Personální audit na karvinské radnici

26. červenec 2008
Zblízka

Karvinský úředník zneužil počítače magistrátu pro svou živnost. Výpočetní techniku používal pro své internetové obchody. Další jeho kolegové hráli v práci karty, nebo sledovali bulvární zprávy. Taková odhalení přinesl personální audit radnice. Tři pracovníci dostali výpověď a jiní mají zkrácenou mzdu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Paní Pavla z Karviné má malé kadeřnictví. Musí se každý den pořádně ohánět, aby si v průměru vydělala zhruba deset tisíc měsíčně. Nad tím, že úředníci z nedalekého magistrátu si za peníze daňových poplatníků hrají karty nebo čtou bulvár, nechápavě kroutí hlavou.

paní Pavla, majitelka kadeřnictví:
Tak musím se točit, abych si vydělala na sebe, pracovat musím, číst si na Internetu, to nemůžu sedět na Internetu v pracovní době. Já musím pracovat a někteří třeba v pracovní době využijí i třebas pro svojí zábavu.

Andrea ČÁNOVÁ:
Od upracované kadeřnice mířím na karvinský magistrát. Průměrný plat zdejšího úředníka je zhruba dvacet tři tisíc hrubého. Za to mají dělat jediné poskytnout občanům města dostatečný servis. Většina z nich to skutečně dělá, ale někteří si pojem produktivita práce vysvětlili po svém. Dlouhé hodiny brouzdali na Internetu, hráli karty a někteří si otevřeli o porno stránky. To všechno odhalil audit. Jeho výsledky zná mluvčí radnice Šárka Swiderová.

Šárka SWIDEROVÁ, mluvčí karvinské radnice:
Četly si dámy bulvár třeba nebo šedesát, sedmdesát procent pracovní doby trávily hraním karet z Wordu Solitéru, tím pádem se vedení úřadu ptá, co vlastně pro klienta, pro občana udělaly. Nic.

Andrea ČÁNOVÁ:
Tady na chodbách karvinského magistrátu se nešeptá o ničem jiném než o kontrole počítačů.

osoba:
Bylo to víceméně jejich riziko, na které doplatili, jo, věděli, že to dělají, věděli, že se to dělat nemá a v případě, že to byli ochotni riskovat, doplatili na to.

osoba:
Chodíme do práce na to, abychom pracovali, ale na Internetu jsme všichni, ať ukáže a zvedne ruku ten, kdo ne. Kdo řekne ne, tak lže.

Andrea ČÁNOVÁ:
Ale jak říká mluvčí radnice Šárka Swiderová, na kontrolu svých počítačů má magistrát právo.

Šárka SWIDEROVÁ, mluvčí karvinské radnice:
Protože to je jeho zařízení, které poskytuje k práci, kterou má ten člověk vykonávat především pro občana.

Andrea ČÁNOVÁ:
Na odhalení kontrolorů reagují právě občané Karviné bez servítek. To zjišťuji okamžitě, když se na to ptám lidí na ulici.

obyvatel Karviné:
Za ty prachy to mají dobrý, ne, dobrou práci. My jako horníci, teda jestli můžu mluvit za horníky, tak bych jim dal vyzkoušet, alespoň těm mužům, no, by měli dopřát podmínky, které musí skutečně zažívat horníci, třeba stoprocentní vlhkost a třicet stupňů Celsia, tam se prostě omdlívá z práce, ano, ale hrát si karty, tady jsou pro lidi, oni mají makat, mají vyřizovat administrativu.

obyvatelka Karviné:
No, to asi není moc milé, no, asi to není jejich náplň, že, nikdo si to z nás nemůže dovolit.

Andrea ČÁNOVÁ:
Na audit přispělo radnici i ministerstvo vnitra. Proto usedám k telefonu a volám mluvčímu resortu Vladimíru Řepkovi.

Vladimír ŘEPKA, mluvčí ministerstva vnitra:
Úředníci vědí, že kterákoliv radnice si takový audit může nechat udělat, takže je to pouze zarážející, že někdo stále nevěří, že třeba jeho by se to mohlo dotknout, ve chvíli, kdy hraje, v uvozovkách, ty karty na tom počítači.

Andrea ČÁNOVÁ:
Jak to tedy s pracovitostí českého zaměstnance vlastně je? Je dříč, nebo si do práce chodí odpočinout. U telefonu proto zůstávám a volám do Prahy ekonomce Markétě Šichtařové. Od té se dozvídám, že když se srovná efektivita tuzemského zaměstnance s tím zahraničním, nedopadá to pro našince zrovna nejlépe.

Markéta ŠICHTAŘOVÁ, ekonomka:
Češi zároveň tráví v práci o něco více času než většina jiných Evropanů, takže se dá předpokládat, že to, co Češi, v uvozovkách, proflákají během pracovního dne, potom zase nahradí v těch různých přesčasech.

Andrea ČÁNOVÁ:
Výsledky auditu bere karvinská radnice pozitivně. Na úřadu zaměstnance, kteří si místo práce hrají karty, prostě nechtějí a do budoucna plánují další podobné kontroly. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Karviná.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio