Pavel Vrba: Děkuji všem, že se mnou měli trpělivost

16. prosinec 2019 08:00

Remízový duel 1:1 s Teplicemi byl derniérou trenéra Pavla Vrby na lavičce fotbalové Plzeň. Šestapadesátiletý kouč během dvou angažmá západočeský celek vytáhl mezi tuzemskou špičku, oslavil s ním tři tituly a třikrát slavil postup do Ligy mistrů. Na ukončení spolupráce se dohodl s vedením klubu a od nového roku povede tým bulharského Ludogorce Razgrad.

„Zažil jsem v Plzni úžasných sedm a půl roku, když to sečtu dohromady. Na Plzeň budu rád vzpomínat.“ Trenér Vrba zápas s Teplicemi vnímal jako rozlučku s fanoušky: „Chci poděkovat, že po celou dobu drželi při nás, i když to někdy bylo složitější, ale přesto byli úžasní.“

Jsem nadšený z toho, co se tady udělalo, odehrálo a prožilo

Pavel Vrba převzal podruhé plzeňský tým v květnu 2017. Stalo se tak po pauze, během níž působil u české reprezentace a krátce v ruské Machačkale. Hned v premiérové sezoně po návratu dovedl Západočechy k domácímu titulu, který znamenal přímý postup do skupiny Ligy mistrů. „Bylo to úžasné. Když jsme hráli skupinu Evropské ligy, skupinu Ligy mistrů, potkali jsme se s top mužstvy. Jsem nadšený z toho, co se tady udělalo, odehrálo a prožilo. Chci všem poděkovat, že měli se mnou trpělivost,“ říká Pavel Vrba.

„Pavel Vrba odvedl během svého druhého působení ve Viktorii obrovský kus práce. Vrátil tým na mistrovský trůn, dokázal s ním postoupit ze základní skupiny Ligy mistrů i ze základní skupiny Evropské ligy. Zažili jsme opět spoustu krásných chvil i zápasů, které se nesmazatelně zapsaly do klubových kronik. Nyní jsme se však domluvili, že naše spolupráce skončí půl roku před vypršením kontraktu,“ uvedl generální manažer klubu Adolf Šádek.

„Vedli jsme otevřenou a seriózní debatu o budoucnosti. Pavel Vrba zároveň obdržel velmi zajímavou nabídku ze zahraničí, kterou se rozhodl přijmout. Výsledkem jednání tedy je, že se naše cesty nyní rozejdou,“ vysvětlil Adolf Šádek.

„Rozcházíme se v dobrém, Pavlovi patří obrovská poklona a poděkování za vše, co pro Viktorii udělal. Jeho podíl na úspěších je nezpochybnitelný. Vždy zde bude vítaným a čestným hostem. A samozřejmě mu přejeme jen to nejlepší v jeho novém angažmá,“ řekl prezident klubu Tomáš Paclík.

Odchází i asistent Zdeněk Bečka a trenér brankářů Martin Ticháček

Od 1. ledna nastoupí Vrba do pozice hlavního kouče v bulharském klubu Ludogorec Razgrad. Společně s Pavlem Vrbou končí ve Viktorii i jeho asistent Zdeněk Bečka a trenér brankářů Martin Ticháček, rovněž oni si vyzkouší angažmá v Bulharsku.

„Změnu to chce, už je to stereotypní. Ten poslední půlrok to není, co by to mělo být. Myslím, že hráči jsou málo agresivní,“ reaguje na situaci v týmu jeden z fanoušků a další dodává: „ Pavel Vrba tady udělal kus práce. 150 vítězných utkání. Ale to mužstvo potřebuje oživit, potřebuje nový impuls.“ Jiný fanoušek s odchodem trenéra Vrby nesouhlasí: „Je to škoda, myslím, že je to chyba. Do jarní části bychom se mohli zlepšit, otázka je, zda nám Vrba nebude chybět.“

K odchodu Pavla Vrby se vyjádřil po nedělním utkání s Teplicemi také kapitán Viktorie stoper Jakub Brabec: „Odvedl tady velký kus práce. Jsme na druhém místě. Bylo to pro něj asi dojemné utkání, o to víc nás mrzí, že jsme ho nevyhráli.“

Jméno nového trenéra oznámí Viktoria Plzeň v následujících dnech. „Probíhají určitá jednání, naším cílem je představit nového trenéra ještě před koncem letošního roku tak, abychom na startu zimní přípravy 6. ledna byli kompletní,“ uzavřel generální manažer klubu Adolf Šádek.

autoři: Vladislav Janouškovec , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , FC Viktoria Plzeň
Spustit audio