Pavel Maurer: Může whisky chutnat jako rašelina?

8. únor 2014
Glosa Pavla Maurera

Zkuste si někdy zavázat oči šátkem, vzít kolíček na prádlo a stisknout jím nos. Jídlo nebo pití byste vnímali úplně jinak – jen chuťovými pohárky. Co všechno by se asi změnilo?

Co je to vlastně vůně nebo aroma? Proč jednomu přímo odporně zapáchají pečené mušle nebo dobře uleželé tvarůžky a pro druhého je to vůně nebeská a okamžitě se mu začínají sbíhat sliny?

Nedávno jsem poslouchal nějakého odborníka na irskou whisky. Když se snažil popsat její chuť, hlubokomyslně zmiňoval třeba spodní kouřové tóny, aroma dubových sudů a nakonec tomu dal podle mého největší ránu, když tvrdil, že whisky také může chutnat jako rašelina!

Čtěte také

Uznávám, že rašelina souvisí s výrobou některých druhů tohoto destilátu, ale jak to může ten chlapík vědět? Kolik rašeliny ve svém životě snědl? A kolik jsme jí spořádali my, že můžeme cítit její chuť ve whisky? Jak mohu posuzovat, ať nezůstáváme jen u tvrdého alkoholu, že třeba víno chutná jako makadamový ořech nebo zralá marakuja, když jsem některé ingredience třeba nikdy neměl možnost okusit?

Zkuste si někdy zavázat oči šátkem, vzít kolíček na prádlo a stisknout si s ním nos. Pokud tuhle ucpávku chvíli vydržíte, řekněte někomu, ať vám strčí pár vašich oblíbených dobrot do pusy. Třeba bramboru, vařenou brokolici, kousek zavařeniny nebo pohárek bílého a červeného vína. Velmi rychle vám bude jasné, jak nám v puse probíhají zcela jiné chuťové procesy, než když pokrm nebo nápoj vidíme a cítíme.

Čtěte také

Chtěl jsem si udělat u počítače hezkou chvilku. Otevřel jsem docela průměrné víno, nakrájel na talíř český zrající modrý sýr a k tomu ještě tmavé hroznové víno. Dopřávám si sýr s modrou plísní, plnější červené víno sem tam proložené hroznem. Mňam! To je nebeská kombinace! Nejsvětější trojice. Pokud bych přidal nebo ubral jedinou ingredienci, vše by bylo zkaženo!

Věřte mi však, že kdybych zavřel oči a někdo mi ucpal nos, popisoval bych vám při téhle kulinární seanci úplně jiný příběh a myslel bych si, že asi jím a piji docela něco jiného.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio