Pavel Maurer: Velikonoční vajíčka můžeme připravit na nespočet způsobů

22. duben 2019
Glosa Pavla Maurera

Šikovní koledníci si dnes od děvčat vyšlehají spoustu velikonočních vajíček – některá čokoládová, budou mezi nimi ale i ta slepičí uvařená na tvrdo. A co si z nich připravit?

Tak tu máme Velikonoce! A proto vám řeknu všechno, co mě napadá na téma vajíčko! Za prvé, vejce mám moc rád v jakékoli úpravě: Smažená, vařená, do skla s pažitkou, úplně miluji vejce benedikt, mám rád křepelčí vajíčka v kurkumovém prášku, vajíčka plněná, na hniličko, ztracená vejce i takzvaná stoletá černá čínská vejce. To je také velká delikatesa pro moji mlsnou pusu.

Pavel Maurer: Dobře upravená domácí ryba dokáže potěšit na těle i na duchu

Nejlépe chutná čerstvě připravený pstruh

Jíte rádi ryby? Jestli ano, tak asi dáte za pravdu Pavlu Maurerovi, který se v dnešní gastroglose zamýšlí nad tím, z jaké dálky někdy musí na náš talíř ryby cestovat. Na chuti ryby se podle něj odrazí, jestli vyrostla v sádce, velkofarmě nebo některém z jihočeských rybníků.

Ovšem vejce syrová – to nejím. Vzpomínám si, že moje moravská babička Anička vždycky, když šla na mši zpívat na kůr, tak ráno rozklepla vajíčko, oddělila žloutek od bílku a ten žloutek vypila. Prý jí to pak lépe zpívalo. Já tedy syrová vejce nejím, ale dost si dávám záležet, od koho si je kupuji.

Na našem trhu se nachází tolik dodavatelů a to nejen domácích, kteří nám předhazují nejrůznější kvalitu vajec. Já mám to štěstí, že moje sousedka bydlí vedle řeky a na velkém pozemku jí tam celý rok běhají slepice. Vajíčka mají správnou barvu, žloutek není vybledlý a samozřejmě také jinak chutnají, než když člověk nazdařbůh sáhne po nejlevnějších kouscích z klecového chovu. Je to zase o penězích.

Kvalitní vajíčko prostě stojí o pár korun víc. Stejně jako kvalitní svetr, lyže nebo kolo mají vyšší hodnotu, protože jsou lépe vyrobeny. Také si rád kupuji vejce na farmářských trzích, to si ovšem okamžitě, hned na místě vejce rozklepnu, abych se přesvědčil, zda nejde o překupníka tvářícího se jako majitel volně běhajících slepic. Vejce jsou prostě úžasná pochoutka, která však vyžaduje kvalitní péči.

Pavel Maurer: Najít ten správný a kvalitní chléb není vůbec jednoduché

Kváskový chleba z ošatky

Vybíráte chleba podle výrobce, ceny nebo chuti? Často se totiž stává, že lidé podlehnou reklamní akci nebo hezkému obalu, a pak se diví, že jim pečivo ve spižírně za dva dny zplesniví.

Dnes asi mnozí z vás nasbírají hodně vajec uvařených natvrdo. Tak to bych určitě doporučoval nějaké vaječné salátky, nebo jen tak s kváskový chléb s máslem. Anebo kalorickou bombu, co mi dělal můj strýc Josef: Chleba se sádlem, na něj pár koleček vajíčka natvrdo, na jemno pokrájenou šalotku, pepř sůl a okurčičku pro ozdobu. Neuvěřitelná delikatesa!

No, a nakonec vám dám unikátní radu, abyste se nemuseli trápit s tím otravným oloupáváním skořápky: Vložte dvě,tři nebo pět vajec do sklenice od zavařeniny, zalijte vodou, zakryjte víčkem a třeste s ní, jako to dělají barmani s šejkerem aspoň dvacet vteřin. Ať se vejce o sebe a sklenku pořádně omlátí. Pak vylije vodu a každé vejce sloupnete na jeden zátah. Garantuji vám, že tohle kouzlo spolehlivě funguje!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio