Pavel Maurer: Vkrádá se k nám neuvěřitelná delikatesa. Mrkev v rohlíku!

12. duben 2014
Glosa Pavla Maurera

Máte rádi párek v rohlíku? A co takhle mrkev v rohlíku? Tuto vegetariánskou novinku vymyslela skupina studentů, která odmítá chroupat vařenou mrkev jen s hořčicí a kečupem. A tak vznikla OpenSauce.

Nejspíš mezi vámi bude jen velmi málo těch, kdo v životě neochutnali hot dog neboli párek v rohlíku. Je to pokrm určený k rychlému občerstvení a většinou se skládá z vařeného nebo grilovaného párku, který je vložen do rohlíku či bagety a bývá dochucen hořčicí, kečupem nebo majonézou.

V Berlíně vám do něj přidají třeba trošku kari omáčky, ve Vancouveru a Japonsku obalí uzeninu mořskými řasami, v některých částech New Yorku vám na ulici hot dog zpestří nakládaná okurčička nebo zelí.

Na nás v Česku je však hot dog krátký. Do nudného fast foodového repertoáru se pomalu, plíživě, ovšem s rozjasněným úsměvem vkrádá neuvěřitelná gastronomická delikatesa HotKarot. Tedy žádný párek v rohlíku, ale mrkev v rohlíku. To je přece úplná kulinářská revoluce!

Čtěte také

Skupina mladých lidí, s nimiž jsem se bohužel zatím osobně nepotkal, propaguje „interaktivní stravovací experiment, který přináší vegetariánskou podobu párku v rohlíku“.

Namísto párku najdete v rohlíku vařenou mrkev smáčenou v kolektivně stvořené omáčce, které říkají hezky česky OpenSauce. Strávníci a kuchaři se stávají součástí vzniku omáčky, vědomě i nevědomě. Na webu této skupinky se můžete inspirovat desítkami různých zcela autorských omáček, se kterými je mrkev v rohlíku podávána.

Například Petrželka easy podle jisté Terezy obsahuje petrželku, tvaroh, bílý jogurt, sůl a pepř. Pak mě zaujal pálivý přeliv jménem Herr koriander obsahující koriandr, olivový olej, kešu oříšky, parmazán, česnek, chilli papričky. Vytvořil a ochutnal jakýsi Jiří. No a pak třeba velmi sezónní omáčka s názvem Prudce jarní ředkvičková. Najdete v ní ředkvičku, ředkvičkové klíčky, bílý jogurt a jarní cibulku.

Neochutnali byste mrkev v rohlíku s tak přitažlivými omáčkami? A to jsem jen namátkou citoval pouze zlomek ze široké nabídky, kterou kreativně míchají lidé sami sobě podle chuti, nálady a okamžitého momentu.

Jsem rád, že žiju v tomto krásném a bláznivém gastronomickém světě, který je stále plný překvapení, novinek a nekonečných možností!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio