Pavel Telička: Politická reprezentace přivedla veřejnost k totální rezignaci

Nenechte si ukrást svoji budoucnost – tak se jmenuje výzva, kterou před několika měsíci vydal místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Neutěšený stav v Česku ho nabádá k tomu, aby vedl intenzivní debaty jak se studenty, tak se širokou veřejností. „Lidé postrádají debatu, diskuzi, informace,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

V diskuzích se studenty vidí častokrát zapálenost i angažovanost. „Lidé si uvědomují, že ukotvení České republiky v unii je pro nás strategickým zájmem, trend je pozitivní,“ říká s tím, že špičková politická reprezentace přivedla veřejnost k totální rezignaci.

Smíšené pocity má také z toho, že Česko směřuje k vládě, která má šanci získat důvěru ve Sněmovně. „Zajímá mne, až uvidíme programové prohlášení, kam bude tato země v obecné strategické rovině a jednotlivých politikách směřovat,“ říká.

Podstatné také je, zda vláda přizpůsobí své cíle politickým silám, jako jsou KSČM nebo SPD. „Tato země potřebuje celou řadu reforem… a tady mám silné pochybnosti o tom, co může tento konglomerát skutečně přinést,“ nastiňuje.

Cesty moje a cesty hnutí ANO se z důvodů politických, programových a hodnotových rozešly.
Pavel Telička

Andrej Babiš má podle Teličky celou řadu kvalit – je vybavený pro výkon funkce premiéra, je pracovitý, ale má problémy, které mají širší dimenzi. „Politika hnutí ANO se změnila, to co postrádám, je, že politika české vlády je ve vztahu k EU nečitelná,“ uzavírá.

autoři: Jan Moláček , prh
Spustit audio