Pavel Maurer prozrazuje recept na domácí sekanou: Přidejte čerstvě natrhanou kopřivu

27. říjen 2019
Glosa Pavla Maurera

Dobré maso, majoránka, cibule, vejce a pár dalších ingrediencí a máte výbornou domácí sekanou, jako od babičky. Je jednoduchá na přípravu a ozvláštnit si ji můžete taky o méně obvyklé ingredience. Nejrůznějších receptů najdete na internetu spoustu. Ale třeba gastronom Pavel Maurer přidává do sekané čerstvě natrhanou kopřivu ze zahrádky.

Včera jsem dostal zadání od syna, že má ohromnou chuť na sekanou. To je pro mne vždy dobrá zpráva. Za prvé, že syn bude jíst doma, takže si jej s manželkou trochu užijeme, a za druhé, sekanou miluji.

Čtěte také

Mám ji rád také proto, že je to docela jednoduché vaření, když máte dobré maso, majoránku a cibuli a pár dalších ingredienci, tak je v podstatě dost kumšt tohle snadné jídlo pokazit. Pochopitelně je nutné mít také dobrá vejce, pepř – hrubě mletý, kyselou okurčičku a hořčici.

Pokud jste odvážnější domácí kuchaři a toužíte trochu experimentovat, tak stačí na internetu napsat heslo sekaná, a zavalí vás to stovkami nejrůznějších elektronických receptů. Třeba: Nejlepší sekaná na světě, sekaná mojí babičky, sekaná od maminky, sekaná – ta chuť vás rozseká, plněná sekaná, cuketové sekaná, čočková sekaná, perfektní sekaná, fitness krůtí sekaná a mnoho dalších neuvěřitelných variant.

Čtěte také

Já dělám sekanou téměř klasicky, ovšem mám tam přece jen nějaké úpravy, které ctí chutě naší rodiny. Například v mletém masu u nás doma převažuje hovězí, místo strouhanky a mouky používáme rozemleté ovesné vločky (to mne naučila dcera), no a já do sekané vždy propašuji kopřivy. Ty jsou prakticky vždy čerstvé, stačí vzít rukavice a vyběhnout na zahrádku, nebo někam do parku, na rumišti už je pak potřeba více hygienické opatrnosti.

Obyčejná kopřiva, to je zanedbávaná vynikající bylina, vhodná do mnoha pokrmů, salátů i polévek. V naší domácí sekané se vyjímá jako jemná a milá ingredience. Jak jsem zmínil na začátku, sekaná je celkem snadné a rychlé vaření.

Bohužel, když ji připravuji já, vždy se mi pravidelně stává, že během hnětení směsi na sekanou, kdy mám ruce ponořené hluboko do masa, vajec a majoránky, tak zazvoní telefon, někdo klepe na dveře, nebo se alespoň potřebuji neodkladně podrbat na zátylku, který mě začal nečekaně, ale ukrutně svědit... nebo zapomenu sůl.

Podle Murphyho zákonů bych se neměl moc divit, ale stejně mne to vždy trochu rozhodí.

Zatím se mi však nakonec pokaždé podařilo sekanou zdárně dokončit a doma se po ní jen zaprášilo. No a to přeji i vám, amatérským kuchařům jako já.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio