Pavel Maurer: Hvězdy gastronomie přijímají i začínající kuchaře. Jak se vaří u Jamieho Olivera?
I začínající kuchaři se můžou dostat do kuchyní špičkových restaurací. Začátečníky přijímá třeba i Heston Blumenthal nebo Jamie Oliver. Jak je to možné? Nejen to prozrazuje Pavel Maurer.
Nedávno jistá mladá česká začínající kuchařka poslala odvážný dopis do jedné z nejslavnějších a nejlepších restaurací na světě. Prý chtěla jít pracovat k nim na zkušenou.
Pro odborníky uvádím, že napsala do britské restaurace jménem The Fat Duck, česky Tustá kachna, kterou vede gastronomický génius Heston Blumenthal. Jeho podnik patří mezi pět nejlepších restaurací na naší planetě.
Věhlasný šéfkuchař Blumenthal je v gastronomickém světě přirovnáván třeba k Einsteinovi nebo k vynálezcům žárovky či telefonu. Jistě chápete, že dostat se k němu do party je stejně jednoduché jako nákup letenky na Mars.
Slavný restaurant Fifteen Jamieho Olivera zaměstnává i sirotky nebo sociálně slabé, kteří stejně musí makat a musí projít sítem tisícovky nadšených žadatelů. Obvyklým pravidlem je, že stážisté ve slavných podnicích nedostávají za svou práci zaplaceno.
Dostatečnou odměnou jim musí být, že mohou nahlédnout pod pokličku těm nejlepším a nejúspěšnějším mistrům kuchyně. Můžou sledovat jejich um a triky, na vlastní kůži si vyzkouší, co znamená pracovat v restauracích, kde základní degustační menu stojí třeba 7 tisíc korun na osobu a stůl si zde musíte rezervovat i několik měsíců dopředu.
Být půl roku na stáži ve špičkové restauraci, to dá mladému kuchaři asi víc zkušeností než čtyři roky studia v průměrné škole. Zmíněná mladá česká kuchařka se nestyděla. Napsala těm nejlepším a oni ji přijali na poměrně bezvýznamnou funkci. Krájela někde v pozadí cibuli. Jenže už druhý rok musela zaskočit v hlavní kuchyni, kde nečekaně onemocněl jeden kuchtík. A protože byla šikovná, už ji odtud nepustili. A to je ten zlomový moment!
Každý občas má životní šanci. Jen je třeba ji nepropásnout. Za dob našich babiček a také v pohádkách putovali ti odvážnější do světa. Zabalili si ranec s buchtami a šli cestou necestou. Brali práci za stravu a ubytování. A hlavně se snažili něčemu přiučit. Když se po letech vrátili zpět ze světa, dokázali víc než ostatní a obohatili svou zemi.
Špičkový restaurant Tlustá kachna požaduje od zájemců především entusiasmus pro gastronomii, osobní nasazení a jistý druh posedlosti. Bez toho totiž nikdy nedosáhneme až na úplný vrchol našich chutí.