Pavel Stodůlka

V úterý se moderátor Petr Král spojil po lince do Brna s očním chirurgem Pavlem Stodůlkou, který mluvil o své touze zlepšovat již zavedené postupy. „Člověk tuší, že by se daly některé věci dělat lépe,“ tvrdí. Možná i proto zavedl do oční praxe v Česku používání laseru.

„Se svým týmem hledáme možnosti, řešíme různé varianty. Nejprve je třeba znát běžné metody a alespoň teoreticky znát i zákroky, které se provádějí jinde na světě, abychom nevymýšleli něco, co je vymyšlené,“ vysvětluje kroky, které vedou k použití nového druhu operace.

„Operaci zkoušíme na chirurgických modelech. Když jsme si skutečně jisti, že zákrok zvládneme, jdeme do toho,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, který se ročně podílí na čtyřech tisících operací. „Nejčastěji operuji oční vady laserem nebo provádím operaci šedého zákalu. Unikátní novinkou je implantace umělé rohovky,“ zmiňuje.

Jak Pavel Stodůlka podotýká, každou operaci se snaží dělat co nejlépe. „Není možné rutinně operovat a v některých případech dělat svou práci o trochu lépe,“ nastiňuje v souvislosti se známými pacienty, které potkal u operačního stolu. Mezi ně patřili například Václav Klaus nebo Tomáš Baťa mladší.

Komu lze vrátit zrak? Jakým způsobem se léčí zelený zákal? A do jaké míry jsou kvalitní operace provedené laserem? I na tyto otázky odpověděl Pavel Stodůlka. Pokud jste rozhovor neslyšeli, můžete si ho poslechnout prostřednictvím iRadia.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Stodůlkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.