Peltovo území s krásným výhledem na Ještěd. Taková je jablonecká fotbalová Střelnice

29. říjen 2021

Pokud chcete vyrazit na fotbal a užít si krásný výhled na Ještěd, pak je Střelnice místem právě pro vás. Zrekonstruovaný stadion, je domovem hráčů Jablonce. Pokud se tam ovšem někdy vydáte na fotbal, vemte si s sebou teplé oblečení, protože Střelnice je nejvýše postaveným ligovým stadionem.

Stadionem vás provede Martin Bergman, který je ředitelem komunikace a tiskovým mluvčím Jablonce. Rudolf Svoboda alias Houba, který byl legendárním ofenzivním hráčem prvoligového týmu, zavzpomíná na dvě ligové sezóny, které odehrál v 70. letech, a dlouholetý fanoušek a velký propagátor jablonecké kopané Jaroslav Hrabák v rozhovoru probere, jak vnímá derby s Libercem a proč Střelnice není pod Ještědem.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Proč nemá Střelnice tribunu za brankou a jaký je výhled na Ještěd?
  • Střelnice prošla velkou rekonstrukcí a výstavbou. Jaká je její dnešní podoba a jaké zápasy na stadinu sehrála reprezentace ČR?
  • Jablonec je „Peltovo území“. Jak vnímají v Jablonci Miroslava Peltu?
  • Legendární ofenzivní záložník Rudolf Svoboda alias Houba vzpomíná na svoje nejlepší zápasy, které sehrál za Jablonec. Jak se vyrovnával s pravidelnou nadílkou sněhu i ledu během jeho kariéry v Jablonci v 70. letech a proti kterým soupeřům nejraději nastupoval?
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Martin Bergman, Rudolf Svoboda a Jaroslav Hrabák(FK Jablonec)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Z historie stadionu

Městský stadion Střelnice byl postaven v roce 1955 na místě, kde již v 19. století působil střelecký klub Jablonec. Stadion patří mezi fotbalové stánky, které mají tribuny jenom ze tří stran a vytváří takzvané účko. Čtvrtá chybějící tribuna nemohla být vybudována kvůli nevyhovujícímu terénu. Diváci si tak sice při návštěvě fotbalového zápasu nemohou užít pocit uzavřeného prostoru tribun, ale o to mají krásnější výhled na Ještěd.  

Současnou podobu získala Střelnice v letech 2003 až 2006, kdy zmizel atletický ovál, až na jednu část, kterou stále ještě můžete vidět na severní odkryté části stadionu. Za brankou byla postavena nová jižní tribuna a rekonstruována byla tribuna B, která není propojena se zbytkem stadionu. Nejvýznamnější stavební prací byla výstavba nové moderní hlavní tribuny, která nahradila tu původní z roku 1955. Slavnostní otevření proběhlo v roce 2006 při přátelském zápase české reprezentace s Kostarikou. Současná kapacita stadionu je přes 6 tisíc sedících diváků. Před modernizací se na stadion vešlo přes 14 tisíc diváků, ale pouze 2 500 míst bylo určeno k sezení.  

Multimediální prohlídku stadionu si můžete užít zde.

FK Jablonec patří k fotbalovým klubům, které byly založeny po skončení druhé světové války. V roce 1945 byl založen Český sportovní klub Jablonec nad Nisou a to díky místním nadšencům i novým českým obyvatelům města, kteří se do Sudet stěhovali z vnitrozemí. Klub se následně spojil s národním podnikem Preciosa a v roce 1963 pak s automobilkou LIAZ. Ligovou premiéru si odbyl v roce 1974 s pražskou Spartou, kterou doma před 18 tisíci diváky porazil 3:1. V roce 1994 se klub stal akciovou společností a trvale se usadil v první lize, do níž se vrátil téměř po dvaceti letech. 

Svoboda: Nejraději jsem hrál proti klokanům z Bohemians

Rudolf Svoboda alias Houba byl legendárním ofenzivním hráčem Jablonce. Ve dvou prvoligových sezónách v letech 1974 až 1976 dal za tehdejší LIAZ Jablonec 29 gólů, což byla více než polovina všech střelených gólů klubu.

„Za celou kariéru jsem dal 90 gólů. Na záložníka to je dost,“ vzpomíná Rudolf Svoboda. „Střelnice je pro mě stále domov. Na Jablonec nedám nikdy dopustit. Strávil jsme tady 10 nejlepších let. I když jsme byl jinde, venku, tak jsme se sem zase vrátil.“

„Když jsem sem přišel, tak se hrála druhá liga. Pořád se hrálo o postup. Kolikrát nám to uteklo o bod nebo o skóre a pak jsme se tam najednou dostali,“ doplňuje legenda severočeského klubu.

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu.

3D animace Střelnice

  • Rok postavení: 1955
  • Poslední významná rekonstrukce: 2003 - 2006
  • Současná kapacita: 6.280 sedících diváků
3D vizualizace: Marek Vybíral

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související