Péče o Lenina stojí miliony. Většina Rusů si přeje, aby bylo tělo pohřbeno

13. duben 2016

Udržování mumifikovaného těla bolševického vůdce Vladimira Uljanova – Lenina přijde letos Kreml na víc než 13 milionů rublů (téměř pět milionů korun). Oznámila to ruská prezidentská ochranka FSO, která mauzoleum zakladatele sovětského státu na moskevském Rudém náměstí spravuje. Většina Rusů si přitom podle průzkumů přeje, aby Leninovo tělo bylo řádně pohřbeno.

Lenin zemřel v lednu roku 1924, debaty o odstranění jeho ostatků z moskevského mauzolea se vedou od poloviny 80. let.

Přestože většina ruských občanů se v průzkumech vyslovuje pro pohřbení Leninova těla do rodinného hrobu v Petrohradě, patriarcha ruských komunistů stále odpočívá v samém srdci Moskvy vystaven zrakům zvědavců.

Civilní pohřeb by Leninovi nejspíš dopřál i ruský prezident Vladimir Putin, který v této kauze bude mít podle ruských komentátorů nejspíš poslední slovo. Šéf Kremlu svůj negativní postoj k ruskému revolucionáři nijak neskrývá, nedávno o něm prohlásil, že v ruské říši způsobil rozvrat.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka to může být jakási příprava k tomu, že se bude největší politický hřbitov v Rusku redukovat.

„Zůstane samozřejmě mauzoleum, zůstanou tam ty náhrobky a pamětní desky na kremelské zdi, ale Leninovo tělo bude konečně zřejmě podle jeho přání pohřbeno v Petrohradu po boku jeho matky,“ odhaduje Dvořák.

„Mám dokonce takový pocit, že Stalinův mýtus je dnes daleko silnější než ten leninský, takže jsou podmínky pro to, aby Vladimir Iljič konečně spočinul pod zemí jako každý normální smrtelník,“ dodává.

K výzvám k převezení mumifikovaných ostatků z Moskvy je však prezident Putin zatím zdrženlivý. Opakovaně zdůrazňuje, že osud Leninových pozůstatků by neměl rozdělovat ruskou společnost.

Lenin
autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio