Peníze nad zdraví, hájí Mynář návštěvu prezidenta v továrně na cigarety

16. říjen 2013

Když se připravovala cesta prezidenta Miloše Zemana po středních Čechách, vypadla z plánovaného programu návštěva kolínské automobilky TPCA. Pořadatelé cesty se s vedením podniku nedomluvili na tom, jak zajistit, aby prezidentova zastávka nenarušila provoz na linkách, aby Zeman mohl promluvit k tisícům zaměstnanců. Místo toho tak odpoledne zajede do jiného podniku, kutnohorské továrny Philip Morris.

Zájmy předního výrobce cigaret hájil prezident už při zářijové cestě do Bruselu, kde se přimlouval za odklad přísné protikuřácké směrnice.

Podle Zemanova kancléře Vratislava Mynáře návštěvy v krajích organizují právě kraje a hejtmanství, prezidentova kancelář pouze doplňuje časy.

Proč pojede Zeman do tabákové továrny, je prý zcela prosté. „Přísná vyhláška, která by omezila výrobu cigaret, by se podle našich informací z veškerých fabrik, které máme teď v Evropě, nejvíce dotkla právě té kutnohorské,“ řekl.

Námitky, že prezident možná dělá nemístnou publicitu firmě, jejíž produkce zrovna nepřispívá ke zdraví populace, Mynář odmítá. „Kdo chce psa bít, hůl si najde,“ poznamenal a dodal, že zaměstnanost a ekonomický význam společnosti Philip Morris převažují nad jinými ohledy.

Mynář podotkl, že Zeman se prý nestaví jednoznačně odmítavě k podnětům, aby se v Česku zpřísnila protikuřácká pravidla. Prezident je podle něj sice kuřák, ale všude se údajně ptá, jestli si smí zapálit.

„Já bych nechtěl říct, že se pan prezident tím, že je kuřák, snaží diskriminovat nekuřáky, to v žádném případě. A myslím si, že není ten, který by tvrdil, že zpřísňování vyhlášky o kouření, to znamená na veřejných místech, případně restauracích, by bylo v nějakém přímém rozporu s jeho vědomím a svědomím a že by toto přímo atakoval.“

Na výtky, že Zeman zrovna nejde příkladem mladým lidem, Mynář odvětil, že se prezident svojí vášní - prý na rozdíl od ostatních - nikdy netajil, takže hraje fér, a navíc není jediným člověkem v České republice, který kouří.

Komentátor: Tabákové firmy bývaly dobrými sponzory

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček uznal, že když vysílal společně s šéfredaktorem Radiožurnálu Janem Pokorným s Milošem Zemanem z Lán, prezident se obou zeptal, jestli jim nebude vadit, když si zakouří.

Nováček však také potvrdil, že kouření je v současné Evropě delikátní téma. „Obecná tendence je omezovat kouření, protože léčba kuřáků, následků kouření stojí obrovské peníze. To je ten hlavní důvod.“

Aby na západě Evropy lidé volně kouřili na ulici nebo v restauracích, je podle jeho slov vidět jen výjimečně, a to zejména v jihoevropských zemích.

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

„Jestliže je taková tendence a my jsme členy Evropské unie, tak samozřejmě neunikne pozornosti, když se prezident republiky přímo v jejím sídle v Bruselu vyjádří v tom smyslu, že by se s evropskou směrnicí nemělo takto postupovat, protože připraví lidi v tabákových fabrikách o práci,“ vysvětlil Nováček.

„A když pak navštíví tu firmu, někdo může říct, že je to pikantní nebo přímo štípanec Evropské unii, ale myslím si, že to tak brát nebude. Ale je tam ještě jeden dohad. Tabákové firmy bývaly - a teď prosím nemířím konkrétně k prezidentovi - dobrými sponzory. A každá politická strana mívá hluboko do kapsy,“ uzavřel.

Kouření zabije každý rok 18.000 Češek a Čechů, kouří třetina lidí
autoři: mak , sib
Spustit audio