve skafandru

Máme spoustu práce,“ konstatují sestry. Od osmi ráno do čtvrt na tři odpoledne je jedna z nich oblečena v ochranném obleku, takzvaném skafandru. Už šest hodin nebyla jíst ani pít. „To je realita,“ krčí rameny vrchní sestra z ARIM Pavla Siváková. „Holky to zajišťují neuvěřitelně!“ chválí nasazení svých kolegyň.

Přichází to ve vlnách, poslední dny jsou s přílivem nových pacientů opravdu náročné,“ potvrzuje primář rakovnické nemocnice Jan Seemann. 

Dvě sestry na celé oddělení

V podstatě to je všude stejné,“ komentuje situaci Kateřina Bauerová. „Dvě sestry na celé oddělení, což je šestadvacet lidí. Do toho se pacienti ve špatném stavu dávají na JIP, na ARO a posílají nám sem další lidi,“ povzdechne si unaveně.

Čtěte také

V malé nemocnici musí umět zaskočit všichni. Proto i hlavní sestra Markéta Palková obléká ochranný oblek a jde odebírat vzorky na covidové testy: „Je to úplně běžné. Nemohu vzít plnohodnotnou setru z lůžka, kde už mi tak chybí.“

Teď ještě nemocnici přibude očkování veřejnosti. Zdravotníci zatím ale vůbec netuší, jakým způsobem a kdy bude probíhat. Je to ovšem další úkol v řadě, který budou muset splnit.

autoři: Ľubomír Smatana ,
Spustit audio

Související