Pavel Maurer: Pivní sýr s cibulkou nebo domácí tlačenka? To nemá chybu

22. září 2013
Glosa Pavla Maurera

Chodíte rádi do hospod? Pavel Maurer vám přináší tipy na několik dobrých, ve kterých se podle jeho slov zastavil čas. Rajskou z konzervy se šesti nebo kuřecí prso s broskví však na jídelníčku nečekejte.

Miluji hospody, kde se zastavil čas. Díkybohu, je jich stále dost! Jsou to romantické skanzeny minulosti, i když někdy tak trochu proti své vůli. Všechno je tam staré, zamřelé, zatuchlé, málo fungující, ale mému srdci velmi milé.

Obsluha vypadá, jako by se tu zapomněla z minulého století, ženy za pultem si občas tupírují vlasy jako v 60. letech a chlapy u pípy i u stolů jako byste vystřihli z filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky.

Čtěte také

Některé pokrmy jsou příšerné, mastné, tučné, neupravené – buřtguláš, rajská z konzervy se šesti, kuřecí prso s broskví, hranolky na přepáleném tuku a velká obloha čehokoli, co je trochu barevné. Papriky s okurkou, salátem, ředkvičkou, petrželí a páté přes deváté.

Žádná vnitřní harmonie, žádná gastronomická logika. Hlavním cílem je zaplnit talíř do posledního místečka, aby zákazník měl pocit, že nebyl o nic ošizen!

Abych nebyl jen negativní, jsou tu i podniky, které mají skvělou pověst. Třeba v Praze hospůdky U Hrocha, U Jelínků, U Černého vola, U Zlatého tygra, U kata, Na slamníku nebo U Rudolfa. To je tedy, dámy a pánové, mistrovství světa!

Čtěte také

Přiznávám, že i zde se částečně zastavil čas, ale velmi dobře. Jsou to ty pravé české pivní restaurace, kde zlatavý mok je řádně ošetřen a teplé jídlo jen v omezené míře. Ovšem takový pivní sýr s cibulkou, taliány, domácí tlačenka, telecí tlamička s křenem? To nemá chybu.

Až někdy půjdete kolem některé z nich, radím vám dobře, poseďte tam na chvíli. Možná, že to bude vaše poslední šance, protože mně nejde do hlavy, že jsou tyhle podniky schopny se udržet s tak příznivými cenami. Nejsou nějak zvlášť drahé, byť se nacházejí na nejlukrativnějších místech starobylé Prahy – na Malé Straně, Starém Městě, v Bubenči.

Tady si každý restauratér stýská na nepřiměřeně vysoké nájmy a takzvané lepší podniky zde účtují za jídlo i pití mnohonásobně větší ceny. Jak to, že tyhle kouzelné skanzeny ekonomický tlak vydržely, vám fakt nepovím! Ale rozhodně jim držím palce. Jsou nadobro v mém srdci. A když mi náhodou přijede vzácná návštěva ze zahraničí, vždy ji tam s úspěchem zavedu!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio