Pavel Maurer: Zašlá sláva vietnamské zeleniny

10. červen 2018
Glosa Pavla Maurera

Nakupujete zeleninu ve vietnamských večerkách, nebo preferujete farmářské trhy? Vietnamská zelenina v minulosti platila za jednu z vůbec nejkvalitnějších. To již dávno neplatí a tak se alternativou k vietnamské zelenině staly lokální farmářské trhy.

Nechci být nespravedlivý, ale pověstná kvalita vietnamské zeleniny je pryč. Není tomu tak dávno, kdy začala jedna z nejsilnějších zahraničních komunit v naší zemi otevírat non-stop večerky, absolutně ovládla prodejny ovoce-zelenina a naučila nás jíst skvělou polévku jménem Phở.

Jejich neuvěřitelná pracovitost, vynikající gastronomie, ale i jejich kultura velmi významně osvěžila náš trh. To, že konkurenčně v podstatě vytěsnili všechny malé obchůdky se zeleninou, to je přirozený proces. Starší ročníky si jistě vzpomenou na socialistické zelináře a řezníky, kteří jezdili v tuzexových Chryslerech, šmelili s pomeranči nebo s hovězí svíčkovou a měli se jako v ráji.

Jejich obchůdky byly po sametové revoluci, tedy hlavně ty zelinářské, tak ty byly tiše a svědomitě převzaty pracovitým vietnamským národem. Ovoce i zelenina začaly být čisté, čerstvé a téměř 24 hodin denně k mání. Celkem bez problémů, konkurenčně zlikvidovali náš postsocialistický systém práce-nepráce. Navíc Vietnamci působili šťastně, jejich trh kvetl, vždy měli drobné na vrácení a zboží bylo v širokém sortimentu.

Dnes, bohužel, často koupím papriku, umně omotanou v igelitu, takže není poznat, že je uvnitř shnilá. Poměrně drahé hroznové víno jsem nedávno vrátil zpět do prodejny v průchodu, protože mělo na sobě až příliš mnoho plísně. To jsem však díky skvělému balení objevil až doma. Jsou hrdí, ale též fikaní.

Stejně jako jiní obchodníci s tak křehkou a citlivou komoditou, jakou ovoce a zelenina bezesporu je, tak se snaží nám občas podstrčit nějaký ten zvadlý salátek nebo naklíčenou bramboru. Jenže mě to nebaví. Já byl zvyklý, že právě vietnamská zelenina, bývala oproti časům minulým, úplným trhákem.

Zelenina pro přípravu vývaru

A tak, když to stihnu, volím dnes raději naše domácí farmáře, jejich trhy a jistotu, že tam mi nepodstrčí jakýsi zakamuflovaný odpad z velkotržnice. Není to nic osobního, ale napadá mě, jestli náhodou nebyli současní prodejci na nějakém školení u těch našich bývalých zelinářů, kteří byli bezesporu experty na to, jak napálit svého zákazníka.

U těch se dalo čekat prakticky všechno, ale v případě nových majitelů trhu s ovocem a zeleninou mne tento dlouhodobý pokles kvality velmi mrzí. Bůh ví, možná si s tím neviditelná ruka trhu znovu nakonec poradí.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio