Pekarová Adamová: Pavel svými kroky už nyní ukazuje, že bude mandát vykonávat úplně jinak než Zeman

1. únor 2023

Zvolený prezident Petr Pavel se ve středu v podvečer sejde s ústavními činiteli premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). O čem budou jednat?

Na co očekáváte, že se zaměří vaše schůzka s novým prezidentem? Co podle vás nejvíc hoří?

Vzhledem k tomu, že v tomto složení se setkáme poprvé, tak si myslím, že celá řada těch věcí, které budeme řešit, budou vyloženě praktické, například koordinace toho, jak se budeme setkávat a řešit společně jednotlivé záležitosti i v budoucnu.

Čtěte také

Ale také se určitě už dotkneme i tématu inaugurace, protože věřím, že tam pan prezident bude mít také nějaké své představy. Tuto společnou schůzi obou komor parlamentu už svolávám na 9. března. Je potřeba řešit veškeré náležitosti.

Stejně tak bych byla ráda, kdybychom už došli ke slaďování zahraniční politiky, protože hlava státu je v tom velmi důležitým aktérem a byla bych nerada, abychom pokračovali v té praxe, kdy ta stávající hlava státu, Miloš Zeman, se prakticky s žádným z ústavních činitelů kromě premiéra nechtěla o tomhle vůbec bavit.

Je to teď schůzka nejvyšších ústavních činitelů ČR. Nevadí, že tam Miloš Zeman nebude?

Pan Zeman už ve svém postu za pár týdnů končí, takže myslím, že v tomto případě to ničemu nebrání. A nic by to už nepřinášelo. Takže důležité je, že se setkají ti, kteří v dalších letech budou v těch funkcích, a budeme moci koordinovat jednotlivé kroky.

Očekáváte tedy posun, změnu ve spolupráci mezi prezidentem, premiérem a šéfy obou komor parlamentu. A jak by se to mělo projevit v praxi? Chtěla byste například, aby prezident více chodil na zasedání Sněmovny?

V praxi by se to určitě mělo projevit a myslím, že zvolený prezident už těmi jednotlivými kroky po zvolení ukazuje, že to bude úplně jiný výkon mandátu, než jsme byli doposud zvyklí, alespoň v tom posledním období Miloše Zemana. Že mu jde o spolupráci a koordinaci jednotlivých aktérů.

Čtěte také

Například zahraniční politiku má ve své gesci plně vláda, ale hlava státu a i parlamentní diplomacie jsou v tomto nesmírně důležité a měly by být v koordinaci a kooperaci, abychom své zájmy v zahraničí hájili co nejlépe. Takže toto vnímám jako velký posun a určitě v tom změna nastane.

A budu samozřejmě ráda, když se zvolený prezident účastní jednání Sněmovny. Prezident je obecně zván na každou její schůzi. Ten stávající toho využíval velmi zřídka. Uvidíme, jaké představy o tom bude mít pan Pavel.

Zúčastní se plánované cesty předsedkyně Sněmovny na Tchaj-wan i nově zvolený prezident Petr Pavel? Měla by podle Markéty Pekarové Adamové Ukrajina po válce vstoupit do NATO? Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.