Pavel Maurer vybírá z evropské kuchyně: Fondue, raclette a hranolky na sádle

14. srpen 2016
Glosa Pavla Maurera

Jako existují turistické nebo vodohospodářské mapy, tak máme i kulinářské mapy. Najdete v nich vyznačená místa, na kterých se nabízí nějaké lokální speciality. Podobný almanach má i Pavel Maurer.

Prázdniny jsou v plném proudu a tak jsem si otevřel tříkilovou bichli – knihu jménem Culinaria, která je podle mě nejobsáhlejším pojednáním o specialitách evropské kuchyně.

Každá země tu má svoji kapitolu, kde můžete najít spoustu obrázků a receptů na nejtypičtější pokrmy jednotlivých lokalit. Kniha je velmi objemná, protože i Evropa je dost velká a členitá. Můžete si okamžitě udělat základní představu, pokud do některé ze zemí pojedete třeba na dovolenou – co byste měli ochutnat jako nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní specialitu.

Každé údolí má svůj sýr

Švýcarsko není úplně nejtradičnější destinací pro naši dovolenou, ale když už, tak tato hornatá země nabízí vynikající speciality ovlivněné jednotlivými kantony a tedy jazykovými a kulturními vlivy. Mluví a jí se tu tedy francouzsky, německy, italsky. Ale samozřejmě také švýcarsky neboli rétorománsky.

Halušky, sacher nebo tiramisu – gastronomická procházka Evropou pod vedením Pavla Maurera

Nejtypičtější pro tuto zemi (snad kromě čokolády) je produkce sýrů. Ve švýcarských Alpách často narazíte v mnoha vesnicích na malé mlékárny a sýrárny. Snad každé údolí tu má nějaký svůj speciální sýr, který je třeba ochutnat.

Nejtypičtějším pokrmem pak jsou v této multikulturní zemi určitě fondue a raclette – teplá sýrová jídla, jejichž servírování je i milým společenským zážitkem. Pokud byste pobývali poblíž proslulých jezer s křišťálově čistou vodou, která jsou ve Švýcarsku prakticky všude, kde zrovna nejsou velehory, pak je samozřejmě nutné ochutnat sladkovodní ryby.

Trapistická píva se smí vařit pouze v klášterech

Další, námi méně navštěvovanou zemí, je Belgie. Přesto, že je menší než naše republika, gastronomicky je nesmírně zajímavá. Z prvé, jsou stejně jako my, pivní velmoc. Mají více než sto druhů piv, a zcela unikátní, pak piva trappistická, která se smí vařit pouze v klášterech pod dohledem mnichů.

Belgičané také vlastní patent na Ardenskou šunku, ovšem k nejtypičtějším pokrmům patří mušle připravované na všechny možné způsoby. Nejobvykleji dušené ve vlastní šťávě s kapkou bílého vína. Zásadním přínosem pro světové kulinářství jsou bezesporu smažené bramborové hranolky neboli french fries. Jejich objev patří právě Belgičanům. Dnes smaží hranolky celý svět na kde jakém oleji, ovšem původní recept na ty správné hranolky zní: Smažit pouze a jedině na sádle!

Hranolky - už se to smaží...

To jsou dnešní doporučení co ochutnat v evropských zemích, které nebývají na prvním místě našich dovolenkových výletů. Příště dám pár tipů na další evropské regionální specialitky.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio