Pavel Maurer: I britský princ obdělává svou zahrádku. A vy?

4. leden 2014
Glosa Pavla Maurera

Máte rádi britského prince Charlese? Pavel Maurer si ho oblíbil kvůli jeho rozumnému přístupu k ekologii a gastronomii. Tento princ, jak se dozvíte z následující glosy, totiž není jako z pohádky.

Pravděpodobně mnozí z vás nemají rádi významného člena britské královské rodiny prince Charlese. A to už jen proto, že neměl příliš vyrovnané manželství s populární princeznou Dianou. Já ho mám však rád, a to především kvůli jeho vztahu k přírodě.

Když trochu pozorněji sledujete, čemu Jeho královská Výsost věnuje pozornost, o čem přednáší a dokonce osobně píše, je jasné, že udržitelný rozvoj naší planety jej trápí mnohem víc než některé oficiální diplomatické mise nebo slavnostní otevírací ceremoniál dostihové sezóny v Ascotu.

Čtěte také

Před časem jsem hovořil s mužem, který osm let pracoval jako kuchař a gastronomický poradce Jeho královské Výsosti. Samozřejmě jsem hned vyzvídal, co měl princ Charles rád k jídlu. Věřte nevěřte, ale posledních 30 let věnoval hodně svého velmi omezeného času pěstování ovoce a zeleniny na královské zahrádce. Co se jídla týká, je poměrně střídmý a nejvíce ze všeho miluje pokrmy ze surovin, které si vlastnoručně vypěstoval.

Na veřejném fóru se pak snaží ovlivňovat globální ekonomiku. „Náš svět už není o volbě mezi vyděláváním peněz a děláním takzvaných správných věcí,“ apeluje princ. „Je nezbytně nutné, abychom identifikovali a změnili byznys, který sice vydělává, produkuje, ale z dlouhodobého hlediska ničí naši zemi!“

V projevech využívá světového věhlasu a moci, aby pomáhal hledat hluboké porozumění mezi potravinami, energií, vodou a ekonomickou bezpečností.

Čtěte také

Máme za sebou Vánoce a silvestr. Média nás nakrmila mnoha poetickými pohádkami, viděli a slyšeli jsme v akci spoustu princezniček, králů a císařů. Jenže princ Charles není z pohádky. Je opravdový a věci kolem zdravého vývoje naší planety mu leží na srdci. Dobře ví, že nám nepomůžou žádné čáry ani pohádky.

Princové, politici a vládci našeho světa mají velkou moc změnit jej k lepšímu. Ale trochu malé moci máme ve svých rukou i my. Můžeme přispět svým chováním, osobní odpovědností a šetrným vztahem ke svému okolí.

Vážení posluchači, pokud vlastníte třeba i vy svoji zahrádku a dobře se o ni staráte, nemáte se vůbec za co stydět. Vždyť svůj skleník a zahradu vlastnoručně obdělává i princ Charles z nejmocnější monarchie na světě.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio