Pavel Maurer radí: Nejezte ve velkém hluku! Vaše chuťové pohárky budou trpět

27. říjen 2013
Glosa Pavla Maurera

Šoupání nohama, hořící třísky v kamnech, mletí kávy a vůně bílé kávy – i tak vzpomíná Pavel Maurer na nejlepší snídaně života. Jak to, že mu vždy chutnalo víc u babičky než ve špičkových hotelech?

Vzpomněl jsem si dnes na svou moravskou babičku Aničku. Když jsem se probouzel jako malý kluk u ní ve světnici, prožíval jsem asi nejkrásnější rána. Teprve dnes, téměř po 40 letech, si připomínám její ranní rituály.

Nejdříve chvíli seděla ve flanelové noční košili na posteli a ručně si natahovala hodinky, pak vzala do ruky dřevěný oprýskaný mlýnek a mlela kávu. Dva ranní zvuky: točení kolečkem u hodinek a točení klikou mlýnku. Čerstvě umletá káva okamžitě provoněla celou místnost.

Čtěte také

Byl jsem stále zavrtaný do obří duchny a nechával se unášet těmi tradičními zvuky a vůněmi. Poslouchal jsem, jak babička pomalu šoupe nohama v kotníkových bačkorách po podlaze. V kamnech měla vždy od večera nachystány třísky, takže stačilo škrtnout sirku, plameny povzbudivě zapraskaly a už se ohřívalo mléko kočkám, které se jí netrpělivě proplétaly pod nohama a chlupatými ocásky ji něžně hladily po lýtkách.

Teprve dnes jsem pochopil šoupání nohama. Tehdy jsem si ve svých dětských představách naivně myslel, že je to proto, že je stará a už dobře nechodí, ale dnes vím stoprocentně, že to bylo z praktických důvodů – nechtěla hladovým kočkám šlápnout na tlapky. Proto nezvedala nohy, ale opatrně je posunovala z místa na místo.

K snídani byla bílá káva, jak se tehdy říkalo laciné meltě s trochou skutečné kávy a teplým mlékem. Vybavuji si, že děda si nalámal včerejší rohlík do velkého hrnku s bílou kávou a takhle ho snědl. My děti jsme dostaly čerstvý chleba s máslem a domácím džemem.

Čtěte také

Odpusťte mi mou sentimentální vzpomínku, ale takovou snídani jsem nedostal v žádném hotelu na světě. Možná byly lepší, ale chyběla mi ta neopakovatelná atmosféra a důvěrné zvuky, které ve mně navozovaly chuť vstát, jíst, dívat se kolem a žít naplno. Pamatujte si, že zvuky a atmosféra velmi zásadně ovlivňují naše chutě.

Nikdy nejezte nikde, kde vám špatně hrají nebo kde je velký hluk. Vaše chuťové pohárky budou trpět a vy si jídlo pořádně neužijete!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio