Propojovatel technologických lídrů s minimální mzdou. Takový je český „Výjimečný mladý člověk“ Pavel Podruh

10. listopad 2019

Česko má po desítkách let „Výjimečného mladého člověka“. Tímto titulem by se v letošním roce mohl pyšnit Pavel Podruh zakladatel projektu soběstačných domů Český ostrovní dům. Mohl by, protože se dokázal prosadit z tisíců kandidátů do šestice držitelů titulu The Outstanding Young Person, které už 40 let uděluje japonská pobočka mezinárodní organizace JCI, ale nepyšní se.

„Osobně to nepřeceňuji. Dokonce se trochu stydím, protože to vyvolalo velkou pozornost a to slovo výjimečný ve mně vyvolává přehnanost,“ říká s úsměvem Podruh. Ten se vnímá jen jako propojovatel těch nejlepších českých odborníků a inovátorů v oboru, který pak jen pozoruje, co spolu vymýšlejí a co bude na konci.

Čtěte také

Svou skromnost potvrzuje i tím, že je jediným zaměstnancem svojí firmy, ve které pobírá minimální mzdu. „Nejsem ambiciózní člověk, pro mě je klíčový pocit užitečnosti a smysluplnosti. Navíc nám se ženou stačí pro život málo, nemáme přehnané nároky a na takový život nám projekt zatím vydělá.“

Studentská soutěž

Hlavním pilířem jeho projektu je stále architektonická studentská soutěž, ve které každým rokem před studenty položí výzvu v podobě těžkého úkolu, který se točí kolem soběstačnosti budov. To jsou podle něj všechny domy, které se snaží šetřit energie.

„Teď jsme ve fázi, kdy stavíme první zcela soběstačný dům ve Vyšším Brodě. Ten bude zcela nezávislý na všech inženýrských sítích. A až ten dům postavíme, tak se teprve otevřeme ostatním nabídkám,“ vysvětluje Podruh. Jeho projekt poutá výraznou pozornost a má tisíce fanoušků – potenciálních zákazníků. Ovšem jeho podnikatelský cíl není získat klientelu, ale probudit masovou poptávku po ekologických a energeticky úsporných technologiích.

Jeho vize zaujala i prestižní společnost JCI, mezi jejíž členy se v minulosti řadily takové osobnosti jako Bill Clinton, Al Gore, John F. Kennedy či Jacques Chirac. „Nepřišlo by mi pokorné radit klientům, dokud za sebou nemáme první realizaci,“ říká letošní držitel titulu Výjimečný mladý člověk.

Čtěte také

Bez dotací

Pavel Podruh vysvětluje, proč příprava prvního samostatného domu trvala 3 roky. „Několik měsíců jsme testovali technologie v Praze společně s naším partnerem, největším distributorem lithiových baterií v Evropě, českou firmu GWL. A pak nás samozřejmě brzdila administrativa spojená s výstavbou, ta byla největším problémem.“ Jeho první dům má být dokončený na jaře příštího roku a cca 100m2 velký dům stojí asi 3,5 milionu s návratností 12 let.

Co se týče rozpočtu, tak i ten je soběstačný, tedy striktně bez dotací. „Přijde mi fascinující, že nám automaticky v hlavě naskakuje např. zelená energie a dotace, a to je škoda. Takže náš projekt bude soběstačný i finančně, nebude čerpat ani české, ani evropské dotace,“ říká Podruh, který tím jasně dává najevo svůj vztah k dotačnímu systému.

A spokojen je i se svých hlavním cílem, kterým je oživit zájem o energeticky úsporné či soběstačné bydlení. „Za poslední čtyři roky sleduji nárůst motivace lidí k tomu spotřebovávat energii, kterou si vyrobíme sami v místě,“ libuje si Podruh, který se sám nechtěl smířit s tím, že bude půl roku připojen na elektřinu, která vzniká tím, že někdo někde vykope a spálí uhlí.

„Nechci lidem sahat do svědomí. Stačí jen připomenout, že 48 % energie, kterou spotřebováváme, se vyrábí pálením uhlí a s tím se musí každý srovnat sám,“ dodává letošní držitel titulu The Outstanding Young Person, zakladatel projektu Český soběstačný dům Pavel Podruh.

Spustit audio

Související