Pavel Maurer radí, jak si co nejvíce vychutnat sváteční sklenku vína

18. prosinec 2016
Glosa Pavla Maurera

Je dosti pravděpodobné, že budete během svátků a vítání nového roku pít víno. Chtěl bych vám říci, že pokud si to chcete opravdu užít, věnujte pozornost zdánlivě nepodstatným detailům, které mohou zásadně ovlivnit vaše chuťové vjemy.

Vězte, že jinak chutná víno u vinaře v Burgundsku, a pak úplně to samé, co si přivezete domů. Smiřte se s tím, že je tu nezaměnitelný genius loci. Na vaše vinné vjemy má také vliv hluk, hudba nebo hovor.

Víno jinak chutná podle toho, jakou má teplotu. Jinak chutná uvnitř domu a jinak venku, když sedíte v zahradě pod stromy, nebo v parném létě v hloubi chladného sklepa. Váš zážitek ovlivňují dost zásadně pachy, odéry, vůně deodorantu, kolínské, parfémy lidí okolo, nebo i to, když byla sklenka nesprávně umytá v myčce s nějakým výrazným mycím prostředkem.

Kupodivu nás také ovlivňuje oblečení, ubrus, barva okolních stěn, ale i pití vína vsedě či na stojáka. Muži by měli být oblečeni spíše černobíle, zatímco ženám v takových chvílích sluší pastelové barvy v odstínech vín, která jsou na stole – červené, růžové, bílé či žluté.

Nejvíce ze všeho má vliv to, jak bylo víno vyrobeno. Zda je harmonické, má vyvážený poměr alkoholu, kyselin, cukrů a taninů. A nakonec – je nesmírně důležité v jaké společnosti víno pijete.

Růžové víno

Když to bude s někým, koho milujete, v rodinném kruhu či mezi přáteli, věřte, že vám bude ohromně chutnat a užijete si jej nejen díky pravidlům, která jsou neměnná, ale hlavně díky svým blízkým. Ti vašemu chuťovému vjemu dají naprosto nezaměnitelnou ingredienci, kterou nelze koupit za žádné peníze!

Možná si myslíte, že to všechno moc prožívám… A máte pravdu – prožívám! Protože pokud bych jenom bezmyšlenkovitě konzumoval, jsem pouhý alkoholik. Zatímco když jsem si vědom těchto zásad a dodržuji je, jsem požitkář, obdivovatel, vychutnávač, milovník dobrého jídla a pití. Přeji vám, abyste si i vy sklenku pěkného vína užili ještě víc než obvykle!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio