Peníze z rozhlasové povodňové sbírky půjdou konkrétním lidem, říká starosta Putimi

15. červen 2013

Jednou z hodně postižených obcí byla při letošních povodních i jihočeská Putim. Do města poputuje část peněz z rozhlasové sbírky Pomáhejte s námi. Český rozhlas vybral v rámci akce částku 6 331 043 koruny.

Peníze, které dostane z rozhlasové sbírky právě Putim, poputují podle jejího starosty Petra Matouše přímo lidem, které ničivá povodeň zasáhla nejvíce.

Ze 30 domů bylo vyplaveno 22 objektů, ve kterých převážně lidé žijí.

„Mají rodiny, mají děti a jejich situace je složitá,“ vysvětluje Petr Matouš a dodává, že rámcový odhad škod na soukromém majetku v Putimi dosahuje až 15 milionů.

Nejvíce ze všeho teď potřebuje podle Petra Matouše jeho obec hezké počasí, aby mohlo dojít k vysušení všeho, co bylo promočené.

„Co se týká materiální pomoci dobrovolníků, tak v podstatě situace se zklidňuje. Dnes tu bude 20 – 25 lidí a bude probíhat otloukání zasažených omítek,“ dodává Petr Matouš.

Po otlučení omítek musejí domy vyschnout. Finance na nové omítnutí všech stavení pomohou získat neziskové organizace Charita a Adra.

„Lidé budou teď nejvíc asi potřebovat peníze na to, aby si pak mohli jak dokončit opravy a rekonstrukce domů, tak si znova vybavit domácnosti,“ uzavírá Petr Matouš.

Čtěte také

Český rozhlas pomáhá obcím postiženým povodněmi

Čtěte také

autoři: vlk , era , Marína Dvořáková
Spustit audio