Pavla Jazairiová vydává knihu Příběhy: Nejdůležitější je vzdělání pro děti! Bez toho se svět nepohne dopředu

1. prosinec 2016

Na rozvojové země se my, Češi, díváme často s despektem, ale svět se mění. To jsou poznatky novinářky Pavly Jazairiové, která cestuje po světě a píše knihy. Ta nejnovější se jmenuje Příběhy a vypráví o jihoamerické Kolumbii, Indii, ale i o městech jako Paříž a Řím. A co všechno zajímavého zjistila o Mexiku?

O Latinskou Ameriku se zajímá především kvůli prolínání kultur. Třeba na takové Kolumbii ji zajímá příchod Španělů, ale třeba i příběh drogového magnáta Escobara. Mexiko zase považuje za jednu z nejkulturnějších zemí s velmi dlouhou a bohatou historií, ačkoliv se dnes v zemi čím dál více prohlubuje rozdíl mezi chudými a bohatými.

Čtěte také

„Mexičané žijí ve velice nepříjemném a těžkém systému, který jim neumožní, aby překročili určitý limit,“ vysvětluje s tím, že státní zaměstnanci za mizivý plat pracují 12 hodin denně 7 dní v týdnu. Proto Mexičané chtějí pracovat ve Spojených státech, a naopak Američané posílají suroviny do Mexika, kde je lité kompletují a vyrábí. „Obě země jsou propojené,“ dodává.

Jako fantastické město označuje Mexiko City, kde chodíte ulicemi, které jsou narvané levným „šmejdem“ – vše je na jedno brdo. „Pro mne je zajímavá právě ta realita,“ říká.

Obrovské město s velikánským příběhem je také indická Kalkata. A na celé Indii ji zajímají příběhy indických bohů, bengálská renesance, která se převrátila v touhu po nezávislost, a také indický kastovní systém. „Chátra je zbídačelá bidou a má co dělat, aby přežila den,“ vysvětluje. Vzpomíná také na to, jak vysvětlila bohatšímu Indovi, že chce cestovat autobusem, aby poznala obyčejné Indy. Ten se na ní jenom pohrdavě podíval.


Pokud Donald Trump zruší bezcelní dohodu, tak na to budou velice doplácet Mexičané, ale také Američné. PAVLA JAZAIROVÁ

A jak globalizace zasahuje do kultury těchto zemí? „Vždy jsem měla pocit, a teď ještě více v Mexiku, že jediné, co skutečně platí, jsou prachy. Kdo nemá prachy, tak jako by neexistoval,“ vyzdvihuje.

To nejdůležitější je přitom vzdělání pro děti, protože když dítě zůstane nevědomé a negramotné, tak se nic nemůže pohnout dopředu. „Kdyby lidi i u nás dostali dostatečné vzdělání, tak by se nenechali oblbovat,“ upozorňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pkr , prh
Spustit audio