Pěna je také pivo, upozorňuje Pavel Maurer. Jaká jsou pravidla pro správné čepování?

1. leden 2017
Glosa Pavla Maurera

Nedávno jsem měl odbornou debatu o pivu se zkušenými sládky, s Václavem Berkou a Bořivojem Bartoňkem. Konzultoval jsem i s výčepáky, jak správně a nejchutněji naplnit sklenici piva!

Za prvé: Je třeba si uvědomit, že pěna je také pivo! To není něco, co se náhodou připletlo do sklenice, ale zvláště v naší zemi je pěna zásadní součástí dobrého piva a když je navíc krémová a hutná, je tu úplná delikatesa.

Všimněte si někdy v restauraci, že zkušený výčepní vždy malinko odkápne u pípy pěnu, než vám načepuje čerstvou sklenici piva. Je to proto, že pěna rychle oxiduje a ztrácí ty správné chuťové vlastnosti. Aby nedošlo ke ztrátám kvality, jde tu o čas a o co nejkratší působení kyslíku na pěnu, která jinak rychle mění svoji konsistenci a chuť.

Čtěte také

Za druhé: Chuť piva značně ovlivňuje perfektní čistota sklenice. Proto je třeba je dobře umývat. Ovšem také je nezbytné, aby hostinský po mytí nenechával na dně půllitru skoro centimetr vody a do něj pak, jakoby omylem, dočepoval pivo. To je podraz na hosta i na pivo samotné!

Za třetí: V typickém českém hostinci by měl mít návštěvník na výběr, zda si objedná své pivo jako hladinku, šnyt, na dvakrát čepované nebo třeba mlíko. To jsou pivní varianty, jež ocení znalec, ale naše mistrovství čepu může obdivovat i náhodný turista, který bude mít doma o čem vyprávět!

Sládek pivo vaří, hostinský pivo dělá

Každý ze stylů čepování ovlivňuje výslednou chuť piva v podobě intenzity. Prostě, jestli má říz! Celé umění čepování se dá shrnout do jednoduché formulace: Jak dostat co nejrychleji a nejšetrněji pivo ze sudu do sklenice. Ideální teplota piva je 6 - 8 stupňů, tedy jak mnozí lidově říkáme sedmý schod. Přechlazené nebo teplé pivo je k ničemu!

Trubky musí být pravidelně a řádně proplachovány, to snad ani nemusím zmiňovat. Nepropláchnuté trubky jsou ostudou každého výčepního a pivo z nich chutná, ani se neptejte jak!

Půllitr, sklenice, pivo

No a nakonec nezapomeňme na staré dobré pravidlo, že: Sládek pivo vaří a hostinský pivo dělá! Když tohle všechno klapne, můžeme si užít tu nádhernou převařenou bylinkovou vodu, která nemá ve světě konkurenci!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio