Personální zemětřesení. Kvůli korupčním skandálům odstoupila řada vrcholných představitelů Ukrajiny

25. leden 2023

V úterý odstoupila řada ukrajinských vrcholných představitelů. Mezi těmi, kdo rezignovali, je například zástupce ředitele prezidentova úřadu Kyrylo Tymošenko, několik náměstků ministerstev a také několik vedoucích představitelů regionů. Celkově se jednalo o více než deset lidí. Rezignace přicházejí poté, co zemí otřásly největší korupční skandály od začátku ruské invaze.

Podle seniorního analytika think-tanku Evropské hodnoty Davida Stulíka nejde o politickou krizi, „mluvil bych ale o opravdu velkém personálním zemětřesení, protože takhle velkou výměnu například náměstků ministrů Ukrajina už dlouho nezažila.“

Korupce se nedá vykořenit přes den, bylo tedy jasné, že jsou na Ukrajině stále přítomna určitá korupční schémata.
David Stulík

Prezident Volodymyr Zelenskyj se prý tímto snaží ukázat, že kontroluje situaci a vychází vstříc veřejným očekáváním, protože tolerance míry korupce v ukrajinské společnosti je nyní na historickém minimu.

Čtěte také

Míra rozšíření korupce se s válkou snižovala. „Například byla s pomocí západních partnerů vytvořena celá nová architektura státních protikorupčních institucí. Ale korupce se nedá vykořenit přes den, bylo tedy jasné, že jsou na Ukrajině stále přítomna určitá korupční schémata a řada těch činitelů se schovávala za to, že je v zemi válka a doufali, že jim to projde.“

„Ale právě proto, že je na Ukrajině válka, tak veřejnost zareagovala na tyto zprávy velice naštvaně. Prezident Zelenskyj tak tímto krokem trochu upouští páru pod hrncem, protože ten vztek Ukrajinců by se potom mohl otočit i proti němu, že to toleruje,“ vysvětluje analytik.

Jsou tam snahy o monopolizaci politického vlivu, který prezident Zelenskyj a jeho strana má. A bohužel se to tak děje pod pláštěm války.

Spojené státy hned oznámily, že korupce se netýkala jejich pomoc. Kdyby se totiž ukázalo, že část těch peněz měla původ od západních spojenců, byl by to podle Stulíka pro Ukrajinu velký imageový problém. „Zelenskyj se tak snaží uklidnit nejen Ukrajince, ale právě i západní spojence.“

Stulík uvádí, že ukrajinský prezident kvůli těmto obavám až trochu „přepálil“ rozsah daných „čistek“.

Čtěte také

Na Ukrajině je od loňského napadení Ruskem snaha zachovat normální politický život. „Je tady ale několik ‚ale‘. Ze strany vlády státu prezidenta Zelenského jsou tam snahy omezit působení opozice.“

„Snižuje se jí přístup do médií a před dvěma dny prezident vydal nařízení, kterým zakazuje vycestovat ze země (na dovolenou) státním úředníkům, ale i včetně poslanců, což je protiústavní,“ míní Stulík, podle kterého jde především o to, aby opoziční představitelé nemohli vycestovat do zahraničí.

„Jsou tam snahy o monopolizaci politického vlivu, který prezident Zelenskyj a jeho strana má. A bohužel se to tak děje pod pláštěm války. Západní spojenci a podporovatelé Ukrajiny musí bedlivě a pozorně sledovat, jak se ukrajinská politická elita chová,“ dodává Stulík.

Co konkrétně vedlo k odstoupení nebo odvolání některých ukrajinských vrcholných představitelů? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související