Penziony a hotely v Krušných horách mají na prázdniny téměř obsazeno. Většinou hosty z Čech

23. červen 2021 12:28

Hotely a penziony na Chomutovsku a v Krušných horách na Mostecku mají na prázdniny téměř vyprodané kapacity. Na rozdíl od minulých let jich většinu neobsadili návštěvníci ze sousedního Německa, ale lidé z Čech. Do restaurací v Krušných horách ale němečtí turisté přijíždí. Podle majitelů se jen provoz zařízení rozjíždí pomaleji, než před rokem.

„Nevidím tam aktuálně nějaký rozdíl oproti loňské či předloňské sezóně. U těch chatel je to takový každoroční kolorit – od posledního víkendu v červnu do posledního týdne v srpnu jsou rezervačně obsazeny,“ shrnuje Karel Ton, vedoucí autokempu u Kamencového jezera v Chomutově.

Jen o 20 kilometrů dál – v Kadani na Chomutovsku, přímo u řeky Ohře, nabízí ubytování hotel Split. Podle ředitelky hotelu Dariny Buchtové je zatím zájem o ubytování na léto přibližně stejný jako loni. „Lidé si udělají rezervaci, kterou pak případně kvůli aktuální situaci zruší. Je pravda, že cizinci sice dělají rezervace, ale asi jich není tolik,“ dodává.

Zahraniční turisty nahradili Češi

Zahraniční hosté v minulých letech do královského města Kadaně přijížděli častěji. Letos v hotelové restauraci chybí.

„Chybí, ale zas jezdí Češi – je vidět, že místa po Česku, kde by mohli strávit dovolenou, vybírají častěji než loni,“ doplňuje Buchtová.

V Krušných horách na Mostecku panuje mezi provozovateli penzionů optimistická nálada. Termíny na prázdniny jsou až na výjimky obsazené.

Podle Lenky Lovašové z penzionu Studánka v Klínech na Mostecku se rezervace rozbíhaly pomaleji než v minulých letech. Také tam platí, že, zatím co dříve využívali více než z poloviny penzion zahraniční turisté, letos mají zatím zájem výhradně Češi.

Němečtí turisté i nadále často přijíždějí do Krušnohoří na Mostecku na obědy. Například do penzionu Stará škola.

„Vzhledem k tomu, že v Německu jsou restaurace stále zavřeny, a oni sem přitom mohou jezdit, tak sem německá klientela jezdí dost,“ má radost provozovatel penzionu Václav Lidický. I on ale dodává, že se sezóna rozjíždí pomaleji.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související