Pavel Maurer objevil nejlepší diskuzní téma. Rozvášní téměř každého Čecha

3. srpen 2019
Glosa Pavla Maurera

Jeden zážitek v jedné restauraci. Jak je u gastronauta Pavla Maurera zvykem, neváhal své pocity sdílet s fanoušky. Nevinný příspěvek brzy přilákal pozornost desítek lidí a každý se chtěl vyjádřit. Šlo totiž o jedno z citlivých témat. Řízky!

Vážení gastronauti, nedávno jsem snědl nejdražší řízek ve svém životě. Stál mě 498 korun.

Přihodilo se to v Česku a byly to – přesněji řečeno – dva telecí řízečky, ne moc velké, a k nim klasický bramborový salát a brusinky. Jeden z těch řízků byl skvělý, ale druhý nebyl úplně dokonale odblaněn.

Dnešní maso je jako Arnold Schwarzenegger. Dejte šanci nedokonalým plemenům, radí řezník František Kšána

Řezník František Kšána

Abyste poznali, co je dobré, a co ne, nemusíte být profík. Poznat dobré maso totiž podle řezníka Františka Kšány mladšího zvládne úplně každý. „Absolutní ukazatel je vždy vůně. To máte jako v přírodě: pokud vám něco voní, tak to potřebujete a chcete.“

Maso bylo s největší pravděpodobností z ořechu telecí kýty, tak jak to má být, ale za tu cenu nemohu odpustit ani milimetr přežvýkavého neodblanění! Aniž bych jmenoval restaurant, kde jsem si tento řízek dal, pouze jsem vyfotil talíř a pověsil fotku s cenou a mým vlažným nadšením na svou facebookovou stránku, kde se zabývám pouze a jedině gastronomickým obsahem.

To si ani nedokážete představit, kolik osob se rozhodlo k mému zážitku osobně vyjádřit! Dosud jsem snad ještě nezaznamenal tak bouřlivé reakce na moje témata, byť to byly fotky z exotických krajin, neuvěřitelná degustační alotria, pokrmy, které málo kdo kdy viděl, natož ochutnal. Ovšem řízek, to je pro facebook evidentně supertéma. Konečně řízek patří mezi pět nejoblíbenějších jídel v naší zemi, tak proč ne?

Já jsem se mezi devadesáti komentáři dočetl, že jsem vůl, protože si tak drahý řízek objednávám. A že ve Vídni stojí klasický Wiener Schnitzel mnohem víc! To ale samozřejmě všichni víme. Já mluvil o Praze.

Někdo odborně sepsal, že restaurace mají vysoké DPH a tak ať se cenám nedivím. Další facebookář se ptal, jak vysoké se v takovém případě dává spropitné, tak jsem řekl, že ode mne nedostali nic, byť pravidelně dávám 10 %, ale protože kromě řízku došlo v restauraci ještě ke dvěma chybkám v obsluze, v takových případech tringelt prostě nedávám. Za to jsem byl okamžitě napaden, že jsem držgrešle a skrblík. Také jsem se dozvěděl, kolik stojí řízek v kiosku na Staromáku a v různých dalším místech naší země i celého světa! Něco o gramáži a jak se přesně dělá „vídeňák“ a co znamená řízek kuřecí, krůtí či vepřový.

Řízek je prostě téma, které každého zajímá, protože řízečky máme rádi a máme k nim vždy co říci.

Já ale patřím do té skupiny gastronautů, která je ochotna si za perfektní, pečlivě odblaněný, jemně naklepaný a na sádle smažený telecí řízek i trochu připlatit. Vše musí být na sto procent. Pak nad cenou tolik neskuhrám a přidám i odpovídající dýško.

autoři: Pavel Maurer , had
Spustit audio