Pavel Pospíšil

19. únor 2010

Na olympijské hry prý přijel z lásky k republice. To tvrdí šéfkuchař Pavel Pospíšil, první český držitel michelinské hvězdičky. Na třech různých vancouverských setkáních v Kanadě chce povzbudit české sportovce tím, že jim uvaří. A mohou si naši reprezentanti dopřát například i kachnu se zelím? zajímalo Jana Pokorného. Pavel Pospíšil se usmívá: "Nejenže mohou, dokonce by měli, aby se posílili."V sobotu 20. února bude hostem Vladimír Socha, popularizátor paleontologie.

Kuchařina a sport toho mají společného více, než je na první pohled patrné. Pro oba obory je totiž jedna věc charakteristická - soutěživost. "Nesoutěžíme mezi sebou o michelinské hvězdičky, protože ty rozdává firma Michelin," upozorňuje Petr Pospíšil, jak vlastně taková zdravá rivalita mezi šéfkuchaři vypadá. "Světové soutěže však existují," dodává a zmiňuje některá ze světových mistrovství ve vaření.

Samotného Pavla Pospíšila však více než mezinárodní soutěže zajímají jeho zákazníci. "Je pro mě důležité, aby se naši klienti vrátili. Svůj podnik už mám třicet let a stále jsem tady, takže snad se mi to i daří," usmívá se šéfkuchař.

Chvála a dobrá pověst, které provázejí Pospíšilovu restauraci v Německu, nespadly z nebe samy od sebe. Jak těžké je udržet si dobrou pověst v pohostinské branži? "Není to obtížné, když člověk zůstane člověkem," dává nahlédnout pod pokličku tajemství svého úspěchu šéfkuchař. "Když jste k hostovi slušný, pozorný, sloužíte mu a neokradete ho, vždy se vrátí."

Pavel Pospíšil se ve své kulinářské tvorbě rád obrací zpět ke kořenům - tedy k české kuchyni. A ty, pro něž tento pojem znamená pouze svíčkovou a guláš, upozorňuje: "Nebylo tomu tak vždy. Ještě před koncem 2. světové války byla česká kuchyně na takové úrovni, že byla stavěna na roveň například kuchyni francouzské a italské."

Nástup komunistické strany k moci však znamenal pro kvalitní českou kuchyni konec. "Ti, kteří něco dovedli, byli označeni za kulaky a strčeni do kriminálů," upozorňuje Pavel Pospíšil na osud mnoha českých kuchařů v 50. letech. Současná česká kuchyně tak musí pouze pomalu a obtížně navazovat na vývoj, který byl násilně na celých 40 let přerušen.

Základem úspěchu bývá u většiny restaurací kvalitní jídelníček. Jakou filozofií se Pavel Pospíšil řídil, když jej sestavoval? Proč by si, navzdory tomu, co nás ve školce učili, měl člověk umět u dobrého jídla i popovídat? A jak se liší kultura stravování v Bádensku, kde Pavel Pospíšil působí, a v Česku (potažmo v Česku a na Slovensku), odkud pochází? Také to se od Pavla Pospíšila dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Pavlem Pospíšilem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Radiožurnál je jediným českým rádiem, se kterým můžete být přímo na všech sportovištích XXI. zimních olympijských her. Poslouchejte naše vysílání a sledujte naše zpravodajství - uslyšíte živé vstupy z probíhajících závodů, zajímavé reportáže ze zákulisí a rozhovory s českými i zahraničními reprezentanty.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.