Pavel Maurer: Vyzkoušeli jste už zmrzlinu z tmavého piva?

9. listopad 2013
Glosa Pavla Maurera

Některé potraviny na našem i světovém trhu mají podivné příchuti. Jaké asi je lízátko s chutí plesnivého sýra nebo wasabi? A co zmrzlina připravená z parmezánu? Přečtěte si, jak takové potraviny chutnají Pavlu Maurerovi.

Myslete na to, co si strkáte do pusy. Je to zásadní. Jen si například vzpomeňte na úžasnou scénu z Harryho Pottera, jak ve vlaku do Bradavic poprvé ochutná Bertíkovy lentilky tisíckrát jinak. „Na ty si dávej pozor,“ varoval Harryho zkušený kamarád Ron.

Čtěte také

„Když říkají, že každá chutná jinak, myslí to doopravdy, rozumíš. Mají všechny obvyklé chuti jako čokoládu, mátu a marmeládu, ale můžeš najít i špenát, játra a dršťky,“ vysvětlil a zvedl zelenou lentilku, bedlivě si ji prohlédl a pak se zakousl do okraje. „Fujtajksl! Neříkal jsem ti to? Růžičková kapusta.“

Věřte, že realita našeho života je mnohdy ještě překvapivější než science fiction pro děti. Jeden výrobce sladkostí s příznačným jménem Darling, tedy Miláček, začal produkovat lízátka ne pro nejmenší, ale rovnou pro dospělé!

Můžete si u něj vyzkoušet lízátko, které chutná jako zrající plesnivý sýr, mateřské mléko, absint, vodka, japonský křen wasabi nebo zázvor. Někteří odvážlivci již ochutnali a rovnou vyhodnotili, že lízátka jsou dosti hnusná. Prodávají se však vesele dál. Bláznivý trh naší civilizace si žádá extrémy.

Čtěte také

Pamatuji se, že jsem takhle ochutnal v Itálii neskutečné variace na zmrzlinu. Až někdy pojedete do Florencie, hned u proslulého mostu Ponte Vecchio se nachází unikátní cukrárna. Můžete si dát čerstvě připravenou zmrzlinu z parmezánu, z toskánského červeného vína Montepulciano d'Abruzzo, ale také amarettovou nebo rajčatovou zmrzlinu. Divili byste se, jak jsou zvláštní a chutné.

U nás v Česku můžete ochutnat zmrzlinu třeba z tmavého piva nebo z perníku. Je to zvláštní, ale důležité je, že víte, co si vkládáte do úst. Bertíkovy lentilky tisíckrát jinak – to je jako zajíc v pytli. Nevíte, co jíte. Klidně by mohly chutnat třeba jako vosk do uší.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio