Peking se chce vyhnout trestu, proto neposkytuje Moskvě veškerou podporu. Je ale jejím aktivním zastáncem a rozhodně není neutrální, míní bývalý poradce Bílého domu Turpin

18. listopad 2022

Zahraniční politika Spojených států je vůči Číně dlouhodobě tvrdá. Přestože v nedávných kongresových volbách posílily pozice republikánů, v otázce Číny by měly Spojené státy zastávat podobný směr jako doposud. „Bidenova administrativa a republikáni jsou v mnoha ohledech sladěni, zejména v otázce Číny,“ myslí si americký expert na Čínskou lidovou republiku a bývalý poradce Bílého domu Matthew Turpin.

Očekává, že republikáni budou tlačit na Bidenovu administrativu a že se budou snažit udělat víc, což ale podle něj nutně neznamená, že dojde ke změně směru. Podobná by měla zůstat i masivní pomoc Ukrajině.

Řekl bych, že velká většina Republikánské i Demokratické strany sdílí závazek v pomoci Ukrajině pokračovat.
Matthew Turpin

„Všichni jsme zaznamenali nějaké signály a hlasy, že by se mohla pomoc omezit. Myslím si, že je to součást předvolebního boje. Řekl bych, že velká většina Republikánské i Demokratické strany sdílí závazek v pomoci Ukrajině pokračovat. Můj odhad je, že pravděpodobně zůstane pomoc silná,“ říká Turpin.

Čína na straně Ruska

Přestože to tak nemusí vypadat, republikáni si podle Turpina uvědomují nebezpečí ruské agrese. Důkazem může být například hlasování o přijetí Švédska a Finska do NATO, které v Senátu prošlo poměrem 99:1.

Čtěte také

„Vidím rozhodně silné postoje od členů Republikánské strany, kteří plně chápou, co Rusko dělá, a myslím si, že také sdílejí uvědomění, že Čína je ve skutečnosti mnohem mocnější a důslednější síla a hrozba i pro naše zájmy, stejně jako pro ty evropské. Nemůžeme se rozdělit na jakési dva světy. Žijeme v jednom kombinovaném světě. Moskva a Peking spolupracovaly na podkopávání našich společných zájmů,“ míní Turpin.

Informační válečná kampaň vedená Čínou má přitom podle něj sloužit jako hlásná trouba ruské propagandě po celém světě. Například když válka začala, Čína tvrdila, že je to chyba NATO nebo Ameriky, kromě toho šířila falešné zvěsti o biologických laboratořích.

Peking a Moskva sdílejí společný názor, že mezinárodní řád založený na pravidlech, je existenční hrozbou pro jejich vládu.
Matthew Turpin

„Chápu, že se Peking v tomto rád vykresluje jako neutrální, ale oni neutrální nejsou. Jsou aktivním zastáncem Moskvy. Nyní se Peking chce vyhnout výraznému trestu, neposkytují proto veškerou podporu, kterou by Moskva mohla chtít, ale neměli bychom si myslet, že Peking si nevybral žádnou stranu. Vybrali si,“ vysvětluje Turpin.

Peking a Moskva společně podkopávají mezinárodní systém

Spolupráce Moskvy a Pekingu přitom začala už před evropskými a americkými sankcemi proti Rusku. Přestože podle některých hlasů sankce posilují vztah Číny a Ruska, podle Turpina jde o falešný argument.

Čína má s Ukrajinou jistě dlouhodobé vztahy, myslím si ale, že to se teď všechno změnilo.
Matthew Turpin

„Peking a Moskva sdílejí společný názor, že mezinárodní řád založený na pravidlech, je existenční hrozbou pro jejich vládu. Tvrdě bojují, aby podkopali tento mezinárodní systém a vytvořili jiný, který chrání autokraty, jako jsou oni sami. To se děje a v tom bychom měli mít jasno,“ popisuje Turpin.

Čtěte také

Podle něj současná zahraniční politika Evropské unie chápe, že svět funguje komplexně a že není možné se zaměřovat pouze na jeden z problémů. Ukázali to i lídři evropských států, kteří se sešli před třemi týdny v Bruselu a projednávali politiku vůči Číně.

Čína prohlašuje, že má velmi silný vztah s Ukrajinou, přestože Si Ťin-pching pravděpodobně nikdy nevedl rozhovor s prezidentem Zelenským. Obě země dříve spolupracovaly v oblasti ekonomiky a technologií, Ukrajina například do Číny dodávala pokročilé motory proudových letadel, které vyráběla. „Čína má s Ukrajinou jistě dlouhodobé vztahy, myslím si ale, že to se teď všechno změnilo,“ dodává Turpin.

Poslechněte si celé Interview Plus v audiozáznamu. 

autoři: Jana Magdoňová , arych
Spustit audio

Související