Pavel Maurer radí: Co jíst, když chcete být v kondici?

27. červenec 2014
Glosa Pavla Maurera

Chcete se cítit dobře i ve vysokém věku? Svůj vzhled a zdravotní stav můžete ovlivnit jídelníčkem. Pavel Maurer se proto rozhodl najít recept na dlouhověkost.

Znám pár lidí, kteří vypadají na svůj věk neuvěřitelně zachovale. Pátral jsem, jak je to možné a dotázal se tří svých známých, jaký mají recept na dlouhověkost a perfektní kondici. Věřím, že za mnohé může genetika, ale zajímalo mě, jaké jsou jejich stravovací návyky.

Slavný režisér Juraj Herz mi odpověděl: „V podstatě jím, když mám čas. Jím vše, na co mám chuť. Mám rád skoro syrové steaky, Single Malt Whisky, pivo, těžké červené víno. Někdy čtu při jídle, hlavně při snídani, ale když řídím auto, nedělám nic jiného. Zelenina v mém jídelníčku se vyskytuje velmi málo.“

Čtěte také

Dagmar Havlová, majitelka Paláce Lucerna a biofarmy Košík říká, že občas na jídlo během dne zapomene kvůli práci. Je o ní známo, že vstává velmi brzy a můžete ji často potkat, jak běhá v holínkách mezi ovcemi a pracuje na poli.

Jí dvakrát třikrát denně a nějakou drobnost večer. Vyhýbá se červenému masu, uzeniny jí minimálně. Má ráda polévky, brambory, těstoviny, brynzu, halušky a domácí koláče. Vždyť je Slovenka! Pije čaj, minerálku a večer občas víno. Nikdy však při jídle neřídí auto a nevede obchodní jednání.

Meloun

Slavný Ind Sanjiv Suri, jeden z nejúspěšnějších restauratérů u nás, jí dvakrát denně, většinou veganské jídlo. Jednou týdně si dá rybu ulovenou na udici a jednou týdně kuře z biochovu. Pije vodu a nikdy při jídle neřídí ani nevede obchodní jednání. Poměr masa a zeleniny je 2:98 ve prospěch zeleniny.

Není tedy žádný jednoznačný recept, jak se udržet v dobré kondici do vysokého věku. Můj moravský strýc Vojtěch Řehák pocházel ze 12 dětí, byl mnohokrát raněn, ale je válečný hrdina a nejstarší občan města Olomouce. A když mu bylo 99 let, načapal jsem ho v hospůdce, jak hraje šachy a pije „zelenú“.

Z tohoto malého výzkumu vám tedy mohu doporučit jen jediné: jezte střídmě a všechno, co vám chutná.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio