Pecina se vložil do řešení nepokojů na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

23. červenec 2013
Ozvěny dne

Do řešení nepokojů na sídlišti Máj v Českých Budějovicích se vložil ministr vnitra Martin Pecina. Jedná s vedením policie, primátorem i jihočeským hejtmanem o tom, jak může jeho rezort přispět ke zklidnění situace.

S čím jste do Českých Budějovic přijel?

Do Českých Budějovic jsem přijel proto, abych se seznámil se situací, jaká tady skutečně je. Přijel jsem kvůli tomu včera, abychom se v noci mohli projít po sídlišti a viděli, jak to tady vypadá.

Dneska budeme mít jednání s hejtmanem, primátorem. Teď jsme zrovna na obvodním oddělení přímo na sídlišti Máj. Chceme se seznámit s tím, jak to vypadá, abychom mohli přispět k řešení situace.

Napjatá situace panuje v Českých Budějovicích od konce června. Do toho se ale vložili radikálové, protesty chtějí pořádat až do konce září. Jak můžete pomoci v tom, aby situace neeskalovala?

Myslím, že situace se brzy uklidní, že ty hlavní spory, které tady byly, jsou vyřešeny. My určitě přispějeme i po diskusi s panem hejtmanem a s panem primátorem k tomu, aby se situace uklidnila úplně. Myslím, že dneska po vnějších provokacích situace na sídlišti zdaleka není tak kritická, jak to může vypadat zvenčí.

Demonstrací se účastní pravicoví radikálové z Česka i zahraničí, zasahovali už proti nim těžkooděnci, policisté na koních i antikonfliktní tým. Co víc může ještě policie udělat?

Situace se zklidňuje. Policie odvedla skvělou práci, zejména poslední zásahy jsou úplně bezproblémové a už je to spíš o povídání s těmi lidmi, než o nějakém zásadním zásahu policie. Očekávám, že se to už bude zklidňovat. A protesty, které jsou dneska skutečně spíš zvenčí než zevnitř, zaniknou řádově během dvou tří týdnů.

Nemůže se napětí přelít i do jiných míst? Českobudějovické protesty už podpořili třeba lidé v Duchcově na Teplicku, tam je napjatá atmosféra od května, kdy pětice Romů napadla manželský pár.


Situace na českobudějovickém sídlišti je napjatá od konce června, kdy konflikt dětí na hřišti přerostl v nepokoje se sociálním a protirómským podtextem. Na víkendové demonstrace pak do města dorazili pravicoví radikálové z Česka i zahraničí a zasahovali proti nim dokonce těžkooděnci.

Atmosféra v celé společnosti je špatná, to jsme nezpůsobili my. Sociální napětí roste už tři roky a my musíme přispět k tomu, aby se situace stabilizovala. To víte, že se protesty mohou přelít, situace v celé společnosti je zjitřená. Musíme udělat vše pro to, aby se to uklidnilo.

Policie sama situaci v Českých Budějovicích samozřejmě nevyřeší, jde také o přístup radnice, kraje, veřejnosti, neziskových organizací. Vidíte tady vůli spolupracovat?

Vůle spolupracovat bude, problém je v tom, že tady se skutečně zastavily programy prevence kriminality, které jsou financovány z ministerstva vnitra, a to kvůli nedostatku peněz. Od toho tady jsem, abych tu situaci napravil. Programy zavedeme a budeme se dnes snažit přesvědčit pana primátora, ať tady má také asistenta prevence kriminality tak, jak je to v jiných městech. Ten tady chybí a myslím si, že to je také jeden z důvodů, proč ta situace tady je rozjitřená.

To znamená, že peníze na tyto programy najdete, jinými slovy?

Určitě. To nejsou převratné částky, tady se bavíme o jednom asistentu prevence kriminality, tak je to částka v desítkách tisíc.

autoři: mak , Alina Holušová
Spustit audio

Více z pořadu