Pavel Telička: Důvody k protiruským sankcím trvají, nemá smysl spekulovat

Nejvyšší ústavní činitelé se na Pražském hradě shodli, že důvody pro protiruské sankce trvají. Takový závěr vítá místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, podle kterého se jedná o společnou unijní pozici, na jejímž vytvoření a schválení se Česká republika podílela.

„Jsou účinné, což svolání této schůzky a časté komentáře z Ruska pouze potvrzují,“ říká Telička ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s tím, že sankce jsou cílené na konkrétní subjekty a osoby, které nesou konkrétní zodpovědnost.

„Do budoucna nelze vyloučit, že mohou být rozšířeny i na další osoby, pokud dospějeme k závěru, že je konkrétní skutek a čin, za který nesou zodpovědnost a který je v rozporu s mezinárodními právními normami,“ vysvětluje.

Spor o post ministra zahraničí: Je to mocenský boj o podobu zahraniční politiky, tvrdí Poche

Miroslav Poche

Ministerstvo zahraničních věcí nemá už přes dva měsíce vlastního ministra. Sociální demokraté trvají na tom, že jejich ministrem zahraničních věcí bude europoslanec Miroslav Poche. Prezident Zeman ale říká, že Pocheho ministrem jmenovat nebude. A teď se k němu navíc přidal i premiér Andrej Babiš. Jak spor dopadne?

Je také možné, že časem Rusko bude připraveno nejenom k dialogu, ale i ústupkům a kompromisům, a nevylučuje tak, že by mohlo dojít k částečnému uvolnění.

„Z mého pohledu a z pohledu absolutní většiny v Evropském parlamentu důvody trvají a v této chvíli nemá smysl spekulovat nad tím, jak dlouho budou trvat,“ dodává.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio