Pavel Maurer se řídí přírodou: Spěte více, jezte méně

15. prosinec 2018
Nepodceňujte zdánlivě banální problém. I chrápání může být nebezpečné. Dochází při něm totiž k dechovým pauzám, které mohou mít závažné zdravotní následky.

Ke správnému zažívání pomáhá kvalitní spánek. Proto není ani nedělní odpočinek po obědě úplně od věci. Naopak diety a nedostatek spánku tedy dohromady moc nejdou.

Spíte rádi? Baví vás spát hodně, nebo se cítíte věčně unavení a nevyspalí? Nebo patříte k lidem, co jim stáčí jen pár hodin v posteli a už jsou zase čiperky na nohou? No, ať tak nebo tak, musím vám oznámit, že podle vědeckých výzkumů je nedostatek spánku zaručeným receptem na přibírání na váze, a to jak u dospělých tak i u dětí!

Někdy se klepu strachy, abych nedal špatné doporučení, přiznává Pavel Maurer

Restaurace, schůzka, rande, večeře. Ilustrační foto

Ačkoli Pavel Maurer je odborník na gastronomii a má přehled o mnoha dobrých restauracích, není pro něj jednoduché vám nějakou spatra doporučit. Proč? Dozvíte se v jeho sobotní glose.

Úplně nejhorší pak je, když držíte dietu a přitom ještě navíc málo spíte. Takové snažení je definitivně marné! Profesor Matthew Walker z University v Berkeley, který se zabývá poruchami spánku, prokázal, že „Spánek nám opravuje stav tělesného metabolismu tím, že vylaďuje rovnováhu inzulínu a cukru v krvi. Dále nám reguluje chuť k jídlu a tím nám pomáhá udržet si tělesnou hmotnost. Dostatek spánku posiluje vzkvétající mikrobiom v našem tlustém střevě.”

(Jen pro vysvětlení – mikrobiom je shluk miliardy mikroorganismů a genetických informací v bakteriálním prostředí našeho těla, bez něhož bychom nemohli existovat).

Tak a teď zase zpět k jídlu a spánku. Řekněte sami: Kdo by si nedal po nedělním obědě šlofíka? Je jisté, že je to dobře, ale nesmíme spát dlouho, protože bychom si pak narušili ten dlouhý spánek noční. Na druhé straně, mně se právě při odpoledním spánku úžasně tráví oběd. A také si myslím, že dát si dvacet nikdy neuškodí!

Jíst bez nože znamená jíst pomaleji – a to je u dobrého jídla žádoucí

Jídlo bez nože si můžeme lépe vychutnat

Pavel Maurer se zamýšlí nad různými přístupy k jídlu z hlediska nástrojů, které se používají v různých kulturách. Ať zvolíme příbor, hůlky nebo chlebovou placku, vždy by nám mělo jít hlavně o to jídlo si v klidu vychutnat.

U nás těch dvacet zavedli Habsburkové u vyšších úředníků po obědě, protože moc dobře věděli, že ten odpolední, byť jen dvacetiminutový spánek je posilující a osvěžující. Hned se pak pracuje lépe. A co tedy jídlo a spánek? Jasné je, že pozdní jídlo večerní, zvláště, když je tučné a velké, to nám určitě na zdraví nepřidá, kromě toho, že je nám těžko, špatně spíme a naše tělo si vůbec neodpočine.

 A tak se znovu vracím ke starým zvykům – jíst spíše střídmě, spát tak akorát, a co se týká toho odpoledního spočinutí na kanapi po obědě, ať si věda říká, co chce, ale všechny národy, kde žijí dlouhověcí, tak vyznávají právě tento odpolední spánek.

Vždyť i ta zvířata, když se nažerou, tak mají tendenci někam ulehnout a v klidu vytrávit, a prospat se. A já bych si v tomto případě klidně vzal z přírody tento milý a jistě smysluplný příklad: Spěte spíš víc než míň, a jezte spíše méně než více. Budete se pak zcela určitě cítit lépe!

Spustit audio
autor: Pavel Maurer